Cum se deturnează un jucător de 300.000 de euro. După ce FCSB și Slovan Bratislava au făcut oferte pentru Mailat, acesta a cerut rezilierea contractului cu ACS Poli. Primarul Timișoarei acuză intermediarii: „Niște viermi!” | UPDATE Impresarul lui Mailat: „Mint! Niște incompetenți! Nu există nicio ofertă!” | ACTE

Redactor:
Matei Udrea
Cum se deturnează un jucător de 300.000 de euro. După ce FCSB și Slovan Bratislava au făcut oferte pentru Mailat, acesta a cerut rezilierea contractului cu ACS Poli. Primarul Timișoarei acuză intermediarii:
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 19:10 După apariția dezvăluirilor despre scandalul Sebastian Arpad Mailat – ACS Poli Timișoara, cei care consiliază fotbalistul în acest război cu clubul au elaborat o replică la acuzațiile aduse de primarul Timișoarei și conducătorii echipei. După-amiază, pe adresa publicației noastre a sosit un punct de vedere semnat Sorin Drapanotis, persoană care se recomandă a fi reprezentantul legal al jucătorului. Textul acuză neconcordanțe „între cele întâmplate și cele relatate”, apoi reia, în linii mari, informațiile prezentate deja de publicația noastră, cu câteva rectificări: salariul de la care s-a plecat n-a fost de 2.100 de lei, ci de 1.800, primul contract a fost semnat în 2015, nu 2016, întârzierea la plată n-a fost de 144 de zile (cum a scris ProSport), ci de „peste 120 de zile”.

Există și câteva acuzații grave și dure la adresa lui Nicolae Robu, primarul Timișoarei, și a lui Radu Birlica, vicepreședintele ACS Poli Timișoara: cei doi sunt, spune semnatarul scrisorii, incompetenți și rău-intenționați, pun presiune pe judecători și mint cu nerușinare când afirmă că există oferte pentru fotbalist.

Cu mențiunea că, pe internet, nu există nicio informație despre vreun impresar sau intermediar de jucători pe nume Sorin Drapanotis, iar dialogul ProSport a fost purtat, pe parcursul zilei, cu avocata care a semnat actele depuse la LPF, citiți mai jos replica dură a celor care apără interesele lui Sebastian Mailat: „Ca răspuns la articolul publicat astăzi, 13 Septembrie 2017, pe site-ul prosport.ro, având în vedere neconcordanțele ivită între cele întâmplate și cele relatate în articolul publicat de dvs., în calitate de reprezentant convențional al jucătorului vă voi prezenta mai jos câteva elemente de fapt ce au condus la situația litigioasă dintre jucător și ACS Poli Timișoara.  

În vara anului 2015, a fost semnat contractul de munca dintre jucător și ACS Poli Timisoara. De-a lungul celor doua sezoane in care a activat la acest club, nu au existat neintelegeri de natura litigioasa, cu toate ca au fost intarzieri permanente la plata salariului. Salariul lunar al jucătorul a crescut de la suma de 1800 lei, stabilit inițial, la suma de 3800 lei, cât este și în prezent, iar jucatorul si-a indeplinit toate obligatiile fata de club.

După jumătatea lunii iulie a acestui an, când restantele salariale înregistrate față de jucător depășiseră 120 de zile de întârziere la plată, salariul fiind datorat pentru mai mult de 4 luni, am contactat reprezentanții clubului cu scopul de a obține plata unei părți din drepturile salariale scadente și neachitate. 

La acel moment, reprezentantul clubului, domnul Radu Birlica, m-a asigurat ca problemele se vor rezolva, promisiuni ce au rămas fără niciun rezultat. De la momentul primelor discuții, purtate doar cu scopul de a obține plata drepturilor salariale restante, și până la data sesizării comisiei, clubul nu a realizat nicio plată. 

Am ajuns astfel la concluzia că ACS Poli Timișoara se află în imposibilitatea de a achita drepturile salariale, în cuantum de doar 3800 lei, cuvenite unui jucător din Liga I, și, mai mult, de a asigura stabilitate contractuală și de a oferi, măcar în aparență, garanția plății drepturile salariale viitoare.

În acest context, am decis, la data de 6 August 2017, dată la care s-a și semnat contractul de asistență juridică dintre jucător și avocatul său, să formulăm o cerere de încetare a raporturilor contractuale, clubul, așa cum confirmă în toate declarațiile din această perioadă, având o situație financiară dificilă. putea fi achitate jucătorului. Astfel, la data de 6 August 2017, intrucat nu vedeam niciun interes real al clubului fata de plata salariului (si asa ridicol de redus fata de restul coechipierilor care sunt remunerati in medie cu 4,000 de Euro net pe luna), jucatorul Mailat si-a depus prin avocat cererea de reziliere a contractului cu justa cauza. Subliniez ca la data depunerii cererii restantele salariale însumau mai mult de 140 de zile, in conditiile in care regulamentele prevăd ca in cazul unei intarzieri de minim 90 de zile, rezilierea unilaterala se poate solicita.

Mai arat ca toate informatiile aduse in spatiul public de catre primarul Robu si vicepresedintele Radu Birlica au doar menirea de a deznforma si de a pune presiune asupra membrilor Camerei Nationale de Solutionare a Litigiilor. In fapt, din cate cunosc, nu a existat nicio oferta concreta, nici de la Steaua si nici de la vreun alt club pentru jucatorul Mailat, mie personal, în calitate de reprezentant al jucătorului, nu mi-a fost înaintată o astfel de ofertă, dar nici jucătorului. Precizez ca despre pretinsa oferta de la Steaua am citit in presa dupa momentul depunerii cererii de reziliere, fara ca eu sau jucatorul sa fim contactati vreodata de cineva de la Steaua sau de la ACS Poli in urma acestei pretinse oferte, pentru a negocia termenii imaginarului contract cu Steaua. 

In privinta celeilalte asa-zise oferte de la Slovan Bratislava, precizez ca nici aceasta nu exista. La trei saptamani de la debutul litigiului, domnul Birlica m-a informat ca exista o oferta de la acest club, dar nu a vrut sa mi-o arate, spunandu-mi ca voi fi contactat de catre impresarul care reprezinta Slovan, el avand oferta clubului slovac,ceea ce nu s-a intamplat niciodata.

Insist asupra faptului ca niciodata nu m-am opus ca si clubul ACS Poli Timisoara sa obtina de pe urma vanzarii lui Sebastian Mailat o suma de transfer, iar daca mi se prezenta o oferta reala chiar si dupa depunerea cererii de reziliere, eram oricand gata sa ma asez la masa negocierilor. Din pacate, toate aceste asa-zise oferte sunt aruncate in spatiul public de catre primarul Robu si vicepresedintele Birlica in scopul de  a-si masca propria incompetenta manifestata prin neplata salariului timp de mai mult de patru luni jucatorului cu unul din cele mai mici salarii din echipa.

 Este foarte interesant cum, a doua zi dupa depunerea cererii de reziliere de catre noi, clubul ACS Poli a achitat foarte prompt restantele salariale aferente lunilor martie, aprilie si mai, iar inca o zi mai tarziu a achitat contravaloarea salariilor pentru lunile iunie si iulie, aceasta din urma inca nescadenta, Sebastian Mailat devenind astfel primul si singurul jucator din istoria lui ACS Poli cu platile salariale in avans. Este evident ca clubul, afland de depunerea cererii de reziliere, a incercat doar sa actioneze spre a impiedica rezilierea contractului lui Sebastian Mailat, acesta din urma alaturi de Andrei Artean (si el angajat in discutii care puteau duce la o reziliere unilaterala) fiind singurii jucatori spre care s-au facut plati salariale in saptamana in discutie.

 Doresc totodata sa-mi exprim o intrebare, usor retorica: in conditiile in care clubul intr-adevar avea atatea oferte de transfer pentru jucatorul Mailat, de ce nu i-au facut platile salariale aferente, dat fiind cuantumul mic al salariului? Unde este logica in conduita clubului, atat de lipsit de interes in a-i plati salariul timp de patru luni si jumatate, dar pe de alta parte atat de dornic de a incasa o suma de transfer de pe urma lui? Va las pe dumneavoastra sa gasiti raspunsul.

Inchei prin a-mi manifesta increderea ca membrii Camerei Nationale de Solutionare a Litigiilor nu vor ceda presiunilor insistente facute de catre cei de la club in cazul lui Sebastian Mailat si ca solutia pronuntata va fi in completa concordanta cu regulamentele federale.”


Presiuni ale unor grupuri infracționale organizate, exercitate asupra comisiilor FRF-LPF, sunt pe cale să ducă la declararea fotbalistului Arpad Mailat liber de contract și la o pagubă de minimum 300.000 de euro pentru ACS Timișoara, acuză oficialii clubului și primarul orașului, Nicolae Robu. Aceștia afirmă că, după ce s-a aflat că gruparea de pe Bega a primit oferte scrise de la FC FCSB (300.000 de euro) și Slovan Bratislava (350.000 de euro), s-a pus în mișcare o mafie care, profitând de dificultățile financiare ale clubului, încearcă să-l ia gratis pe fotbalist, pentru a împărții ulterior banii obținuți pe el. Ședința Comisiei care va soluționa memoriul depus de avocata fotbalistului se judecă azi.

Faptele, în cazul Mailat, par destul de simple. Fotbalistul de 20 de ani crescut de ACS Poli a semnat, în 2016, un contract pe trei ani, până în 2019, pe un salariu care a plecat de la 2.112 lei pe lună. În funcție de performanță, venitul urma să crească până la 3.800 de lei.

Confruntat cu dificultăți financiare, clubul a strâns însă restanțe față de fotbaliști, inclusiv față de Mailat, pe care nu i-a mai plătit începând din luna martie până în august.

Luni, 7 august 2017, la LPF a fost înregistrată adresa reprezentantei lui Arpad Mailat, prin care fotbalistul, invocând restanțele financiare, cerea rezilierea contractului cu ACS Poli. Actul fusese trimis la LPF duminică seara, dar în weekend la Ligă nu se lucrează.

Tot luni, 7 august 2017, ACS Poli Timișoara a virat în contul fotbalistului salariile restante.


Prima pagină a memoriului trimis la LPF de avocata fotbalistului în numele lui Sebastian Arpad Mailat, în care solicită desființarea contractului cu ACS Poli Timișoara. Se poate vedea, în stânga sus, că faxul a fost trimis la LPF duminică, 6 august, la ora 19:28. Actul a fost înregistrat a doua zi dimineață, când au venit la muncă angajații LPF (dreapta sus)

Jucătorul a depus memoriu după ce s-a aflat că Gigi Becali a oferit 300.000 de euro, iar Slovan Bratislava – 350.000

Acestea sunt faptele. De aici încep versiunile celor două tabere.

Reprezentanții fotbalistului spun că acesta n-a fost plătit la timp și, conform legii, trebuie declarat liber de contract. ACS Poli nu a respectat, spun aceștia, prevederile legale, deoarece restanțele financiare ar fi mai mari de 25% din drepturile bănești pe ultimul an și întârzierea a fost de 144 de zile, în condițiile în care limita maximă ar fi fost de 90 de zile.

Timișorenii sunt mult mai vehemenți. Spun că au achitat banii chiar în ziua înregistrării plângerii, ceea ce ar duce la dispariția cauzei. În mod evident, taberele susțin lucruri contrare. Reprezentanții lui Mailat spun că ACS Poli a aflat că jucătorul depune memoriu și au plătit luni, 7 august, ca să îl blocheze, iar conducătorii clubului spun că, dimpotrivă, se știa că urmează să plătească fotbaliștii luni și atunci „grupul infracțional organizat” s-a grăbit să trimită la LPF cererea duminică seara.


Prima pagină a întâmpinării depuse de ACS Poli Timișoara în cazul Mailat. Clubul argumentează că a plătit banii exact în ziua în care a fost înregistrat memoriul fotbalistului și, deci, conform legilor FRF, acțiunea rămâne fără obiect

Cert este că, în frunte cu primarul Nicolae Robu, timișorenii acuză o conspirație de care n-ar fi străini chiar funcționari din LPF, iar cele trei amânări date până acum de Comisia care judecă speța sunt, spun ei, dovada că asupra judecătorilor se exercită presiuni. Miza ar fi banii care se pot lua pe Mailat. Confom celor de la ACS Poli Timișoara, balamucul a început când Gigi Becali a pus mâna pe telefon și i-a anunțat că le dă 300.000 de euro pe Mailat. Bănățenii au cerut 500.000, iar negocierile au căzut. La scurt timp, a sosit o altă ofertă, de 350.000 de euro, de la Slovan Bratislava.

În piață s-a aflat relativ repede că există interes concret pentru fotbalistul de la Poli, astfel că oameni din anturajul acestuia au inițiat acțiunea de la LPF, explică bănățenii. Profitând de problemele financiare cunoscute ale clubului, se încearcă scoaterea jucătorului de acolo și valorificarea sa, mai multe persoane urmând să împartă profitul.

Comisia care judecă speța urmează să se întrunească miercuri, la LPF, pentru a da o sentință.

Nicolae Robu, primarul Timișoarei: „Acești viermi le tulbură mințile jucătorilor tineri”


Încasările și plățile făcute de ACS Poli Timișoara pe 7 august. Se poate observa că s-au virat 50.000 de lei cu titlul de sponsorizare, bani din care s-au făcut plăți către trei fotbaliști, între care și Mailat

Contactat de ProSport, Nicolae Robu, primarul Timișoarei, ne-a remis un comunicat în care anunță că va sesiza Procuratura, considerând că se aduce un prejudiciu de 300.000 de euro la ACS Poli: „Ce se întâmplă în cazul Mailat este demn de atenția DNA și eu sper ca DNA-ul să nu rateze ocazia de a deferi justiției cu probele de rigoare niște indivizi lipsiți de scrupule, puși pe căpătuială fără muncă, mai bine-zis, pe munca și cheltuiala altora, a unor oameni și instituții de bună-credință! Clubul ACS Poli are unul dintre cele mai puternice centre de copii și juniori din țară. Circa 200 de copii și juniori se pregătesc în permanență în acest centru. Și, desigur, asta costă bani și eforturi de multiple feluri. Dintre ei, unii – puțini, foarte puțini procentual – se dovedesc de valoare deosebită, apți să joace în Liga 1, în țară sau în străinătate, în jurul vârstei de 18 ani. Când să beneficieze și clubul care cheltuiește – și nu-i deloc vorba de bani puțini! – cu formarea lor și care îi scoate din vedere, promovându-i în competiții înalte, vin acești viermi invocați la început – ei își spun impresari sau avocați sportivi -, le tulbură mințile acestor tineri și părinților lor – de obicei oameni cu situații economice precare – și caută tot felul de chichițe pentru ca tinerii să ajungă liberi de contract. În acest fel, în loc ca clubul să recupereze o parte din investiția făcută, pentru a se putea ocupa în continuare și de alți copii / juniori, banii respectivi ajung la acești «viermi». A nu se înțelege că îi calific astfel pe toți impresarii și avocații sportivi. Nici vorbă, am cunoscut oameni de omenie și profesioniști adevărați cu aceste meserii și îi asigur de respectul meu. Revenind la cazul Mailat. Mailat este un tânăr valoros. A început să-și și arate valoarea în primele meciuri din această ediție de campionat. Fără să știe el, am discutat cu conducerea clubului ca, dacă continuă așa încă 1-2 meciuri, să-i facem o surpriză și să-i majorăm salariul, respeciv să-i punem la dispoziție o locuință, cu sprijinul unor oameni de bine înstăriți, privați. De asemenea, am cerut conducerii clubului să-i plătească lui, în mod excepțional, restanțele salariale, dat fiind că nu era vorba de sume mari și apreciind că i-ar prinde bine la moral, să-l ajutăm să se mențină în forma arătată. Ei bine, toate erau pe drumul cel bun, până s-a aflat că avem oferte concrete de 300.000 de euro pe el, cu un salariu foarte bun pentru el. În acel moment, «viermii» au intrat în acțiune, zicându-și: «De ce să câștige clubul 300.000 de euro, când am putea câștiga noi?». Și-atunci, aflând că în proxima zi de luni s-a hotărât plata restanțelor către jucătorul Mailat, duminică seara au cerut la Ligă ca el să devină liber de contract. Cererea lor e înregistrată luni, duminică nelucrându-se la Ligă. Iar luni, clubul a și plătit restanțele respective. Drept urmare, în mod clar nu este îndeplinită condiția ca Mailat să devină liber de contract. Și sper ca și rezoluția Comisiei să fie în acest sens. Dar putem fi noi liniștiți la câte se întâmplă în țara noastră?! Când este clar pentru mine, om cinstit și corect, că există adevărate mafii constituite în fotbal sau în jurul fotbalului și care-și fac damblalele prea puțin deranjate? Iată de ce sugerez DNA să vegheze și la ce se întâmplă în sport, punctual la cazul Mailat – Poli Timișoara”.

Vicepreședintele ACS Poli Timișoara, Radu Birlică, a fost mai direct, afirmând că asupra membrilor comisiei se fac „presiuni enorme” și că, dacă nu se va da câștig de cauză grupării bănățene, urmează o plângere la DNA: „Consider că oameni care nu au nicio legătură cu fotbalul și prind un jucător tânăr precum Mailat sub un contract de avocatură, nu de impresariat, pot dărâma cariera unui fotbalist care, pe viitor, putea avea o valoare foarte mare, pot păgubi eforturile unui club care a depus eforturi să-l crească și să-l formeze ani întregi, doar pentru a obține niște bani necinstiți, fără efort și prin eludarea legii. Consider că ne-am îndeplinit legal toate obligațiile către jucător, cum de altfel ne-am îndeplinit față de toți jucătorii, noi neavând nicio restanță financiară față de niciun jucător din club. Sper că această comisie care judecă acest caz să reziste la presiunile enorme din partea așa-zișilor impresari ai jucătorilor și să aplice litera legii. Oricum, având în vedere că legea e respectată, în cazul unui verdict nefavorabil clubului ne vom adresa organelor abilitate, să cerceteze dacă tot ce se întâmplă în acest caz a fost legal. Sper că totul va fi conform legii”.

Cum se poate pierde, pentru 300 de euro, un fotbalist de 300.000


Chitanțe de plată din 22 mai semnate de Sebastian Mailat, care primea 3.800 de lei. După cum se poate vedea, în fotbalul românesc, chiar și la nivelul Ligii 1, se discută de salarii cu mult sub 1.000 de euro, și aceia primiți cu întârziere. De această pauperitate profită intermediarii

Dincolo de aspectele juridice – jucătorul spune că n-a fost plătit în termenul legal, clubul spune contrariul -, cazul Mailat este unul școală în care o grupare în dificultate financiară poate pierde fotbaliști de valoare și bani prețioși. Discuțiile n-ar fi existat dacă ACS Poli ar fi avut niște sume derizorii de bani – pe 7 august, când au fost plătiți Mailat și alți doi fotbaliști, Viorel Artean și Ovidiu Bistrean, suma totală a fost de 25.000 de lei. Chiar și aceste plăți, de altfel, s-au făcut dintr-o sponsorizare. Primăria Timișoara, care este membru fondator al ACS Poli, n-a mai dat niciun ban la club din 2015.

Pentru că n-a avut câteva sute de euro pe lună, ACS Poli riscă acum să piardă un fotbalist cu oferte de 300 și, respectiv, 350.000 de euro. Acești bani ar urma să fie împărțiți, dacă Mailat e declarat liber, de cei care-l vor dirija către următorul său club.

Conform conducătorilor de la ACS Poli Timișoara, bugetul pe anul trecut a fost de 1,2 milioane de euro.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales…
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×