Arabia Saudită exercită o atracție magnetică pentru antrenorii români de fotbal. Din generații diverse, tehnicienii tricolori au plecat în deșert tentați de o viață bine alimentată de petrodolari. Lista de nume este lungă: Ilie Balaci, Liță Dumitru, Mircea Rednic, Ioan Andone, Victor Pițurcă, Ion Marin, Florin Motroc, Cosmin Olăroiu, Răzvan Lucescu, Costel Gâlcă, Laurențiu Reghecampf și nu numai.
Ciprian Panait nu face excepție: în ultimii trei ani s-a mutat cu tot cu familie în Arabia Saudită și a scris istorie pentru Al Hilal: a câștigat de două ori consecutiv titlul național la U21 pentru Al Hilal. Antrenorul în vârstă de 40 de ani a zugrăvit la ProSport LIVE un tablou sugestiv al vieții în Arabia Saudită.
„Viața este atât de organizată, totul se întâmplă foarte calculat și dacă respecți legile și te respecți pe tine ca personalitate și ca om, ai numai de câștigat. Te bucuri de viață, efectiv, cum m-am bucurat și eu în ultimii trei ani. Atât timp cât ești orientat spre performanță și muncești cinstit, pentru tine și pentru cei care te plătesc, nu ai cum să nu ai success și să nu te bucuri de ceea ce îți oferă viața acolo”, deschide fostul rapidist o fereastră spre deșert.
Noua viață nu l-a prins pe contre-pied. Și-a calculat bine pașii și a pătruns treptat în universul unei lumi pe care o consideră fantastică. „Știam la ce să mă aștept. Am un respect deosebit pentru religia și pentru cultura islamică. Am avut cursuri la Universitate, speciale – opțional am optat pentru ele, pentru că am fost atras de partea aia de lume și iată că Dumnezeu mi-a dat șansa să ajung acolo. Nu m-a șocat nimic. Dacă vrei – ceva care m-a șocat și am spus-o într-un ziar, acum câteva zile, este faptul că sunt copii care conduc la 10-12 ani, conduc mașini pe autostradă, în oraș. Ă‚sta este singurul lucru care m-a șocat într-adevăr. Conduc, pentru că femeile nu au dreptul să conducă acolo.
Sunt familii numeroase, unde numai tatăl muncește, iar ca să te deplasezi în Arabia Saudită trebuie să ai neapărat mașină. Iar famiile numeroase, care nu întotdeauna au un venit care să le permită să mai angajeze un șofer, care să fie la dispoziția mamei și a copiilor. Și atunci, sunt nevoiți copiii să conducă. Să își ia mama să o ducă la spital, la piață, să o ducă la shopping. Să își ia frații să îi ducă la școală, la grădiniță. Atunci este surprinsă să vezi pe stradă, la semafor, copii care stau practice în picioare ca să poată conduce la volan. Asta este realitatea. Cu siguranță nu este legal, dar este ceva acceptat de toată lumea, pentru că astea sunt condițiile acolo. Și atât timp cât acești copii, tineri care conduc, nu sunt implicate în accidente…”, a povestit Panait la ProSport LIVE. Iată, pe final, un fragment din dialogul moderatorului Claudiu Giurgea cu Ciprian Panait.
E adevărat că apa e mai scumpă că benzina? Da, bineînțeles! De două ori, chiar. Pentru că Arabia Saudită este una dintre țările care are cele mai mari rezerve de petrol, este foarte ieftin, iar apa – spre exemplu apa menajeră – în Riad de exemplu era adusă de la 450 km din Golful Persic. Vă dați seama! Pe conducte. Nu există fântâni sau puțuri de mare adâncime, pentru că e deșert. Punct.
I-ai îndemna pe români, pe românul de rând să merge să își încerce norocul în Emirate? Bineînțeles. Stând acolo trei ani în Arabia Saudită, am legat o relație de prietenie cu Excelența sa, Marius Miclea – consulul României la Riad și îmi povestea că sunt vreo 400 de români în Arabia Saudită, care muncesc acolo. Oameni serios, care muncesc și care s-au acomodat acolo, la condiții. Dacă vrei să faci bani și vrei să fii respectat, trebuie să muncești, nu să te ferești sau să încerci să eschivezi, să păcălești. Asta este peste tot.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER