REPORTAJ | Cu „eroul de la Bratislava” pe OZN-ul din Bănie: „Craiova va reintra în circuitul internațional odată cu inaugurarea stadionului”

REPORTAJ | Cu
  • Publicat:
  • Actualizat:

La noul stadion al Craiovei se lucrează intens, inclusiv la minus 15 grade, pentru ca Universitatea să beneficieze cât mai curând de facilitățile modernei arene de 30.000 de locuri, care costă peste 50 de milioane de euro. Se lucrează nu numai la interioare, ci și la zeci de metri înălțime, unde frigul se simte mult mai aprig. Ultimele estimări pentru inaugurarea noului „Ion Oblemenco” indică lunile martie-aprilie ca termen final, însă cel mai probabil alb-albaștrii vor reintra pe stadionul lor obișnuit odată cu startul următorului sezon al Ligii 1, poate chiar în Champions League, care Universitatea va reuși să devină campioană. Cât timp a fost primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu trecea aproape zilnic pentru a verifica situația lucrărilor.

Fost component al echipei de legendă Craiova Maxima, Gheorghiță Geolgău lucrează acum la Federația Română de Fotbal, la Departamentul Scouting, dar a fost printre cei care au demarat renașterea fotbalului craiovean, prin CS Universitatea. Într-un reportaj pentru ProSport, fostul atacant consideră că noul stadion din Bănie va completa ideal această rebrănduire a Științei.

„Raportând numărul de locuri de pe stadion, 30.000, la numărul locuitorilor Craiovei (aproximativ 280.000), stăm foarte bine, deși când vorbim de Craiova vorbim de echipa Olteniei, așa că este suficient de mare. Ținând cont că sunt puține stadioanele de calitate în țară, și naționala va veni la Craiova, așa că este asigurată intrarea în circuitul internațional. Și eu cred că și Universitatea va reintra în acest circuit chiar odată cu terminarea stadionului, la finalul acestui campionat, așa că va putea redebuta în cupele europene chiar pe arena cea nouă” spune Geolgău pentru ProSport.

Toți copiii din Bănie și din Oltenia vor visa să joace pe un astfel de stadion

Fostul coechipier al lui „Gheorghiță”, Ilie Balaci, spune că Universitatea trebuie să aibă rezultate, dar mai ales trebuie să etaleze în continuare jocul spectaculos din acest sezon pentru a atrage lumea la stadion și consturile de întreținere a arenei să fie astfel acoperite. În viziunea lui Geolgău, noua arenă va contribui și la completarea bugetului echipei Craiovei: „Vor fi multe beneficii, dar și costuri pe măsură, așa că trebuie ca și evoluția echipei să fie legată de costurile de întreținere și beneficiile pe care se vor obține. Ținând cont că Oltenia este ahtiată după fotbal, cred că banii din ticketing vor putea asigura aproximativ 30 la sută din bugetul echipei. Cam 60 la sută vor veni din drepturile TV, iar sponsorii vor fi cu siguranță în număr din ce în ce mai mare, ținând cont de facilitățile pe care le asigură stadionul. Astfel, clubul se va putea autofinanța și de la an la an va fi mai puternic. Vă dați seama că toți copiii din Bănie și din Oltenia vor visa să joace pe un astfel de stadion. Și noi, cei în vârstă, parcă ne-am dori să evoluăm măcar o dată pe noua arenă, cu atât mai mult tinerii fotbaliști.”

Nu-și dorește o reeditare a semifinalei cu Benfica, pe noul stadion

Ion Geolgău recunoaște că și-ar dori foarte mult să fie pe teren chiar la deschiderea oficială a „OZN-ului din Bănie”: „Ar fi păcat ca generațiile care au adus glorie Științei să nu fie invitate la inaugurarea stadionului, să nu aibă ocazia să pășească pe noul teren în fața a 30.000 de fani. Sincer, mi-ar plăcea să jucăm un meci demonstrativ, dar nu să fie o reeditare a unor meciuri de legendă. Acestea își au locul lor, în amintirile noastre și ale fanilor. Cu atât mai puțin mi-aș dori acest lucru, cu cât unii dintre foștii coechipieri nu mai sunt printre noi. Și de ce să-mi doresc să joc din nou cu Benfica acea semifinală, când știu că trei zile și trei nopți am plâns de necaz?”.

În schimb, „Eroul de la Bratislava” spune că pentru inaugurare ar fi indicat un amical al Universității cu o echipă care să aibă aceleași caracteristici și în primul rând aceleași culori cu ale Craiovei: „Mie mi-ar plăcea ca la inaugurare Universitatea să joace tot contra unei echipe alb-albastre. Știu că mulți dintre ultrașii Craiovei își doresc să vină Napoli, fiind o echipă pe care ei o preferă și cu care Știința se aseamănă într-o anumită măsură, chiar și din punct de vedere al modului cum a renăscut. Alții vor să vadă o echipă mare, precum Barcelona sau Real, dar trebuie să fim cu picioarele pe pământ și să ne gândim la costuri, fiindcă fără 2 milioane de euro nu discută niciun club puternic. Uite, chiar Mircea Lucescu ar aduce Zenitul aici, și ei joacă tot în alb-albastru”.

Geolgău a fost unul dintre cei mai precoce debutanți în Liga 1 din istoria fotbalului românesc, el evoluând pentru prima dată la echipa mare a Științei când avea doar 15 ani și 9 luni: „Când am debutat pe „Central” mi-au dat lacrimile de bucurie. Eram la echipa de tineret și jucam cu 30-40.000 de spectatori în tribune. Pentru mine, un copil venit de la Pielești, era ceva extraordinar. Îmi amintesc ce emoții am avut la primul contact cu vestiarul, cu jucătorii mari ai Științei… Nu mai țin minte câte meciuri am jucat cu stadionul arhiplin, la noi era ceva normal, ciudat era să jucăm cu locuri libere. Apropo de frigul din aceste zile, am jucat pe astfel de temperatură un meci cu Vâlcea și țin minte că tot erau vreo 5.000 de oameni în tribune. Păi acum s-ar pune problema să nu se dispute partida dacă ar fi astfel de condiții…”

„Pentru a se bate la titlu, Craiova are nevoie de trei jucători de națională”

Fostul component al Craiovei Maxima apreciază parcursul echipei lui Gigi Mulțescu în acest campionat și se bucură pentru debutul unor jucători tineri, la a căror aducere la Universitatea a contribuit pe vremea când se ocupa de sectorul de scouting al clubului din Bănie: „Echipa a avut un parcurs constant, eu sunt mulțumit de evoluții și de locul ocupat și nu sunt genul care să critice vehement după eșecuri și să facă nuntă la victorii. Este și meritul lui Gigi Mulțescu, fără îndoială, dacă mă uit pe statistici văd că Universitatea este printre cele mai ofensive echipe din Liga 1. În condițiile interdicției la transferuri au fost aduși în lot câțiva puști cu potențial, chiar foarte tineri, născuți în 2000 și chiar 2001. Și eu am contribuit la aducerea unora dintre ei, inclusiv a lui Jovan Markovic, de la Corabia. I-am propus și pe Manea, pe cei doi Popescu, Laurențiu și Alexandru.”

Pentru ca Universitatea să conteze în lupta pentru titlu, Geolgău consideră că are nevoie de trei internaționali: „Pentru a face performanță și a se bate pentru titlu, echipa are nevoie de trei jucători de națională, fie că sunt români sau străini. Acum, depinde ce vor să facă, să construiască o echipă pentru mai târziu, și atunci mai pot aștepta câțiva ani să crească jucătorii, sau să se bată de anul acesta la titlu, și atunci au nevoie de titulari, de jucători de națională.”

Geolgău l-a adus la Universitatea pe Andrei Ivan

Chair dacă a fost printre cei care au recomandat transferul lui Bogdan Vătăjelu la Craiova, Geolgău spune că ideea i-a aparținut chiar patronului echipei, Mihai Rotaru: „Vătăjelu a fost adus de la Reșița acum trei ani, iar primul care l-a remarcat a fost chiar patronul, Mihai Rotaru. Și eu și Nae Ungureanu am fost apoi să-l vedem la câteva meciuri și am dat OK-ul pentru transfer. Mă bucur pentru el, este un copil foarte bun. Mai sunt astfel de jucători și în ligile inferioare, chiar eu i-am mai propus pentru transfer, alături de Vătăjelu, pe Bancu, pe Acka și pe Răuță de la Mioveni, iar unii au și fost transferați. Și pe Briceag am vrut să-l iau la Slatina când eram acolo și m-am bucurat când a fost adus la Craiova, chiar l-am recomandat.”

Geolgău s-a referit și la numirea lui Andrei Ivan drept căpitan al Universității, la doar 20 de ani, remarcând că jucătorul pe care el l-a propus pentru transfer a devenit cel mai vechi jucător al echipei: „De la Ion Oblemenco nu mai țin minte ca un jucător al Craiovei să aibă numărul 9 pe spate și banderola pe braț. Sper să știe ce înseamnă acest lucru și să se comporte ca atare. Am fost surprins să căd că într-adevăr Ivan este cel mai vechi jucător al echipei. Țin minte că nu împlinise 17 ani când l-am adus de la Sporting Pitești. Am avut mare încredere în el de la început, are personalitate, odată cu banderola va căpăta și mai multă responsabilitate.”

Gheorghiță Geolgău crede în viitorul fotbalistic al Băniei, orașul cu cele mai multe cluburi de juniori, iar infrastructura se dezvoltă, alte baze sportive fiind în construcție sau în renovare: „În perioada în care nu a mai existat fotbal în Bănie au ajuns mulți jucători din Craiova la alte cluburi, a fost un exod de talente cu care nu m-am putut împăca deloc. Numai la Academia lui Gică Hagi au ajuns vreo șase-șapte jucători. Îmi era ciudă când auzeam că aceste talente ale Craiovei ajung prin alte părți, iar orașul nu are fotbal. Acum, Craiova este orașul cu cele mai multe centre de juniori (Universitatea, CSS, CSJ, Academia Gică Popescu, Dynamik, CFR) și va fi orașul și cu cele mai multe baze sportive. Se construiește stadionul „Ion Oblemenco”, s-a dat în folosință anul trecut baza de la Aeroport, a Consiliului Județean, se va face stadionul de atletism și se va renova cantonamentul din Lunca Jiului. Am înțeles că și clubul Dynamik își va face un stadion. Mai este și „Extensivul”…Sper ca și stadionul „Tineretului” și arena „Electroputere” să fie renovate.”


  • ION GEOLGĂ‚U
    născut pe 20 februarie 1961
    Pielești, Dolj, România

Biografie: a evoluat la Universitatea Craiova în perioada 1976-1990, reușind să marcheze de 34 de ori în cele 304 meciuri în prima ligă. Se adaugă cele 8 reușite în 38 de partide europene. Pentru naționala României, în 24 de meciuri a marcat de 3 ori.

Golul carierei: cel de la Bratislava, prin care România a obținut calificarea la turneul final din 1984, câștigând grupa preliminară din care făceau parte campioana mondială Italia, Cehoslovacia, Suedia și Cipru. După golul calificării, versurile „Din Pielești la Bratislava / Din Craiova la Glasgow / Europa fredonează / Hai Geolgău, Geolgău, Geolgău!” s-au auzit de nenumărate ori pe vechiul Central din Craiova.

Un alt gol de aur a reușit Geolgău în perioada de extra-time a meciului cu Bordeaux. În minutul 101, vârful Craiovei a punctat pentru 2-1 și eliminarea francezilor, declanșându-i lui Fănuș Neagu următorul titlu: Zaibărul a învins Bordeaux-ul.

În cariera sa a mai evoluat pentru FC Argeș (1989), Aris Limassol (1990-1991), Avenir Lembeek (1991-1992) și Jiul IELIF Craiova (1992-1993).

Ca antrenor a condus echipele: Jiul Petroșani (1994-1995), Universitatea Craiova (1996-1997 – antrenor secund), Havnar Boltfelag (1997-2002), B36 Torshavn (2002-2003), Fram Reykjavik (2004) și Universitatea Craiova (2009 – director sportiv).

Cosmin Staicu / Autor
Aventura în presa sportivă a început-o în 2002, imediat după absolvirea Facultăţii de Istorie, Filologie şi Geografie din cadrul Universităţii din Craiova. În detrimentul unei cariere de cadru didactic, a ales marea pasiune, sportul. Visul de copil, de a fi fotbalist al Universităţii ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×