Lupta împotriva dopingului rămâne una din cele mai importante componente ale sportului mondial. Agenția Mondială Antidoping (WADA) a definitivat Lista Interzisă pentru 2018. Textul oficial a fost publicat în limbile engleză și franceză, fiind preluat și tradus și de Agenția Națională AntiDoping.
Modificările nu sunt atât de spectaculoase ca în alți ani, ca în 2016 spre exemplu, când introducerea „Meldoniumului” pe lista interzisă a provocat un adevărat cutremur la nivel mondial cu foarte multe cazuri de dopaj, inclusiv sportul românesc primind lovitură după lovitură. Pentru 2018, modificări majore înseamnă mai degrabă clarificări și denumiri. Cea mai spectaculoasă schimbare este în privința … alcoolului! În sensul că acesta nu mai este interzis. Sportivii de la anumite discipline, acolo unde era interzis, nu vor mai fi pedepsiți pentru consum. Glumind puțin, acum ține efectiv de ei dacă pot concura în stare de ebrietate ori ba. Dar să luăm pe rând modificările care au apărut pe Lista Interzisă 2018.
Secțiunea Agenți Anabolici
La secțiunea S1 s-au făcut câteva clarificări pe denumirea unor hormoni anabolizanți.
La secțiunea S2 Hormoni Specifici, factori de creștere și substanțe înrudite simetrice pentru acuratețe, clasele din această categorie au fost reorganizate. Tot la această secțiune, vitamina B12 care conține cobalt nu este interzisă. Nu era interzisă nici până acum, dar se făceau confuzii, iar acum s-a făcut clar o precizare în listă.
La secțiunea S3 Beta 2-Agoniști se fac referiri la medicamentele pentru tratarea astmului bronșic. S-a stabilit o limită de concentrație care trebuie determinată în probe. De exemplu, pentru salbutamolul inhalat el nu trebuie să depășească 800 de micrograme la 12 ore de la oricare dozare. Pentru aceste medicamente, sportivii pot folosi scutiri de uz terapeutic, trebuie să primească aprobare să le utilizeze dacă au astm bronșic. În același timp, trebuie să respecte o anumite cantitate, să nu depășească acea cantitate care este stabilită în scutirea de uz terapeutic. Și s-a mai adăugat ca exemplu tulobuterolul, este tot un Beta2-Agonist.
La secțiunea S4 Hormoni și Modulatori Metabolici s-a schimbat denumierea clomifenului, s-a pus o denumire internațională. S-au schimbat anumite denumiri, dar nu s-au scos, nu s-au introdus alte substanțe interzise.
Schimbările importante și majore pentru sportivi
Până acum, la diuretice și agenți de mascare era interzis glicerolul. Din 2018 nu mai este interzis, a fost eliminat din listă. La fel, s-a eliminat alcoolul, care era interzis la anumite tipuri de sport, pentru anumite Federații.
La Manipularea Fizică și Chimică, Secțiunea M2, care se referă la infuziile intravenoase, s-a mărit volumul permis de la 50 mL pe 6 ore la 100 de mL pe 12 ore. Această modificare s-a făcut pentru a permite o mai mare flexibilitate în ceea ce privește administrarea sigură a unor substanțe terapeutice neinterzise, cum ar fi, de exemplu, fierul pentru anemii sau altele. S-a schimbat, de asemenea, expresia internării în spital cu tratamente spitalicești, care înseamnă același lucru. Investigațiile clinice cu investigații clinice pentru stabilirea diagnosticului, adică s-au clarificat anumite denumiri.
La stimulente Canabinoide, Secțiunea S8. Canabidiolul a fost scos de pe listă, dar asta nu înseamnă că atât canabisul, cât și tetrahidrocanabinolul (THC) nu sunt pe lista interzisă.
La Capitolul Beta-Blocante a fost redenumită secțiunea, de la P2 acum se numește P1.
În concluzie, modificările de pe Lista Interzisă nu sunt foarte multe. Cele mai importante aspecte sunt că s-au scos glicerolul, alcoolul și canabidiolul sintetic.
Programul de monitorizare pe anul 2018
Următoarele substanțe au fost adăugate pentru a evalua utilizarea greșită în sport:
Mitraginina și telmisartan au fost eliminate din Programul de Monitorizare, deoarece au fost obținute informațiile necesare privind prevalența.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER