Cum am reușit să ne batem de la egal la egal cu asiaticii în tenisul de masă. Secretul performanțelor de excepție din 2016. „Pentru asta nu importăm asiatici”

Redactor:
Andru Nenciu
Cum am reușit să ne batem de la egal la egal cu asiaticii în tenisul de masă. Secretul performanțelor de excepție din 2016.
  • Publicat:
  • Actualizat:

România a continuat și în 2016 să impresioneze în tenisul de masă, iar cea mai puternică lovitură din punct de vedere al imaginii a fost dată de Adina Diaconu și Andreea Dragoman, care au cucerit luna trecută aurul în proba de dublu la Campionatul Mondial de juniori de la cadeți, prima performanță din istorie la un tureu al lumii de o asemenea anvergură. Eliza Samara, Dana Dodean și Bernadette Szocs au excelat la senioare, iar Adi Crișan și Ovidiu Ionescu și-au împins limitele la maximum la JO.  Președintele Federației Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu, a declarat pentru Agerpres că tenisul de masă românesc a avut un parcurs deosebit în acest an.

”Anul 2016 a fost unul în care tenisul de masă din România a avut un parcurs deosebit. Dar, rezultatele din anul 2016 reprezintă consecința unei activități de mai bine de zece ani. Este o activitate pe care am pornit-o cu mult timp în urmă, împreună cu antrenorii noștri și cu oamenii care conduc cluburile de la noi din țară. Și iată, că după mai bine de două cicluri olimpice, ca să nu spun trei cicluri olimpice, reușim să avem rezultate dintre cele mai bune la toate nivelurile. Aici, mă refer începând, de la primele categorii de vârstă, care sunt în tenisul de masă 8-10 ani și ajungem până la seniori, acolo unde am avut Jocurile Olimpice de vară din Brazilia, anul acesta, am mai avut Campionat Mondial, a mai fost Campionatul European de la Budapesta, în urmă cu două luni.

Juniorii noștri și junioarele noastre care au obținut și acest titlu mondial (dublu feminin). Nu trebuie să uităm că Adina Diaconu a luat medalia de bronz la aceste Campionate Mondiale din Africa de Sud, în proba de simplu. Deci și în proba adevărului, cum o numim noi, suntem în careul de ași. Sper ca acest moment să fie startul unor rezultate și mai bune, în următorii ani. Asta tocmai pentru că s-a muncit foarte mult pe programe bine definite. Felicit din nou antrenorii români și sportivii noștri pe care practic aici îi facem, în laboratoarele din România și ne mândrim de fiecare dată. Multă lume m-a întrebat pentru ce nu importăm și noi jucători proveniți din Asia. Pentru asta nu importăm asiatici, pentru că avem antrenorii noștri, avem copiii noștri, avem sportivii noștri pe care îi facem campioni mondiali. Deci, știm ce avem de făcut. Ne lipsesc alte lucruri, care cred eu că s-ar putea rezolva. Aici, cred eu că este vorba despre infrastructură, este vorba despre mai multă finanțare și orice alt element care să dezvolte echipele din jurul unor jucători de excepție, cum sunt cei de la tenis de masă”, a declarat Cristinel Romanescu pentru Agerpres.

Legat de medalia de aur de la Mondialele de juniori, o premieră pentru România, președintele federației a precizat: ”Ne aflăm în fața unui rezultat pe care îl așteptam de mult timp. Eu am spus mai de mult, că jucătorii din România sunt în stare să învingă sportivii proveniți din China, suntem în stare să batem Asia”.

Solicitat să se refere la problemele cu care s-a confruntat federația pe parcursul anului 2016, Romanescu a arătat: ”Neîmplinirea noastre la federație este una majoră. Federația Română de Tenis de Masă nu are în patrimoniu nicio sală specializată pe tenis de masă, a noastră, prin care ne putem face firește și o autofinanțare și este o bază materială prin care am avea posibilitatea să aducem, cât mai des, sportivii noștri care joacă în străinătate. Să putem face stagii de pregătire. Am ajuns la concluzia că dacă reușim să îi smulgem de la cluburile lor și să îi aducem în România, cu antrenorii noștri și cu tot ceea ce știm noi să facem, rezultatele apar imediat. Avem încredere în sportivi, avem încredere în antrenori. Faptul că nu avem o sală este cea mai mare problemă a Federației Române de Tenis de Masă. O sală în București, desigur. Nu avem această sală din anul 1990”.

În privința obiectivelor principale ale federației pentru anul 2017, Cristinel Romanescu a menționat: ”Obiectivele noastre sunt clare. De fiecare dată, dorim ca parcursul la Campionatele Mondiale să fie dintre cele mai bune, deci încercăm să accedem la treptele podiumului, la medalii și desigur la Campionatele Europene. Dar, nu ne referim doar la asemenea competiții majore, avem campionate mondiale și europene la toate categoriile de vârstă, mai avem acele competiții intermediare internaționale la care mergem și ne dorim să avem un parcurs foarte bun acolo, lucru care ne-ar asigura locuri foarte bune pentru sportivii noștri în clasamentele mondiale și europene. Pentru ce? Începem deja pregătirea pentru Jocurile Olimpice 2020 Tokyo”.

Legat de cei mai buni sportivi ai anului 2016, Cristinel Romanescu a precizat: ”La momentul acesta, trebuie să ne gândim la Jocurile Olimpice de vară din Brazilia, ne gândim la echipa feminină de spadă, care cucerit medalia olimpică de aur, cred că este cea mai valoroasă și merită cele mai multe laude. Dar, nu numai, alături de aceste sportive mai sunt echipajul de la canotaj, există medalia de argint la tenis, în proba de dublu cu Horia Tecău și Florin Mergea. Sunt mai mulți care merită primele locuri, acum este foarte greu să alegi între asemenea sportivi valoroși. Sunt foarte multe criterii pe care trebuie să le avem în calcul și asta probabil specialiștii care și-au propus acest lucru o să îl facă fiind foarte atenți”.

La prima competiție internațională a anului, Europenele de cadeți și juniori de la Zagreb, din luna iulie, România a cucerit opt medalii, dintre care trei medalii de aur, una de argint și patru de bronz.

La junioare, Adina Diaconu a cucerit aurul la simplu, o altă medalie de aur fiind adusă de echipa de fete, argintul fiind câștigat de Adina Diaconu și Andreea Dragoman, la dublu fete, în timp ce medalii de bronz au obținut Cristian Pletea (dublu băieți) și echipa de băieți. La cadeți, Tania Plăian a luat aurul la dublu fete, dar și bronz la dublu mixt, o altă medalie de bronz fiind adusă de echipa de fete.

În august, la Jocurile Olimpice de la Rio, jucătorii români au avut prestații foarte bune, toți ajungând până în turul al treilea la simplu: Elizabeta Samara, Daniela Dodean Monteiro, Adrian Crișan și Ovidiu Ionescu, în timp ce echipa feminină (Elizabeta Samara, Daniela Dodean Monteiro, Bernadette Cynthia Szocs) a ocupat locul 9.

La Europenele de seniori din octombrie, de la Budapesta, Daniela Dodean Monteiro a cucerit aurul în proba de dublu mixt, alături de soțul său, portughezul Joao Monteiro, delegația României obținând alte trei medalii de bronz, prin Elizabeta Samara (simplu), Samara și Dodean (dublu feminin), Ovidiu Ionescu și Bernadette Szocs (dublu mixt). Tenisul de masă românesc a încheiat anul în forță, la Campionatele Mondiale de juniori de la Cape Town (Africa de Sud), unde Adina Diaconu și Andreea Dragoman au cucerit medalia de aur în proba feminină de dublu, iar Adina Diaconu a luat medalia de bronz la simplu. La echipe, România s-a clasat pe 5 la băieți și pe 6 la fete.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
"Am greşit când am ales FCSB". Şi-a asumat transferul ratat: "Nu eram pregătit când am acceptat"
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×