Rusia face primul pas spre recunoașterea dopajului de masă. Șefa Agenției Ruse Antidoping: „A fost o conspirație instituțională”. Se discută mutarea Mondialului din 2018 și interzicerea Rusiei la Olimpiada de iarnă din același an

Rusia face primul pas spre recunoașterea dopajului de masă. Șefa Agenției Ruse Antidoping:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Teoria conspirației occidentale împotria Rusiei în privința scandalului de dopaj instituționalizat a primit o puternică lovitură chiar de la șefa Agenției Ruse Antidoping, Anna Anțelovici, care a admis ipoteza că a fost vorba de utilizarea în masă a substanțelor interzise și de falsificarea probelor. Este o mărturie surprinzătoare, care poate fi interpretată ca un pas înainte al autorităților ruse confruntate cu perspectiva unor noi sancțiuni internaționale foarte aspre, cum ar fi interzicerea sportivilor din această țară la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 și chiar mutarea Cupei Mondiale de fotbal din 2018 în altă parte.

Decizia Agenției Mondiale Anti-Doping de a include Meldoniumul pe lista substanțelor interzise a provocat un adevărat cutremur în toate palierele sportului. Prima mare sportivă suspendată a devenit Maria Șarapova, care în martie a recunoscut că a folosit Meldonium. Iar rușii au picat apoi ca piesele de domino, ajungându-se ca la Rio delegația Rusiei de la atletism să fie interzisă!  Miercuri, 28 decembrie, directorul general al Agenției Ruse Antidoping (RUSADA), Anna Anțeliovici, a recunoscut pentru prima dată că în Rusia a existat o conspirație instituțională cu privire la dopajul sportivilor, informează The New York Times.

„A fost o conspirație instituțională”, a declarat directorul general al Agenției Ruse Antidoping, într-un articol publicat marți în The New York Times.

Potrivit publicației newyorkeze, Anna Anțeliovici a precizat însă că sistemul de dopaj nu a fost instituit de statul rus și că oamenii politici nu ar fi fost implicați. Circumstanțele atenuante care însoțesc această recunoaștere pe jumătate a acuzațiilor de dopaj în masă și organizat sunt însă destul de șubrede. Anna a afirmat că autoritățile n-ar fi știut, infirmând astfel acuzațiile din Occident că această alimentare a sportivilor cu substanțe interzise și falsificarea probelor au fost politică dirijată și subvenționată de stat, cu sprijinul FSB (fostul KGB). Vladimir Putin, președintele Rusiei, a spus și el că autoritățile n-au știut. Într-o țară condusă la propriu de serviciile secrete, în care chiar președintele este fost agent KGB, e însă extrem de improbabil ca un număr uriaș de sportivi să fie dopat sistematic fără ca nimeni să știe. 

Peste 1.000 de atleți ruși care au participat la Jocurile Olimpice de vară și iarnă și Jocurile Paralimpice au beneficiat de pe urma unei conspirații instituționale pentru a ascunde teste antidoping pozitive, potrivit raportului McLaren dat publicității de către Agenția Mondială Antidoping. 

Potrivit documentelor prezentate de Agenția Mondială Antidoping (WADA), peste 30 de sporturi, inclusiv fotbal, au fost implicate în mușamalizarea unor probe antidoping pozitive. Una dintre metodele folosite ar fi fost schimbarea probelor de urină, practică utilizată des în cadrul laboratoarelor antidoping din Moscova.

În cel de-al doilea său raport realizat la solicitarea Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA) și publicat la începutul lunii decembrie, juristul canadian Richard McLaren a făcut referire la un sistem de dopaj de stat în Rusia, lucru contestat de autoritățile de la Kremlin. Raportul a subliniat existența „unei conspirații instituționale” pusă în aplicare cu participarea Ministerului Sportului, a Agenției ruse antidoping și a laboratorului antidoping de la Moscova, alături de FSB (serviciile secrete), toate în beneficiul a peste 1.000 de sportivi din cadrul a 30 de discipline. Ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, a declarat agenției TASS, pe 9 decembrie, imediat după publicarea raportului, că acuzațiile de „conspirație instituțională” nu au fost susținute de probe.

După apariția acestui nou raport, la nivel mondial se discută din nou, foarte serios, despre posibilitatea ca sportivii ruși să fie interziși la Olimpiada de iarnă din 2018, care se va organiza la Pyeongchang, în Coreea de Sud. De asemenea, pentru că printre sporturile unde s-a practicat dopajul masiv a fost și fotbalul, se discută intens despre mutarea în altă țară a Mondialelor din 2018 și scoaterea Rusiei din competiție. Federația Internațională de Bob și Skeleton a mutat deja organizarea Mondialelor din 2017 din Rusia în localitatea germană Königsee. 

DECLARAȚIA SPECIALISTULUI Omul desemnat de Putin să dea cu aspiratorul, Vitali Smirnov, a driblat elegant

Vitali Smirnov, în vârstă de 81 de ani, numit în 2016 de Vladimir Putin pentru a reforma sistemul antidoping rus a declarat că nu vrea să vorbească despre oamenii responsabili. Smirnov a spus că nu i-a cunoscut pe mulți dintre cei menționați în raportul McCLaren. „Din punctul meu de vedere, ca fost ministru al Sportului și președinte al Comitetului Olimpic Rus, am făcut multe greșeli. Trebuie să găsim motivele pentru care tinerii sportivi se dopează, motivele pentru care acceptă să li se administreze substanțe dopante”, a afirmat oficialul rus, conform The New York Times.

New York Times notează că directorul unui laborator a umblat la probele de urină luate de la sportivi la Jocurile Olimpice și le-a furnizat substanțe interzise, menite să le îmbubătățească performanțele la competițiile de anvergură. Membri ai Serviciului de Securitate au umblat de asemenea la eșantioane de urină au umblat de asemenea la probele de urină, iar un ministru adjunct al Sportului a ordonat să se ascundă faptul că sportivii foloseau subsanțele respective.

Rusia, o forță în atletismul mondial, nu a deplasat niciun atlet la Rio de Janeiro. Unica atletă a fost lungimista Daria Klișina (foto sus), care a concurat ca neutră. Comitetul Olimpic din Rusia și cei 68 de atleți ce trebuiau să ia parte la Jocurile Olimpice de anul acesta de la Rio au sesizat Comisia de Arbitraj din Sport, însă după studierea dovezilor CAS a decis că dispoziția de a interzice Rusiei să participe la competiția internațională este validă. Cei 68 de atleți nu au dreptul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio.

CE ESTE MELDONIUM? A fost inventat pentru soldații din Uniunea Sovietică

Reprezentanții companiei farmaceutice letone care produce medicamentul, Grindeks, au declarat pentru AP: „În funcție de starea de sănătate a pacientului, tratamentul cu Meldonium poate dura între patru și șase săptămâni. Tratamentul poate fi repetat de două sau de trei ori pe an. Doar medicii pot monitoriza starea de sănătate a pacientului și decide dacă se impune administrarea pe o perioadă mai lungă„.

Meldonium-ul a fost inventat de letonul Ivars Kalvins, cel care vorbea, în 2009, despre utilizarea medicamentului său, generalizat, în cadrul armatei Uniunii Sovietice, în anii ’80. „Altitudini mari, lipsa oxigenului – dacă trebuie să alergi 20 km cu atâta echipament în spate, vei ajunge la ischemie, o problemă de circulație a sângelui. Toți soldații primeau Meldonium. Ei nu știau asta. Nimeni nu le cerea acordul în acele timpuri„. Inventatorul susținea că Meldonium-ul nu reprezintă doping, dar că „îți permite să reziști unei presiuni mai mari, deși corpul continuă să folosească propriile rezerve„.

CE SPUNE COMPANIA PRODUCĂ‚TOARE Poate îmbunătăți capacitatea de efort a persoanelor sănătoase în perioade de epuizare fizică și mentală

Compania producătoare a medicamentului a susținut în trecut, potrivit AP, că „substanța poate îmbunătăți capacitatea de efort a persoanelor sănătoase în perioade de epuizare fizică și mentală, precum și în perioadele de refacere„, însă după destăinuirea Mariei Șarapova s-a limitat să comunice, la solicitarea jurnaliștilor: „Este rezonabil să recomanzi utilizarea Meldonium-ului pentru a proteja celulele organismului, cu scopul de a preveni afecțiuni ale inimii și degradări musculare, în timpul supralicitării”

WADA, agenția mondială anti-doping, a inclus Meldonium-ul pe lista de substanțe aflate sub observație, în 2015, în baza unor „evidențe conform cărora atleții de top ar utiliza această substanță pentru a-și îmbunătăți performanța sportivă”. După o perioadă de probe, în „programul de monitorizare”, WADA a decis să treacă, începând cu 1 ianuarie 2016, pe lista de substanțe interzise și Meldonium.

Cel mai mare prejuduciu de imagine de pe urma scandalului de dopaj din Rusia l-a suferit Maria Șarapova. A fost prima care a recunoscut, dar până la urmă a scăpat ieftin.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis pe 4 octombrie să-i reducă suspendarea fostului lider WTA  de la 2 ani la 15 luni. Maria Șarapova va putea reveni în competiție pe 26 aprilie 2017. Rusoaica Maria Șarapova, fost număr 1 mondial și câștigătoare a cinci titluri de Mare Șlem, a fost suspendată pe 26 ianuarie 2016, pentru doi ani de către Federația Internațională de Tenis, după ce a fost testată pozitiv cu Meldonium în timpul Openului Australiei din acest an. Sportiva în vârstă de 29 de ani a precizat faptul că nu știa că Meldonium este interzis și nu a încercat să folosească o substanță pentru îmbunătățirea performanței sportive. „Am luat prima dată substanța în 2006, am avut mai multe probleme de sănătate în acea perioadă, aveam și un deficit de magneziu. În plus, este un istoric familial de diabet. Am continuat să iau substanța doar pentru că mă menținea sănătoasă”, spunea Șarapova în martie.
.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×