Într-un comunicat remis MEDIAFAX, Ministerul Tineretului și Sportului face următoarele precizări:Referitor la Adunarea Generală a Federației Române de Tenis din data de 06.04.2016 vă comunicăm faptul că această întrunire a membrilor federației a fost amânată motivat de efectuarea unui control de către Corpul de control al ministrului privind identificarea strucutrilor sportive care au drept de vot în cadrul Adunării Generale a Federației Române de Tenis.
La data de 13.06.2017 Ministerul Tineretului și Sportului a comunicat Federației Române de Tenis, Raportul de Control înregistrat sub nr. 7719/12.06.2017, care concluzionează „întrucât nici la acest moment nu se cunoaște situația exactă a celor 181 de membri afiliați, acest fapt poate crea consecințe imprevizibile privind desfășurarea adunărilor generale și a hotărârilor acestora. Conform statutului FRT, cei 118 membri afiliati, participă cu drepturi depline, alături de cei 54 de membri asociați (fondatori) la lucrările adunării generale, fapt ce impune modificarea actului constitutiv, în instanță, dacă se dorește ca membrii afiliați să aibă drept de vot.”
Ulterior primirii Raportului de Control nr. 7719/12.06.2017, Federația Română de Tenis a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare din data de 04.09.2017 pentru un număr de 54 de structuri sportive, membrii fondatori/asociați cu drept de vot înregistrați la Registrul Special al Federațiilor ținut de Tribunalul București.
De altfel, domnul George Cosac a susținut în conferința de presă organizată pe data de 05.09.2017 faptul că „Am avut ieri programată o Adunare Generală Extraordinară, dar nu s-a întrunit cvorumul. Vineri avem Comitetul Director și vom programa o nouă Adunare Generală Extraordinară. Aceasta va avea loc între 15 și 45 de zile de la hotărârea Comitetului Director. Este important să avem această Adunare Generală pentru că cei 54 de membri fondatori, adică cei care s-au nimerit în 2001 să fie prezenți când s-au reorganizat toate federațiile, trebuie să voteze acordarea de drepturi depline celorlalte cluburi. În total sunt 369 de cluburi, deci cele 54 trebuie să voteze acordarea de drepturi depline celorlalte 315. Eu vreau să se facă acest lucru cât mai repede, dar sunt câțiva care se opun. Trebuie făcut pentru ca apoi să organizăm alegerile”. În acest context, Ministerul Tineretului și Sportului prin reprezentantul său, domnul Stan Vicențiu Dacian a adus la cunoștință Adunării Generale a Federației Române de Tenis din data de 02.11.2017 faptul că aceasta poate lua hotărâri doar cu cei 54 de membri asociați/fondatori așa cum sunt aceștia înregistrați în Registrul Special al Federațiilor ținut de Tribunalul București, respectiv Registrul Sportiv, situație susținută chiar de domnul George Cosac la data de 05.09.2017 în comunicatul făcut public de către Agerpres. Trebuie precizat că încă de la înființare și până în prezent, Actul Constitutiv al Federației Române de Tenis nu a suferit nicio modificare, indiferent de numărul structurilor sportive afiliate, fiind înscrise doar 54 de structuri sportive fondatoare, definite de art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanța Guvenului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările și completările ulterioare ca fiind membrii asociați.
Referitor la mandatul domnului Cristian Sandu și al domnului Stan Vicențiu Dacian, respectiv Ordinul Ministrului Tineretului și Sportului nr. 1665/31.10.2017, acesta a fost adus la cunoștință Adunării Generale a Federației Române de Tenis, atât verbal, cât și prin înmânarea Procesului-verbal întemeiat pe dispozițiile art. 36 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 884/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a dispozițiilor Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000.
Referitor la susținerile privind contractul de finanțare încheiat între Ministerul Tineretului și Sportului și Federația Română de Tenis, aferent anului 2017, vă comunicăm faptul că acesta prevede în mod distinct cazurile când fiananțarea poate fi suspendată sau retrasă, ca și consecință a încălcării clauzelor contractuale, sens în care reprezentații Ministerului Tineretului și Sportului nu puteau să susțină vreo condiționare a finanțării Federației Române de Tenis, altfel decât prevederile contractuale.
Cu toatea acestea, hotărârile Adunării Generale a Federației Române de Tenis din data de 02.11.2017 au fost luate de către toți membri prezenți și este evident faptul că este încălcat Actul Constitutiv al Federației Române de Tenis, urmând să atragă răspunderea civilă contractuală a Federației Române de Tenis cu privire la acest aspect.
” Referitor la situația privind Adunarea Generală a Federației Române de Tenis, precizez faptul că reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului au acționat conform legii, fără a încălca nicio prevedere legală și fără a favoriza anumite persoane. Ministerul Tineretului și Sportului își dorește clarificarea statutului juridic al tuturor membrilor asociați și afiliați Federației Române de Tenis în așa fel încât să nu mai existe nicio îndoială privind legitimitatea acestora. Mai mult decât atât, MTS își dorește ca fiecare federație sportivă să își desfășoare activitatea în condiții de legalitate, cu scopul principal de a obține performanță și a atrage câți mai mulți copii și tineri către sport. Finanțarea din bugetul de stat se poate face doar dacă federațiile funcționează legal și au reprezentanți aleși, în mod democratic, de către cei care au drept de vot prin lege. Nimeni nu este mai presus de lege. Legea este aceeași pentru toți și nimeni nu are autoritatea să ignore, cu bună știință, înscrisuri oficiale.” a spus Marius Dunca, ministrul tineretului și sportului
Reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului au susținut în fața Adunării Generale a Federației Române de Tenis faptul că adoptarea hotărârilor de către toți membrii prezenți nu va primi avizul expres la Ministerului Tineretului și Sportului prevăzut de dispozițiile art. 36 alin. (4) din Legea nr. 69/2000 a educației fizice și sportului, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la modificarea organelor de conducere, motivat de faptul că dreptul de vot cu privire la aceste modificări revine doar celor 54 de membri fondatori/asociați și prin urmare Federația Română de Tenis nu îndeplinește condițiile legale pentru a încheia un contract de finanțare cu Ministerul Tineretului și Sportului, pe viitor, se preiczează în comunicatul Ministerului Tineretului și Sportului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER