48 sunt prea puține. Ar fi nevoie de o Cupă Mondială cu 80 de echipe pentru ca România să se califice acum la turneul final. FIFA vrea să reducă masiv ponderea europenilor la Mondiale | CALCULE

Redactor:
Matei Udrea
48 sunt prea puține. Ar fi nevoie de o Cupă Mondială cu 80 de echipe pentru ca România să se califice acum la turneul final. FIFA vrea să reducă masiv ponderea europenilor la Mondiale | CALCULE
  • Publicat:
  • Actualizat:

Mărirea la 48 a numărului de echipe de la turneul final al Cupei Mondiale, consfințită în Comitetul FIFA de marți, 10 ianuarie 2017, și care va intra în vigoare începând cu ediția din 2026, ar fi, cel mai probabil, insuficientă pentru ca România să se califice chiar dacă „expandarea” ar deveni operabilă începând chiar de la turneul de anul viitor, din Rusia. Până și cele mai optimiste variante luate în calcul, aplicate la datele pe care le cunoaștem azi, arată că ar fi nevoie ca FIFA să mărească turneul final la minimum 80 de echipe, pentru ca tricolorii, în starea în care sunt acum, să „prindă” ultimul loc calificant rezervat Europei.

Sub rezerva că scenariul de mai jos e doar un joc și că această proiecție este pur ipotetică, ProSport vă propune, plecând de la datele disponibile, un calcul pentru a vedea cum ar trebui să arate turneul final al Cupei Mondiale pentru ca noi să prindem un loc pe scara ultimului vagon spre marea competiție.

Pe holurile FIFA se discută despre o variantă în care, din cele 16 locuri în plus, bătrânul continent primește doar 3

Așadar,

> Conform „The Guardian„, dinspre FIFA răzbat semnale că noua repartiție pe continente a locurilor la turneul final ar urma să arate astfel:

– Europa – 16 locuri (în prezent 13);

– Africa – 9 locuri (în prezent 5);

– Asia – 8,5 locuri (în prezent 4,5);

– America de Sud – 6 locuri (în prezent 4,5);

– CONCACAF – 6,5 locuri (în prezent 3,5);

– Oceania – 1 loc (în prezent 0,5).

La acestea se adaugă un loc rezervat din oficiu țării gazdă.

După cum se știe, începând din 2006, locul rezervat campioanei en-titre a fost anulat, aceasta intrând în calificări la fel ca toate celelalte naționale.

Iată două variante ale unei Cupe Mondiale cu 48 de echipe, dacă astăzi s-ar organiza așa ceva. În prima coloană, participantele sunt selectate ținând cont de clasamentul FIFA dat publicității joi, 12 ianuarie 2017, și numărul de echipe care se proiectează a fi alocat fiecărui continent. În a doua coloană am luat în calcul situația de moment din preliminariile Mondialelor în cazul Europei, Asiei, Americii de Sud și a CONCACAF și situația din preliminariile Cupei Africii pe Națiuni, încheiate anul trecut (turneul final a început deja).

> E lesne de observat că FIFA intenționează să acorde Europei 3 locuri în plus la o creștere generală de 16 a numărului de naționale calificate la Mondiale. Așadar, forul mondial reduce semnificativ ponderea continentului nostru la turneul final.

> Socotind că situația „tricolorilor” în actualele preliminarii este atât de proastă încât nici măcar nu merită să o luăm ca bază de calcul – România ocupă, după patru etape, locul 4 în Grupa E (fiind a treia echipă, ca punctaj, dintre naționalele clasate pe acest loc în cele 9 grupe) și locul 30 în clasamentul general al preliminariilor (primele 3 clasate X 9 grupe + două echipe cu punctaj mai bun de pe locul 4), ne vom îndrepta atenția către cealaltă bază de calcul: clasamentul FIFA.

> Ultima ierarhie actualizată a FIFA, dată publicității pe 12 ianuarie 2017, plasează România pe locul 38 în lume.

Acest lucru este însă mai puțin important, pentru că, dacă împărțim locurile alocate pe continente (așa cum repartizează FIFA preliminariile), contează poziția pe care ne aflăm între națiunile europene. Pe continentul nostru, tricolorii ocupă acum locul 22 – 6 trepte mai jos decât locul 16, ultimul calificant, pe care se clasează azi Slovacia (25 mondial).

> În jocul nostru de imaginație plecăm de la observația că forul mondial a acordat Europei câte 1 loc în plus la fiecare 5,33 locuri cu care a mărit turneul final: 3 din totalul de 16. Așadar, dacă s-ar păstra această proporție, ar fi nevoie de o extindere cu alte 32 de echipe a Mondialelor, pentru ca Europa să trimită la competiție 22 de naționale (România situându-se, azi, pe locul 22 european în clasamentul FIFA pe țări).

În consecință, ar trebui să se organizeze o Cupă Mondială cu 80 de țări, pentru ca România – respectând calculul coeficienților FIFA – să ajungă la turneul final, în situația actuală.

Mai sunt, desigur, și alte modalități de calcul, precum cea procentuală. Conform planurilor existente acum la FIFA, la creșterea de 50% a participantelor la Mondiale (de la 32 la 48), UEFA ar primi o mărire de doar 23% a numărului de locuri (de la 13 la 16). Dacă s-ar păstra această progresie procentuală, ar fi nevoie de o Cupă Mondială cu 87de echipe la start, pentru ca România să prindă ultima poziție calificantă.

Țară iubitoare de fotbal caută conducători profesioniști. Pe cine?

Dincolo de caracterul său ludic, micul exercițiu de imaginație de mai sus arată însă altceva: speranțele noastre de a merge din nou la Cupa Mondială după o pauză care se măsoară deja în decenii (ultima participare a fost în 1998) nu trebuie să se lege de populismul noilor conducători ai fotbalului mondial. Avocatul elvețian Gianni Infantino a câștigat alegerile promițând că toată lumea va avea acces la Mondiale și că federațiile vor primi milioane de euro în plus. Perpetuum mobile și Cornul Abundenței nu există însă decât în povești: Infantino și toți conducătorii de federații care se bucură azi nu vorbesc despre calitatea meciurilor. Turneul final al Europenelor de anul trecut, mărit la 24 de echipe, a confirmat deja ceea ce se estima, că mai multe participante înseamnă un nivel mai scăzut al competiției. Foarte multe meciuri de umplutură într-o competiție deja foarte extinsă, care riscă să suprasatureze iubitorii de fotbal și să scadă interesul și importanța Mondialelor. Asociația cluburilor mari din Europa a avertizat deja că această mărire a turneului final va duce la reducerea randamentului dat de jucători, care și-au atins deja limita psihică și fizică. Noul format nu înseamnă mai multe meciuri pentru o echipă (câștigătoarea va disputa tot 7 partide), dar crește numărul total de întâlniri de la turneul final. 

Revenind la România, după cum se poate vedea mai sus, oricât de optimiști am fi și orice criteriu avantajos pentru noi am aplica, tot ar fi nevoie, în situația de azi, să urcăm valoric. România nu poate aștepta ca nivelul să scadă atât de mult și nici ca FIFA să mărească atât de tare turneul final încât să se califice și formațiile clasate pe locul 4 în grupa preliminară. Asta, deși șefii forului mondial și conducătorii de federații au demonstrat deja, în ultimele decenii, nu numai că sunt prieteni cu banii negri, dar și că sunt suficient de nesăbuiți încât să ia cele mai năstrușnice decizii. FIFA va trimite la turneul final, începând din 2026, 48 de naționale din totalul de 211 federații afiliate. Adică aproape un sfert (22,75%) din participantele la preliminarii. La o adică, dacă ținem cont că UEFA a chemat la Euro 2016 24 de echipe din 54 de federații (între timp, a apărut și a 55-a, Kosovo) aliniate la startul preliminariilor, adică 44,4% din numărul total, ne dăm seama că se poate și mai mult. 44,4% din 211 federații ale FIFA înseamnă 97. Probabil că atunci am fi și noi, în sfârșit, siguri că încăpem pe ușa Mondialelor.

Revenind, totuși, la rațiune, pentru ca Mondialul cu 48 de echipe din 2026 să ne găsească măcar între primele 16 echipe ale Europei, ar fi nevoie de un plan de reorganizare și de redresare a fotbalului intern. Aplicată azi, o strategie bună ar putea avea succes în opt ani. Mai rămâne de văzut dacă există și fizic, în România, oameni în stare să o conceapă și să o pună în aplicare.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat…
Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham – Liverpool 3-6
Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham – Liverpool 3-6
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
BREAKING | Valeriu Iftime, OUT! A anunţat că s-a retras oficial:
BREAKING | Valeriu Iftime, OUT! A anunţat că s-a retras oficial: "Chiar dacă nu sună bine"
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
Ce este gradul de îndatorare şi cum îl calculăm atunci când cumpărăm o casă
Ce este gradul de îndatorare şi cum îl calculăm atunci când cumpărăm o casă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
×