Tenisul feminin își caută identitatea după dispariția din peisaj a Serenei Williams. Americanca va deveni mamă, iar coroana este vacantă. Tehnic vorbind, Angelique Kerber are coroana, dar forma sportivă a germanei în 2017 nu are nicio legătură cu ceea ce se așteaptă de la un număr unu. Kerber nu a ținut pasul cu standardul pe care singură l-a impus într-un 2016 de excepție, cu trei finale de Mare Șlem jucate și două câștigate. „Iron Lady” a părăsit întrecerea de la Paris din primul tur: Kerber nu a contat niciun moment în partida cu Makarova, fiind condusă în ambele seturi cu 2-0 și apoi învinsă cu 6-2.
Întrebarea numărul unu, care își va primi răspunsul peste 11 zile, este cine va câștiga French Openul? A doua întrebare, care poate primi răspunsul tot peste 11 zile, sau după Wimbledon, sau mai aproape de US Open – este cine poate fi numărul unu în tenisul feminin?
Specialiștii și fanii tind să caute între jucătoaerle tinere. Este un automatism logic: locul campioanei de 35 de ani ar trebui preluat de o jucătoare din noul val, care eventual să devină încet-încet punctul de atracție pentru anii ce vor urma.
Svetlana Kuznetsova este una dintre cele cinci câștigătoare de turneu de Mare Șlem aflate încă în cursa pentru trofeul de la Roland Garros (alături de Venus Williams, Sam Stosur, Petra Kvitova și Garbine Muguruza). S-a calificat în turul doi după un meci de două ore și șase minute, 7-5, 6-4, cu Christina McHale. Are două titluri, unul în 2004 la US Open și unul în 2009, chiar la French Open. Iar antrenorul ei, Carlos Martinez, o introduce în discuția cea mai aprinsă din tenisul feminin.
Rusoaica are versatilitatea și mentalitatea pentru a fi considerată „cea mai bună jucătoare din WTA”, susține Martinez, potrivit Reuters. Dincolo de acea doză de subiectivism dată de faptul că spaniolul lucrează cu Svetlana începând din 2012, Martinez pune pe masă argumentele rusoaicei și explică și procesul, transformarea.
„Din punctul meu de vedere, ea este cea mai bună jucătoare. Poate juca foarte rapid, poate avansa la fileu, are scurtă, mingi tăiate… le are pe toate. Cred că în ultimii trei ani a făcut o schimbare pozitivă la nivel de mentalitate. Am discutat mult despre nevoia de a ne concentra pe calitate, nu pe cantitate. Atunci când este pe teren, trebuie să dea 100%. Am introdus niște exerciții și rutine fizice care o ajută și în ceea ce privește mentalitatea. Înainte și după antrenament. Au ajutat-o să devină disciplinată din punct de vedere mental, este mai organizată acum și vede lucrurile mai clar pe teren„, explică Martinez.
De la cooptarea lui Martinez, Kuznetsova a urcat de pe poziția 85 WTA până pe locul 9 și a câștigat turneele de la Moscova și Sydney. În 2017 totuși, rezultatele jucătoarei care s-a antrenat la Paris cu Simona Halep, sub privirile lui Andre Agassi, au fost medii: finală pierdută la Indian Wells și semifinală în turneul de la Madrid, dar și cinci turnee din nouă jucate cu înfrângeri înainte de faza optimilor.
Kuznetsova rămâne în umbră, dar nu are obstacole importante în următoarele două meciuri. până la un potențial tur 4 cu daneza Wozniacki. Ce are sigur este „know-how”-ul de a gestiona un turneu de Mare Șlem.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER