Gabriela Szabo, unul dintre candidații la președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român la alegerile din 15 noiembrie, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că, în cazul în care va câștiga, își propune ca România să revină în primele 20 de națiuni la Jocurile Olimpice în următorii opt ani. Contracandidatul său este președintele FR de Scrimă, campionul olimpic Mihai Covaliu. Iată câteva fragmente din interviu
MODIFICAREA LEGII SPORTULUI
„Nu COSR trebuie să aibă ca obiectiv modificarea legislativă, ci Ministerul Tineretului și Sportului în colaborare cu COSR și federațiile naționale. Eu sunt omul care am lucrat la modificările legislative și îmi doresc foarte tare să îmbunătățim această parte legislativă pentru sportul românesc. Dar rolul COSR nu este să o pună în aplicare, ci să susțină și să colaboreze cu MTS”
DESPRE EȘECUL DE LA RIO. CINE E VINOVAT
„A fost un context. Sportul românesc a excelat înainte de ’90 și după ’90 până în 2004. Se știa clar și mulți dintre conducătorii sportului românesc au atras atenția asupra faptului că Olimpiada de la Rio nu va fi așa cum ne așteptam toți, adică o ediție cu foarte multe medalii. Eu când am venit la Ministerul Tineretului și Sportului mi-am dorit să calificăm un număr cât mai mare de sportivi tocmai pentru că în acest fel și șansele la medalii mă gândeam că vor crește. Nu m-am așteptat să nu câștigăm mai multe medalii.
Eu mă gândeam să obținem opt medalii la Rio. Cert e că nu ne-am îndeplinit acest obiectiv și acum este nevoie de foarte, foarte multă muncă. Nu vreau să dau vina pe nimeni, asta este situația. De acum încolo trebuie să avem, așa cum spuneam, unitate pe toate deciziile, să muncim împreună alături de sportivi, antrenori, federații, MTS, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Finanțe, Ministerul Educației și așa mai departe. Și sunt sigură că viitorul va fi frumos în următorii opt ani”
CARE E STRATEGIA DE REDRESARE A SPORTULUI ROM|NESC
„Strategia mea se bazează pe câteva puncte extrem de clare. Unul dintre obiective este reprezentat de infrastructura sportivă. Și aici trebuie să gândim un „master plan” de dezvoltare a infrastructurii sportive la nivelul întregii țări. Pentru că baza sportivă din România este la nivelul anilor ’60-’70.
Nu s-a făcut absolut nimic decât sporadic, pe ici, pe colo, după 1990. Apoi dezvoltarea sportului de masă prin campanii de masă, lucru foarte important pentru că rolul COSR este și acela de a educa populația în spiritul olimpic. Comitetului Olimpic și Sportiv Român trebuie să fie în slujba federațiilor. Nu federațiile trebuie să fie în slujba noastră, ci COSR în slujba federațiilor. Iar împreună să muncim și să îi ajutăm să performeze alături de sportivi”
CUM ÎL PERCEPE PE MIHAI COVALIU
„Mihai este nu numai contracandidatul meu, el este un prieten și un coleg. Am petrecut foarte mult timp alături de el în cantonamente, am și concurat alături la marile evenimente sportive, am fost împreună în lotul olimpic la Atlanta și Sydney. Mihai este o persoană care îmi place foarte mult, o persoană modestă, cu calități și defecte, așa cum sunt și eu. Oricine va câștiga funcția de președinte al COSR, înainte de toate suntem colegi”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER