Selecționerul Contra chiar n-a bătut drumul de pomană până la Bruxelles. I-a putut totuși admira pe mingicarii Neymar, Cavani sau Mbappe. Poate că e tocmai unul dintre efectele preliminariilor catastrofale. Acum, nici Chipciu nu mai e titular la Anderlecht și-i ține de urât lui Stanciu pe banca de rezerve. Ne închipuiam că nimic nu poate să le lase un gust mai amar tricolorilor decât o remiză în Kazahstan. Nu e nici pe departe așa. Iată că vom ajunge să ne bucurăm atunci când vom aduna minute cât de-o partidă din câteva meciuri al lui Chipciu sau Stanciu în campionat cu Anderlecht. 23 de minute cu Gent, alte 18 cu Standard…
Cum fac ochii cât cepele antrenorii (doar unii) și câțiva manageri de la noi la tot ce se întâmplă prin fotbalul altora – cum a egalat Paok, de ce n-a jucat Dybala în campionat -, cu siguranță că și reciproca e tot pe atât de adevărată. S-ar putea ca alții să nu o ia ca pe un pretext care să justifice dezastrul din ultimele preliminarii dezvăluirea că de fapt la mijloc a stat un scurtcircuit de comunicare cu neamțul Daum. Cu alte cuvinte, dacă n-au priceput indicațiile în engleză, cea mai vorbită limbă de pe planetă, atunci e posibil ca Toșca sau Chiricheș să fie tot o mirare la spusele antrenorilor de la club în spaniolă sau în italiană, nu?! Își cam răcesc gura de pomană. Nu ințeleg la tine, mister!, rostită într-o engleză care ne mai amuză uneori în declarațiile proaspăt sosiților la Otopeni.
Nu e campionat mai răsărit în Europa în care să nu fi jucat Răducioiu sau Tamaș, primele două exemple care-ți vin la îndemână. Milan, Stuttgart, Celta, Spartak Moscova etc. E imposibil de imaginat că Răducioiu și Tamaș au știut după carte și engleză, și franceză, și rusește, și nemțește. Sau că au avut translatori la fiecare club prin ligile prin care s-au învârtit. Cu exigențe rezonable, probabil că au operat cu o limbă străină sau poate chiar două. Precum la liceu, engleza în principal plus încă o opțiune. Nicidecum găunoasa descurcăreală cu două boabe în italiană și trei în engleză. Niciun antrenor nu i-ar urechea pe Keseru sau pe Pintilii dacă ar deprinde măcar engleza pe care le-o vorbea Daum. De unde și euforia generală printre tricolori că a fost uns Contra, „unul care vorbește pe limba noastră”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER