UPDATE 22:05 Gheorghe Chivorchian a declarat, pentru ProSport, că nu e împăcat cu sentința, chiar dacă a primit pedeapsă cu suspendare, după ce anul trecut, în primă instanță, primise 3 ani și 10 luni cu executare. „Voi studia, împreună cu avocatul, după ce vom primi mai multe informații, ce căi excepționale de atac mai avem, pentru că, deși am primit o pedeapsă cu suspendare, eu mă consider nevinovat. Chiar și un minut cu suspendare dacă primeam, tot prea mult era. Asta rămâne o pată pe numele meu, deși nu am avut nicio vină”, a comentat fostul conducător de la FC Timișoara, pe când clubul era patronat de Marian Iancu.
Sechestrul pe bunuri rămâne însă, iar o parte dintre cei implicați, cum ar fi Chivorchian, figurează și în dosarul deschis pentru finanțarea de la primărie din aceeași perioadă, dar în respectivul dosar nu s-a pronunțat deocamdată nici prima instanță. În judecată au fost trimiși șapte funcționari din CJT, pentru abuz în serviciu: fostul președinte al CJ, Constantin Ostaficiuc, și fostul secretar Petrișor Nădăștean, acuzați de abuz în serviciu în formă continuată. Funcționarii publici Răzvan Hrenoschi, Daniela Pepa, Dan Sabin Cionvică, Petru Borza și Mircea Marian Mihuț au fost trimiși în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
De la clubul Poli au fost trimise în jduecată alte trei personae, Gheorghe Chivorchian, Ion Negrei și Liviu Ioan Roșca, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Curtea de Apel este ultima instanță și pronunțarea a rămas până astăzi, la ora 17:00, de dinainte de Crăciun.
Au scăpat de închisoare, rămân cu cazier și riscul de a fi executați silit
Ulterior, după deliberările celor de la instanță, cei din dosar au fost înștiințați de sentințe. Practic, Gheorghe Chivorchian sau Constantin Ostaficiuc pot fi liniștiți că au scăpat de pedeapsa cu executare, însă rămân cu sancțiunea cu suspendare, care nu le va mai permite niciunuia dintre cei care au fost funcționari publici să mai lucreze vreodată în instituții publice. De asemenea, după această sentință în penal, va urma un proces civil, pentru a se stabili dacă se va dispune recuperarea prejudiciului. Bunurile celor din dosar rămân sub sechestru până atunci.
Consiliul Județean Timiș plătise prime de joc, „grosul” finanțării a fost de la primărie
Practic, la vremea la care Marian Iancu a convins autoritățile să finanțeze echipa sub forma unui contract de asociere în participațiune, CJT a plătit doar prime de joc. Este vorba de șase tabele. Ulterior, în presă, sub protecția anonimatului, unii jucători au declarat să sumele nu corespundeau cu ceea ce li s-a virat lor. La vremea respectivă, timișorenii au ieșit în stradă pentru a cere bani publici pentru echipă. Finanțarea vizează perioada 2008-2010, iar ulterior, instanța a decis că este ilegal să se dea bani publici astfel unei societăți comerciale.
Culmea ironiei este că, pentru sume mult mai mari, procesul pentru finanțarea de la Primăria Municipiului Timișoara ar putea avea cu totul alt verdict în instanță, dacă Guvernul va dezincrimina abuzul în serviciu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER