Concurează ca sportiv neutru, fără țară, în proba de lungime din cadrul Campionatelor Mondiale de la Londra. Înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, acest lucru i-a atras ura „mamei Rusia”. Daria Klishina este unul dintre cei 19 sportivi ruși care au primit acceptul forurilor mondiale de a concura în Marea Britanie pentru medaliile mondiale, în ciuda faptului că țara natală, sub al cărei steag concurau până la declanșarea scandalului de dopaj în masă care a zguduit atletismul, rămâne interzisă în reuniunile atletice.
La 26 de ani, Daria Klishina a fost singura sportivă din Rusia prezentă la Jocurile Olimpice de la Rio. Miercuri, frumoasa atletă va intra în calificările de la lungime, acolo unde România are două reprezentante (pe Angela Moroșanu și pe Alina Rotaru) cu inima încărcată. „Mi s-a pus eticheta de trădătoare„, afirmă Klishina într-un interviu franc pentru BBC. „Nu-mi place că nu pot arbora culorile Rusiei, dar toată lumea știe că sunt rusoaică. Dacă voi câștiga, voi face tur de onoare și mi se va întinde din tribună un steag rusesc, nu îl voi putea primi, pentru că nu vreau și mai multe probleme. Dar… ce va spune publicul din Rusia dacă refuz steagul? Poate că nici nu voi face tură de stadion, poate e mai bine să rămân în sectorul rezervat lungimii„, spune cu amărăciune Daria Klishina.
6,75 m este cea mai bună performanță obținută de Daria Klishina în 2017 (locul 15 în sezon)
6,78 m este cea mai bună performanță obținută de Alina Rotaru în 2017 (locul 12 în sezon)
7,05 m este recordul carierei, stabilit de Daria Klishina în 2011, la Ostrava
7,52 m este recordul mondial de la lungime, stabilit de Galina Chistyakova (URSS), în 1988
7,13 m este cea mai bună performanță a sezonului 2017, performanță stabilită de americanca Brittney Reese (17 iunie, la Chula Vista)
7,43 m este recordul național al României, reușit de Anișoara Cușmir, în 1983, la București
Rio, între vis și coșmar
„Visul olimpic aproape s-a transformat în coșmar pentru mine. Eram calmă, încrezătoare și în formă înainte de Jocuri. Apoi a venit acea bombă. De ce? Până la urmă, cu o zi înainte de calificări, l-au sunat pe antrenorul meu la 4 dimineața și i-au spus verdictul. A venit la mine în cameră și mi-a spus că am câștigat”, a relatat Daria ceea ce, în mod surprinzător, nu a fost cea mai dureroasă parte a anului 2016.
„Era 5 dimineața și eu nu mai puteam să dorm. Tremuram și simțeam un imens gol în stomac. Mi-am consumat toate emoțiile cu o săptămână înainte de Jocuri. Am fost stresată peste poate. Nu m-am putut antrena, nu mă puteam concentra în săptămâna dinaintea Jocurilor„, povestește Daria Klishina.
„Apoi, au început abuzurile. Am fost numită ‘trădătoare’ de către oamenii mei, oameni din Rusia, care citiseră zvonurile că voi concura sub steagul Olimpic, ca neutru. Am încercat să ignor comentariile de la fotografiile mele de pe Instagram, dar a fost imposibil. Prietenii au început să îmi scrie mesaje, spunându-mi ce s-a scris despre mine„, a mai spus sportiva în vârstă de 26 de ani.
„La Jocuri, după calificări, am rămas o oră și jumătate în zona mixtă, pentru că nu puteam avansa, întrucât jurnaliștii îmi strigau întruna – ‘Daria, Daria, te rog, oprește-te!’. Simțeam că se trage de mine în toate direcțiile. M-am simțit atât de singură la Jocuri. Nu m-am putut concentra pe competiție și poate așa se explică și rezultatul mai slab„, a explicat Daria Klishina, pentru BBC, locul nouă din finala olimpică.
Daria arată cu degetul: „Am fost furioasă pe Yulia Stepanova. Ea a început nebunia”
Sportiva de la lungime, campioană mondială de junioare în 2007 și cu un loc 7 – cel mai bun rezultat la Mondialele de senioare, este mai degrabă furioasă pe conaționala care a rupt tăcerea, nu pe cei care au impus sistemul.
„Am fost furioasă pe Yulia Stepanova. Ea a început nebunia, în 2014, când a vorbit pentru acel documentar german. A fost o mizerie, care a înghițit foarte mulți oameni. Avem atâția sportivi care nu au avut niciodată probleme cu dopajul, dar ea a spus că toată lumea este dopată. Dacă vrei să faci dezvăluiri despre ceva, indică exact cine este vinovat. Nu-i include pe cei care sunt curați. De ce să arunci gunoi peste toată lumea? Am fost furioasă!„
„Mi-a trecut prin minte să mă dopez, la 15 ani. Cel mai bun rezultat al meu era 6,30 m și mă uitam la fetele mai mari care săreau 7 m. Credeam că este imposibil să reușești fără doping. Dar am continuat să mă antrenez și am început să progresez – nu mult, dar am făcut un record al Rusiei, 6,52. Eram fericită. Mi-am spus – viața e perfectă: te poți antrena și poți concura fără să iei substanțe ilegale”.
Daria Klishina
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER