Dumitru Dragomir, omul salvat de nenumărate ori de Jean Pădureanu și căruia îi datorează în mare măsură supraviețuirea timp de 20 de ani în fruntea LPF (1993-2013), a lipsit de la înmormântarea „Lordului”, petrecută duminică, 1 ianuarie, la Bistrița. „Corleone” a ținut, în schimb, să comenteze, după moarea lui Pădureanu, că acesta ar fi făcut „pușcărie nevinovat și că a murit sărac lipit”.
Un alt mare prieten al lui Pădureanu, fostul președinte al Ceahlăului, Gheorghe Ștefan „Pinalti”, alături de care a tăiat și a spânzurat în campionat timp de aproape un deceniu, a lipsit „motivat”, fiind la închisoare.
Cortegiul funerar a oprit la stadionul „Gloria”, unde nocturna s-a aprins pentru ultima oară în prezența lui Jean Pădureanu și în aplauzele celor care l-au cunoscut. FOTO: www.rasunetul.ro
Deși era prima zi a anului, Pădureanu (decedat la 80 de ani, în noaptea de 29 spre 30 decembrie, la Spitalul Județean Bistrița) a fost însă petrecut pe ultimul drum de un număr impresionant de oameni. Conform cotidianului local „Răsunetul”, slujba de înmormântare a fost oficiată de protopopul Alexandru Vidican și de profesorul Nicolae Feier. La ceremonie au asistat actualul primar Ovidiu Crețu, fostul primar Vasile Moldovan, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, medicul Mircea Gelul Buta, profesor universitar și director al Spitalului Județean de Urgență care, în ultimele săptămâni, s-a străduit să-i facă suferința suportabilă lui Pădureanu.
N-au lipsit prietenii care l-au susținut permanent prin sponsorizarea clubului: Ioan Repede, manager la Rombat, Dorin Stoian, director la Comelf. Dintre amicii din fotbal, la Bistrița au venit să-l vadă ultima oară pe Pădureanu fostul secretar general al FRF, Adalbert Kassai, și fostul președinte al FC Brașov, Romeo Pașcu. Foștii jucători Costel Câmpeanu, Dorel Zegrean, Sebastian Moga, Horațiu Cioloboc, Călin Albuț, Valer Săsărman au fost și ei prezenți.
Galeria Gloriei, cu steaguri și fulare alb-albastre, a urmat cortegiul care a străbătut orașul până la stadion, unde s-a aprins nocturna, și apoi spre cimitir. Conform estimărilor, circa 2.000 de oameni i-au adus un ultim onor lui Jean Pădureanu.
Suporterii care au susținut echipa în perioada de glorie au ținut să-i mulțumească lui Pădureanu și după ce acesta a părăsit această lume. FOTO: www.rasunetul.ro
Dacă, pentru restul țării, epoca Jean Pădureanu – care a condus organizația ocultă Cooperativa timp de peste un deceniu, în anii 1990 – rămâne una urâtă, marcată de aranjamente, corupție, scandaluri de arbitraj și manevre de culise, în schimb în orașul Bistrița totul are o conotație frumoasă. Cu Jean Pădureanu președinte al clubului din localitate Gloria, fotbalul bistrițean a trăit o perioadă de aur care azi are o aură cu atât mai luminoasă cu cât, după retragerea „Lordului”, echipa a și dat faliment, în 2015. Gloria Bistrița, formația minusculă a unui orășel de provincie din inima Transilvaniei, a fost cu Pădureanu o forță de temut decenii la rând, cu jucători adesea de mare valoare, cu prezențe în cupele europene și cu un cuvânt decisiv în stabilirea ierarhiei interne. Momentul de apogeu a fost atins în 1994, când Gloria a câștigat Cupa României învingând pe stadionul „Sportul”, din București, cu scorul de 1-0, Universitatea Craiova.
Dragomir (stânga) a fost prietenul și aliatul de la LPF al lui Pădureanu. Cei doi au avut nevoie unul de altul pentru a controla campionatul românesc. FOTO: Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER