Confesiunile unui fost șef la CS Dinamo. Monica Iagăr despre pensionarea la 44 de ani: „Mi-a paralizat mâna! N-am furat banii statului și n-am fugit cu ei! Nu știu ce pensie voi avea, dar nici vorbă de 12.000. Oricum, n-am cerut eu nimic, ei mi-au dat toate astea”

Redactor:
Matei Udrea
Confesiunile unui fost șef la CS Dinamo. Monica Iagăr despre pensionarea la 44 de ani:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Monica Iagăr, fosta președintă a Clubului Sportiv Dinamo, a reacționat vehement după ce ProSport a publicat, luni, informația că ex-campioana la săritura în înălțime s-a pensionat pe caz de boală la 44 de ani, pe 5 septembrie, cu puțin înainte de expirarea termenului-limită la care se schimbă sistemul de calcul pentru pensiile speciale. Ieșită la pensie cu gradul de comisar-șef (colonel în vechea ierarhie militară), fosta atletă a intervenit pe Facebook, acuzând că a fost denigrată prin publicarea salariului și a pensiei, care nu ar fi reale, și amenințând cu procesul.


Mesajul publicat luni de Monica Iagăr pe contul de Facebook al ProSport

ProSport o contactase pe Monica Iagăr cu o zi înainte de publicarea articolului, pentru a clarifica subiectul, dar reporterul fusese refuzat: „Este duminică, mă deranjezi!”. 

Marți, fosta șefă de la CS Dinamo și de la Centrul Cultural al Ministerului de Interne a acceptat, de data aceasta, dialogul cu ProSport, pentru a discuta despre subiectul care a stârnit o furtună în mediul online. Menționând în treacăt că s-a informat despre jurnalist și a aflat „omul cui ești”, Monica Iagăr a explicat că o deranjează acuzațiile formulate de diverse persoane, între care și Lucian Mândruță, că ar fi beneficiat nemeritat de gradele militare și de veniturile aferente. „Sunt polițist din 1990. Am lucrat 8 ore pe zi peste tot. Am fost și la popotă, am trecut peste tot. Nu am furat banii statului, n-am fugit cu ei, nu am cerut eu nimic niciodată, gradele și gradațiile mi-au fost date. Sunt polițist de carieră, acolo unde mi s-a cerut, acolo m-am dus. Nu am fost întrebată niciodată”, s-a dezlănțuit Monica Iagăr.

Ieșită la pensie pe caz de boală, pe 5 septembrie (așa cum ProSport a scris aici), fosta atletă afirmă că acest demers nu are nicio legătură cu schimbarea regimului pensiilor speciale, care intră în vigoare pe 15 septembrie. „Mi-a paralizat o mână. Aveam dosarul de pensionare pregătit de anul trecut. Am rămas prin împuternicire președinte la CS Dinamo (n.r. – informațiile acestea au fost publicate luni de ProSport) tocmai pentru că sunt cadru militar și pentru că nu voiam să blochez activitatea la club într-un moment cheie”, a explicat Monica Iagăr. Aceasta afirmă că nu știe exact cât a avut venitul brut, pentru că nu s-a uitat pe fluturașul de salariu, dar în ultima lună ca șef la CS Dinamo a încasat, în mână, 6.300 de lei. ProSport scrisese că salariul Monicăi Iagăr la Dinamo a fost de 8.000 de lei pe lună. Fosta sportivă afirmă că nu știe cât va primi pensie, dar exclude posibilitatea să încaseze 12.000 de lei.

„Dacă Badea încearcă să blocheze stadionul, e o nebunie!”

Problema stadionului Dinamo – obiect de litigiu între Guvern și Nicolae Badea – o preocupă pe Monica Iagăr chiar și acum, când nu mai e în funcție de comandă la Clubul Sportiv: „Ce a depins de mine, am făcut! Dacă domnul Badea mai încearcă să blocheze stadionul și după emiterea Hotărârii de Guvern, mie mi se pare o nebunie… Și spun asta din punctul de vedere al sportivei Monica Iagăr, nu al președintelui CS, pentru că oricum nu mai sunt acolo. Mi se pare o nebunie! Dacă nu lași să se facă… Mi se pare anormal, pentru copiii noștri, să nu rămână ceva în urma noastră”.

Blocat de asocierea dintre AFC Dinamo, a lui Nicolae Badea, și CS Dinamo, a MI, stadionul nu poate fi reconstruit până nu se lămurește problema juridică. Monica Iagăr a avut de gestionat, în mandatul său, acest subiect foarte fierbinte și delicat. În urmă cu două săptămâni, guvernul a dat o Hotărâre de Guvern prin care a reziliat asocierea cu Nicolae Badea. Acesta din urmă poate ataca, însă, în instanță decizia.

Monica Iagăr s-a dezlănțuit când și-a amintit de acuzațiile formulate de diverse persoane pe Internet, cum că și-ar fi câștigat banii, gradele și pensia nemuncit. „Am făcut și voi face tot ce pot pentru sport, pentru că sportul mi-a dat totul. Ceea ce sunt, sunt datorită sportului! Nu am cerut niciodată, nimănui, nimic. Nici gradele, nici gradațiile, nici să mă facă militar în 1990. Pe mine, statul român m-a luat de la Sighetu Marmației, din sânul familiei, și m-a aruncat la București, m-a ținut în cantonamente, mi-a dat de mâncare, mi-a dat bani, mi-a dat premii, mi-a dat rentă și tot ce am făcut, am făcut pentru statul român. A fost o conjunctură în care m-am aflat. Pe mine nu m-a întrebat nimeni, nici Mărășescu (n.r. – fostul secretar general al FR Atletism), nici altcineva, «vrei?». Nu exista «vrei?» sau «nu vrei?». Eu am trăit o eră în care nu puteai să spui dacă vrei sau nu. Exista doar «asta faci!» și «aici te duci!». Deci, asta fac și acolo mă duc”, s-a descărcat Monica.

„Am mâncat la Popotă, am avut soldat la poartă și sunt militar de formație. Am fost sergent, sergent-major, toate gradele. Am lucrat 8 ore pe zi, inclusiv la Centrul Cultural”


Monica Iagăr este doctor al INEFS, titlu obținut în 2010. FOTO: Mediafax

Aceasta a dorit să clarifice împrejurările în care a ajuns președinte la CS Dinamo, funcție pe care spune că nu și-a dorit-o și nici n-a solicitat-o vreodată: „Faptul că sunt comisar-șef în Ministerul de Interne, faptul că am fost comandantul clubului Dinamo… Eu, anul trecut, am avut probleme medicale. Grave sau negrave, tot probleme medicale se numesc! Și am vrut să ies la pensie. Și nu m-a rugat doamna Lipă, m-a chemat tot Statul! Doamna Lipă era ministrul sportului. Tot statul m-a chemat și mi-a spus că trebuie să mă duc, să fiu comandantul clubului Dinamo, președinte, cum vreți voi, că așa trebuie! Iar eu nu am făcut altceva decât să stau la ordine! Eu sunt militar! Am mâncat la Popotă, am avut soldat la poartă și sunt militar de formație. Am fost sergent, am fost sergent-major și toate gradele, chiar și civil, în poliția română, pentru că așa erau vremurile. Nu am bătut la nicio ușă, ei mi-au dat toate astea!”.

Monica Iagăr nu știe cât va avea pensie, dar afirmă că, în niciun caz, nu poate fi vorba de 12.000 de lei: „Nu voi lua 120 de milioane pensie. Nu există și nu este adevărat! Nici nu am cum să iau această pensie pentru că nu am grad de chestor. Nu am avut funcție de conducere în aparatul central al statului, cum este Ministerul. Eu am fost președinte la o unitate subordonată. În luna iulie, salariul meu în mână a fost de 6.300 de lei. Legea zice foarte clar, se pleacă cu 65% din brut. Dacă luam 6.300 de lei în mână, brutul trebuie să fie pe la vreo 7.500 de lei (n.r. – conform grilei în vigoare, la 6.300 de lei net, salariul brut este 8.900 de lei, iar cel complet 11.000), nu știu pentru că eu nu m-am uitat niciodată pe fluturaș. Eu am muncit pentru bani. Am muncit pentru sport, pentru ce mi-a dat el mie. Eu nici nu știu ce pensie voi avea. Dar, dacă faci calculul, nu poate fi 12.000! Oricum, legea n-am făcut-o eu. Faptul că am plecat la pensie nu are legătură cu pensia specială. Asta nu e pensie de lege specială. Că nu am cum să am pensie specială, care este pentru toți angajații din MAI, SRI și așa mai departe. Dar pensiile speciale sunt pentru cei care au avut funcții de conducere mari și au lucrat pe aparatul central. Eu am lucrat într-o unitate subordonată. Inclusiv la centrul cultural. Eu am muncit 8 ore pe zi. Zilnic!”.

„Am gradul 4 de invaliditate

ProSport a scris că pensionarea bruscă a Monicăi Iagăr a lăsat clubul fără șef, lucru nemaiîntâlnit la Dinamo, până acum, iar fosta campioană confirmă, dar spune că această situație a fost generată de înrăutățirea stării de sănătate, nu de apropierea datei de 15 septembrie: „Într-adevăr, m-am pensionat și clubul a rămas fără comandant, nu știu de ce nu se găsește și nici nu pot să-mi imaginez… Nu e treaba mea, am avut probleme medicale începând de pe 7 august, când mi-a paralizat mâna, m-am speriat foarte tare. Eu nu am ieșit la pensie că vreau eu la pensie! Am ieșit cu grad de invaliditate 4, cu drept de pensie și drept de revizuire în 2018. Asta înseamnă că gradul 4 de invaliditate îmi dă dreptul să muncesc 4 ore. Dar când voi putea să muncesc, când îmi voi rezolva problema. Că, deocamdată, n-am găsit o soluție. Este clar că e ceva pe cervicală, dar n-am acum soluția… Pe mine, toată perioada, m-a durut foarte tare mâna. Până când n-am mai putut s-o mișc. Și atunci am ajuns la spital. Am problema cu cervicala și cu umărul probabil de la sărituri. Îmi amorțesc mâinile. Deocamdată, nu au depistat ce am și nu știu… În momentul de față încerc s-o deblochez, dar nu reușesc pentru că este strangulat un nerv și nu știu dacă mă operez sau nu de cervicală. Dacă mă operez, asta înseamnă o operație. Și orice operație pe care aș face-o, înseamnă… Am deja șase operații, patru la picior și două nașteri. Câte operații să mai fac?”.

„În minister nu mă mai pot întoarce, dar pot să muncesc, să plătesc taxe la stat din privat!”

Atleta a concluzionat spunând că pensia nici măcar n-o preocupă foarte tare, prioritară fiind sănătatea, și a cerut să fie reabilitată de ProSport, pentru că se va întoarce în câmpul muncii, la privat, dacă se va vindeca: „Deci n-am fugit și nici n-am plecat nevoită de cineva sau așa ceva. Ați scris că am pensie foarte mare, ceea ce nu e adevărat. Ar trebui ca voi, ProSportul, să mă reabilitați într-un fel sau altul, să nu fiu înjurată de nimeni din România, cum că am fugit cu banii statului. Eu nu am fugit cu banii statului! Nu am vrut să profit de absolut nimic. În momentul de față, eu, Monica, nici nu știu ce pensie voi avea, pentru că pentru mine nu contează foarte mult banii, contează să-mi repar mâna. Și, dacă pot, să muncesc din nou de la 45 de ani, în altă parte, să fac altceva, că în minister nu mă mai pot întoarce, nu pot fi polițistă cu grad de invaliditate. Dar pot să muncesc, să plătesc taxe la stat din privat!”.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a urcat pe locul 2!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a urcat pe locul 2!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela o meserie total diferită de partenerul ei: ce a făcut femeia în campania prezidențială
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela o meserie total diferită de partenerul ei: ce a făcut femeia în campania…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe primul loc
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu,…
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×