EURO 2016 | România, surpriză pentru toată lumea la debut! Norvegia a schimbat, dar nu a slăbit. „Discuția internă” Ambros Martin – Nora Mork și detaliile care ne alimentează starea de optimism

Redactor:
Marius Hutu
EURO 2016 | România, surpriză pentru toată lumea la debut! Norvegia a schimbat, dar nu a slăbit.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ora debutului mult așteptat al României la Campionatul European a sosit. În această seară, de la ora 21:45 (TVR2 și TVR HD), naționala va înfrunta Norvegia în al doilea joc din cadrul Grupei D. Ceva mai devreme, de la ora 19:30, la Helsingborg se va juca partida Rusia – Croația.

Pentru România este probabil cel mai dificil debut la Campionatul European. Dar poate că este mai bine așa, pentru că echipa este în gardă, are tonus încă de la început. La Jocurile Olimpice de la Rio am avut și reversul medaliei: primul joc cu Angola și toată lumea știe ce s-a întâmplat și ce a urmat.

Vorbim de un debut la un turneu final, al 11-lea din cele 12 ediții ale Campionatului European, dar și de startul unei noi ere la echipa națională, cu Ambros Martin în postura de antrenor, cu Cristina Neagu, lider de echipă din toate punctele de vedere, cu câteva jucătoare noi, în frunte cu Cristina Laslo, care s-ar putea să fie niște suprize plăcute. Pentru toată lumea, România va fi, de fapt, o supriză cu această ocazie, pentru că la această oră nu avem destule răspunsuri.

  • Cum se va apăra România, știindu-se faptul că din sistemul defensiv nu mai face parte Mica Brădeanu, nici măcar Valentina Ardean la intermediar stânga nu este disponibilă, iar Gabriela Perianu este accidentată?
  • Ce „jonglerii” va reuși linia de 9 metri, Neagu – Buceschi – Geiger, cu jucătoare back-up precum Cristina Laslo și Mădălina Zamfirescu.
  • Va fi Ana Maria Iuganu suprinza, revelația naționalei la acest Campionat European?
  • Le știm foarte bine pe Ungureanu, Neagu, Manea, jucătoare cu mare experiență care au fost în linia întâi pentru România la multe turnee finale, dar a avut timoul necesar Ambros Martin să lucreze pe acest schelet și să definitiveze „operațiile” în timp util?

Partida cu Norvegia ne va oferi câteva răspunsuri, dar indiferent de rezultat, nu va fi definitoriu. Până la urmă, nordicele sunt greu de învins de vreo 16 ani. Este adevărat, România le-a învins în calificări la Cuj cu 25-20, dar în rest a cam pierdut în fața lor. În ultimii 3 ani, Norvegia este echipa cea mai des întâlnită de tricolore, practic nu a fost competișie oficială la care să nu se întâlnească. Bilanțul este 8-1, cu amendamentul că la Mondialul de anul trecut, în semifinale, în timpul regulamentar, scorul a fost egal, 27-27.

Norvegia a renunțat la niște „piese”, dar nu a slăbit deloc!

Indiferent de natura competiției la care participă, Norvegia nu poate fi ocolită atunci când se vorbește despre mari favorite. Trupa lui Thorir Heirgeirsson continuă să fie ca o mașină de handbal, chiar dacă între timp s-au mai schimbat câteva piese. Katrine Lunde, Linn-Kristin Riegelhuth și Ida Alstad nu mai sunt în echipă, dar primele două nu au jucat nici anul trecut, când reprezentativa nordică a cucerit titlul mondial. Iar Alstad a fost mai mereu o jucătoare aflată în linia a doua.

Norvegia s-a clasat pe locul 3 la Jocurile Olimpice de la Rio, iar acest rezultat a fost privit mai degrabă ca un eșec, după ce dominase handbalul feminin în ultimii 2 ani, în care a câștigat ambele titluri puse în joc. Dar, echipa arată „fresh”, are un ansamblu bun de jucătoare. Poate doar la nivelul pivotului sunt ceva semne de întrebare, după ce Heidi Loke i-a luat prin suprindere pe toți, nu numai pe cei de la Gyor – implicit pe Ambros Martin – când a anunțat că este însărcinată. Dar Marit Malm Frafjord (31 ani) se află într-o formă bună în această perioadă și poate acoperi postul în ambele faze ale jocului.

Dar cele mai mari așteptări ale Norvegiei sunt de la linia de 9 metri, care evoluează în aceeași „combinație” de 2 ani de zile, adică în formula Veronica Kristiansen – Stine Oftedal – Nora Mork. Deși media de vârstă a celor trei handbaliste este de 25,3 ani, ele par că joacă deja de-o viață în naționala Norvegiei. La nivelul extremelor, reprezentativa nordică iar arată foarte bine, dar de fapt când nu a arătat bine în aceste zone, cu jucătoare care au adunat deja rezultate importante, Herrem, Solberg – extreme stânga și Kurtovic, Skograd – extreme dreapta. Toate patru jucătoare sunt deja campioane mondiale.

Kari Grimsbo (31 ani) este tituală indiscutabilă între buturi, un portar care a trecut de mult de postura „numărul 2”, atât timp cât în lot se afla Katrine Lunde. Dar peste portarul de la Rostov au mai trecut ceva ani în plus, în cazul lui Grimsbo s-au adunat turneele grele, astfel că rocada s-a produs chiar înainte ca Hergeirsson să renunțe la portarul de 36 de ani

Duelul stelelor, Cristina Neagu vs Nora Mork

Fără îndoială că cel mai important duel al partidei de luni seară este cel dintre Nora Mork și Cristina Neagu, probabil cele mai bune handbaliste din lume la această oră, grup în care am mai putea pătrunde Isabelle Gullden. Mork și Neagu se vor afla, foarte probabil, față în față în cele două faze ale jocului, iar acest duel este așteptat cu mare interes nu numai în România, ci și în Norvegia. Nordicii nu au uitat nici acum ce viață grea le-a făcut Cristina în semifinala Campionatului Mondial din 2015, când le-a marcat 8 goluri! „Nimeni nu este mai bună decât ea, atunci când este sănătoasă. Sunt încântată că ne vom întâlni chiar în meciul de deschidere”, a fost declarația făcută de Nora Mork la Helsingborg pentru presa din Norvegia, înaintea jocului cu România.

Interul dreapta de la Gyor a evidențiat faptul că liderul echipei României nu s-a simțit în cea mai bună formă în această toamnă, în Liga Campionilor, dar în același timp le-a reamintit norvegienilor că Neagu a fost inclusă în All-Star Team în ultimii ani și la turneele finale, dar și în Liga Campionilor.

Ce are de spus Ambros Martin?

Partida România – Norvegia poate fi privită și dintr-un alt unghi: Ambros Martin vs Nora Mork și Kari Grimsbo! Cei trei lucrează împreună la Gyor și au același scop în acest sezon, să câștige Liga Campionilor. Interul dreapta a dezvăluit o „discuție internă” la club: „Ambros mi-a spus în mod repetat: >. I-am răspuns că noi avem o tradiție în a pierde primul joc la turneele finale. Anul trecut am pierdut primul joc cu Rusia la Campionatul Mondial, iar anul acesta am cedat în fața Braziliei la Jocurile Olimpice. Va fi interesant să vedem ce a reușit să facă la naționala României într-un timp foarte scurt. Oricyum, este un antrenor foarte bun”.

Ambros Martin le cunoaște foarte bine pe Mork și Grimsbo, iar acest lucru ar putea însemna un mic avantaj pentru România. Dar până la urmă cine din națională nu o cunoaște pe Nora Mork? Interul dreapta a reușit să-i marcheze României nu mai puțin de 14 goluri la Campionatul Mondial și Jocurile Olimpice.

Absența lui Heidi Loke este totuși marea pierdere a Norvegiei înaintea partidei cu România. În apărare, pe postul pivotului de la Gyor, Hergeirsson încearcă soluția Silje Waade. În atac, este evident va fi Frafjord, dar oricum Loke este o handbalistă greu de înlocuit. Dacă nu ar fi rămas însărcinată, la acest European am fi vorbit de un careu de ași, în loc de un trio formidabil, Neagu – Mork – Gullden.

 

Cristina este însă numărul 1, IHF a validat acest lucru la începutul anului. Rămâne ca și România să-și „valideze” debutul la Euro cu o evoluție care să fie apreciată la final, indiferent de rezultat.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City – Tottenham 0-4
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City –…
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
El este primul transfer făcut de Rapid în această iarnă! Jucătorul semnează cu echipa lui Şumudică: ”E cu un pas şi jumătate în Giuleşti”
El este primul transfer făcut de Rapid în această iarnă! Jucătorul semnează cu echipa lui Şumudică: ”E cu un pas…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 14.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 14.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×