A și început scandalul! Înscrierea echipelor Armatei, Primăriei Sectorului 1 și a lui Nicolae Badea direct în Liga 4 va fi contestată în justiție. Academia Rapid, Steaua, ACS Dinamo și Carmen nu îndeplinesc criteriul meritului sportiv. Măsura dezavantajează rivala AFC Rapid

Redactor:
Matei Udrea
A și început scandalul! Înscrierea echipelor Armatei, Primăriei Sectorului 1 și a lui Nicolae Badea direct în Liga 4 va fi contestată în justiție. Academia Rapid, Steaua, ACS Dinamo și Carmen nu îndeplinesc criteriul meritului sportiv. Măsura dezavantajează rivala AFC Rapid
  • Publicat:
  • Actualizat:

Informațiile publicate de ProSport încă de anul trecut s-au confirmat oficial marți, la prânz: șefii Asociației Municipale de Fotbal București au înscris direct în Liga 4, fără a respecta criteriul meritelor sportive, patru echipe noi-nouțe, deși acestea ar fi trebuit să pornească din Liga 5. Cele patru favorizate sunt CSA Steaua (echipa Armatei), Academia Rapid (echipa tutelată deocamdată neoficial de Primăria Sectorului 1), ACS FC Dinamo (echipa lui Nicolae Badea) și FC Carmen.

Începând de astă-toamnă, de când ProSport a prezentat informația că se pregătește înscrierea CSA Steaua direct în Liga 4, sărindu-se astfel un eșalon valoric, reacțiile au fost diverse. Marian Lumânare, președintele AMFB, nu a negat, dar nici n-a confirmat, declarând ezitant, pentru ProSport, că urmează să se ia o decizie. Reprezentanții celor două echipe rapidiste, AFC Rapid și Mișcarea CFR, au luat foc și au amenințat că fac scandal, deoarece și ei ceruseră același lucru anul trecut, pe vremea asta, dar AMFB i-a refuzat pe motiv că trebuie să înceapă din ultima ligă, a 5-a, conform criteriului meritului sportiv.

Ulterior, comandantul CSA Steaua, colonelul Cristian Petrea, a confirmat pentru publicația noastră că are promisiunea că echipa va fi înscrisă direct în Liga 4.

Apoi a apărut, din neant, o altă echipă care anunța că va juca direct în Liga 4: Carmen București.

După ce a lansat proiectul renașterii Rapidului sub umbrela Primăriei Sectorului 1, edilul Dan Tudorache a garantat pentru ProSport, luna trecută, că echipa va începe competiția, de asemenea, direct din Liga 4.

În sfârșit, pe ultima sută de metri, cu nici două săptămâni în urmă, la AMFB a depus cerere de înscriere în Liga 4 și echipa lui Nicolae Badea, ACS FC Dinamo. Solicitarea a fost, de asemenea, aprobată.

AMFB a ignorat dispozițiile din trei articole din ROAF și Statutul FRF. Criteriul sportiv guvernează fotbalul încă de la înființarea acestui sport

În acest moment, lucrurile sunt ambigue, iar pasul făcut de șefii AMFB este la limita legalității. ProSport are informații că s-au făcut, în ultimele luni, presiuni și intervenții la nivelul conducătorilor Asociației, pentru ca aceștia să bage direct în Liga 4 echipele de mai sus. În ciuda încercărilor insistente ale ProSport, în ultimele zile, de a discuta și cu Marian Lumânare, președintele AMFB, acesta nu a răspuns la telefon.

Operațiunea de marți a fost pregătită din timp. Pe 7 august, site-ul AMFB publica lista condițiilor care trebuie îndeplinite pentru ca o echipă să participe în Liga 4. Era nevoie de dovada că:

1) deține un teren de fotbal omologat cu minimum 200 de locuri,

2) are contract cu un antrenor care să dețină cel puțin Licența C UEFA,

3) nu are datorii de ordin sportiv către jucători, antrenori sau AMFB,

4) depune garanții în valoare totală de 2.000 de lei și

5) să achite anticipat, pe o lună, baremurile pentru arbitri și observatori.

După cum se poate lesne observa, nu există pe listă tocmai criteriul prevăzut cât se poate de clar de regulamentele FRF: cel al meritului sportiv. Regula este primordială și stă la baza fotbalului încă de la inventarea sa: dincolo de condițiile materiale și organizatorice, echipele trebuie să-și obțină dreptul de a promova/câștiga trofeele pe teren, în urma rezultatelor consemnate în meciuri. Acest criteriu a fost radiat de AMFB în favoarea altora auxiliare.

Concret, conform ROAF (Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice), Articolul 4 – Principiile de promovare-retrogradare, Punctul 1, „Promovarea/retrogradarea se face potrivit dispozițiilor art. 70 din Statutul FRF”.

Acest Articol 70 din Statutul FRF stipulează: „Principiul promovării și retrogradării. 1. Dreptul unui club de a promova în campionatele naționale depinde de meritul sportiv al acestuia. Un club se califică într-un campionat național (i) continuând să evolueze în același eșalon competițional, sau (ii) promovând ori retrogradând la sfârșitul unui sezon”.

În plus, există și Articolul 18 din ROAF, care completează prevederile obligatorii pentru fotbalul organizat de FRF: „Ocuparea locurilor vacante în cazul retragerii/excluderii din competiții (nou) 1Dacă într-o ediție de campionat rămân locuri vacante prin neînscrierea, excluderea sau retragerea unor echipe din campionatul de seniori respectiv, ori în alte situații similare, se va proceda astfel:

a) dacă această situație a intervenit înainte de începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar. Locurile care au devenit vacante în acest mod vor fi ocupate de echipele retrogradate în campionatul precedent, cel mai bine clasate. În cazul în care numărul acestora este insuficient, locurile nu se vor mai completa;

b) dacă retragerea/excluderea echipelor a intervenit după începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar iar locurile vacante nu se vor mai completa. În acest caz, la sfârșitul campionatului, numărul echipelor care retrogradează va fi redus în mod corespunzător”.

După cum ați putut citi mai sus, în niciun caz nu se poate completa o divizie cu echipe înființate peste noapte. În caz extrem, competiția începe cu un număr incomplet de formații.

AMFB are o acoperire: este autonomă față de federație. Cel mai probabil, cazul va ajunge în contencios administrativ

Din perspectivă legală, există însă o chichiță pe care Comitetul Executiv al AMFB a speculat-o: autonomia acordată de FRF asociațiilor județene, care au dreptul să își elaboreze propriile regulamente. Surse FRF, bune cunoscătoare ale regulamentului, au explicat pentru ProSport că practica introducerii unor echipe noi „peste rând” este o cutumă în rândurile AJF-urilor, care nu se încurcă prea des în principiile fondatoare ale fotbalului și nici nu se ghidează decât facultativ după Statutul FRF și ROAF. „Cei de pe la AJF-uri au această obișnuință, ca acele cluburi care fac dovada unor condiții peste cele care sunt în ultimul eșalon competițional să fie înscrise direct în competiția superioară. Există această practică. AJF-ul este autonom, își face singur regulamentele. ROAF este pentru competițiile naționale. În competițiile județene sunt propriile regulamente. Dar acum, sigur că trebuie să respecte condițiile minime din Statutul FRF. Dacă acolo scrie că se face pe baza criteriilor sportive… Mă rog, au această libertate de a-și stabili propriile criterii”.

Deși, la limită, cutuma ar putea fi favorabilă AMFB și echipelor băgate peste rând în Liga 4, lucrurile nu sunt deloc evidente, a concluzionat expertul consultat de ProSport, care a și indicat soluția: „Nemulțumiții trebuie să conteste decizia Comitetului Executiv al AMFB. Dar nu la federație, pentru că FRF nu are calitatea să judece aceste situații. Trebuie să se adreseze Justiției, în contencios administrativ”.

Miza întregii povești: decizia conducerii AMFB anulează șansa AFC Rapid de a promova în Liga 3

Cel mai probabil, urmează procesele. Miza este foarte mare, pentru că AFC Rapid, echipă refuzată anul trecut, când a cerut includerea direct în Liga 4, și promovată pe teren astă-primăvară, pierde avantajul de un sezon față de celelalte patru competitoare introduse acum peste rând. Fără susținere financiară din partea vreunei instituții sau a unui om de afaceri bogat, înglodată în datorii și în conflict cu Primăria Sectorului 1, cu care a refuzat să se asocieze, AFC Rapid avea o singură șansă, anul acesta, să promoveze în Liga 3, înainte ca în campionat să urce (venind din Liga 5) Academia Rapid, CSA Steaua, Carmen și ACS FC Dinamo. Prin decizia AMFB, această șansă se anulează, pentru că AFC Rapid nu are forța să se bată cu respectivele echipe.

Un alt contestatar se anunță Tudor Iacov, patronul echipei Progresul București, care e deja în proces cu AMFB și care nu și-a înscris echipa susținând că măsurile luate de președintele Lumânare și secretarul general Baboia ar fi ilegale.

Astă-toamnă, și reprezentanții Mișcării CFR erau vehemenți, cerând respectarea criteriilor sportive: „Contestăm în instanță dreptul CSA Steaua de a juca în Liga 4! E bătaie de joc. Noi de ce am jucat un an? Să ne dea înapoi AMFB banii cheltuiți! Lumânare și Baboia să dea banii! Pe ei (n.r. – CSA Steaua), în ”47, i-au băgat direct în prima ligă între tur și retur, de ce nu i-ar băga acum într-a patra? Pentru ăștia nu sunt niciodată regulamente! Doar excepții!”.

Între timp, însă, membrii Clubului Aristocratic Rapid, care au susținut anul trecut Mișcarea CFR, au ajuns ei înșiși în situația de a beneficia de excepție. După ce s-au certat cu sindicaliștii de la Mișcarea CFR, suporterii rapidiști au aderat la proiectul Primăriei Sectorului 1, pe care îl susțin prin o nouă entitate, ACS Rapid Redivivus 2017. 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă…
”Cel mai bun jucător din campionat!”. Așteptat la naționala României, e gata de transferul carierei. Prețul stabilit
”Cel mai bun jucător din campionat!”. Așteptat la naționala României, e gata de transferul carierei. Prețul stabilit
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Ce se mai aude de Silkeborg, echipa care a i-a dat 10 lui FCSB în mandatul lui Nicolae Dică
Ce se mai aude de Silkeborg, echipa care a i-a dat 10 lui FCSB în mandatul lui Nicolae Dică
Asta ar putea fi mutarea anului în Superliga! Antrenorul ales pentru a-l înlocui pe Costel Gâlcă la Universitatea Craiova
Asta ar putea fi mutarea anului în Superliga! Antrenorul ales pentru a-l înlocui pe Costel Gâlcă la Universitatea Craiova
Grădinescu n-a mai suportat şi a cerut explicaţii. Comentatorul nu înţelege de ce i-a fost anulat penalty-ul FCSB-ului:
Grădinescu n-a mai suportat şi a cerut explicaţii. Comentatorul nu înţelege de ce i-a fost anulat penalty-ul FCSB-ului: "Aceasta este…
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată de soț și viața i s-a schimbat radical
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată de soț și viața i…
Viviana Sposub, imagini cu burtică de gravidă! Fanii sunt în culmea fericirii! ”Sarcina ușoară și multă sănătate”
Viviana Sposub, imagini cu burtică de gravidă! Fanii sunt în culmea fericirii! ”Sarcina ușoară și multă sănătate”
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Cât de frumoasă este prima soţie a lui Walter Zenga. Are 63 de ani şi arată ca o adolescentă
Cât de frumoasă este prima soţie a lui Walter Zenga. Are 63 de ani şi arată ca o adolescentă
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de seară, într-un local de fiţe din Capitală, familia s-a reunit
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de seară, într-un local de fiţe…
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
"Inima frântă! Te-am căutat ca disperatul!" Doi copilași români, rămași orfani după ce tatăl lor a fost înghițit de puhoiul…
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Jocuri gratuite în noiembrie 2024
Jocuri gratuite în noiembrie 2024
Start promiţător pentru Bernadette Szocs la WTT Champions Frankfurt 2024
Start promiţător pentru Bernadette Szocs la WTT Champions Frankfurt 2024
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți locatari s-au îngrozit: „Vi se pare normal?!”
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți locatari s-au îngrozit: „Vi se…
×