Potrivit unui reportaj realizat la Casa Fotbalului de jurnalistul Amir Kiarash în Adevărul, antrenorul Cosmin Olăroiu și-a dezvăluit filosofia despre antrenorat, a vorbit despre oamenii care i-au marcat cariera, a susținut că celebrul Emerich Ienei e omul de la care a avut cel mai mult de învățat și a comentat subiectele fierbinți din fotbalul românesc. Bucureșteanul care a făcut junioratul la Steaua, în prezent antrenor la Al Ahli Dubai, a vorbit în fața cursanților Pro și despre războiul dintre George Becali și Florin Talpan. Iată mai jos ce a scris www.adevarul.ro.
„Le acord mai mare atenție jucătorilor de rezervă decât titularilor. Vorbesc mai mult cu ei. Îmi place 4-3-3, dar, probabil, n-am să-l joc niciodată, fiindcă n-am jucătorii necesari. E sistemul care acoperă cel mai bine terenul. M-am inspirat din baschet pentru eliberarea unui om la fazele fixe. Din box, m-am inspirat la pregătirea fizică.
Nu înțeleg cum poți să planifici ca jucătorii să atingă forma maximă într-un moment anume? Așa ceva e posibil la sporturile individuale și pentru o cursă sau un meci, nu la fotbal unde sunt 20 de inși. Aș antrena în Europa, dacă mă ia cineva. În Asia, am o cotă, aici e altceva, e diferență mare. Trebuie să fii realist.
Rădoi e foarte bine pregătit și va ajunge un mare antrenor. Are nevoie doar de liniște la echipa la care va lucra. Pentru mine, Viitorul e campioană! Ce a făcut Hagi ar trebui să le dea de gândit celorlalți. E un exemplu de urmat.
Poate că nu sunt de acord cu 90 din 100 de lucruri pe care le face Gigi Becali. Dar în privința identității echipei are 200% dreptate! Cum adică Steaua e aia pe care o vrea Talpan? Nu poți să stai într-o casă 20 de ani și apoi să vină cineva și să te dea afară pe motiv că n-ar fi casa ta”.
Despre antrenorii care l-au marcat „N-am un model, încerc să învăț de la toți. Au fost însă doi antrenori care m-au marcat, cât am fost jucător: unul cu care am lucrat în Coreea de Sud și Emeric Ienei. Mi-aș fi dorit să învăț mai mult de la Nea Imi. N-am reușit însă, fiindcă am alt temperament și mai fac și greșeli. Despre discuțiile cu jucătorii lui”
Despre greșeli: „Vorbesc cu ei doar între patru ochi. Conte, în schimb, arată greșelile în fața colectivului. Știți de ce el poate să facă asta la Chelsea, iar eu nu? Diferență de personalitate. Jucătorii din zona arabă sunt emotivi. Dacă îi zici unuia de față cu toți că a greșit de trei ori într-un meci, nici nu mai iese la antrenament sau face greșeli și mai mari în meciul următor. Pe când, la Chelsea, când ai jucător cu 50 de selecții la echipa națională, el nu va fi afectat, dacă îi atragi atenția la ședința video că a greșit. Una e să vorbești cu Evra, alta e să discuți cu un jucător arab sau cu un copil”
Despre rolul psihologului: „Fotbalul de azi e mai mult decât ce faci pe teren, la antrenament. Trebuie să ai cunoștințe și din alte domenii. Eu sunt și psiholog la echipă”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER