Mats Wilander, fost număr unu mondial în tenisul masculin și câștigător a șapte titluri de Mare Șlem, rămâne uimit de felul în care evoluează traiectoria Simonei Halep în tenisul feminin.
Suedezul în vârstă de 53 de ani, expertul Eurosport în materie de tenis, a vorbit pentru fanii tenisului din România despre plusurile și minusurile liderului mondial, oferind totodată și o imagine de ansamblu a fenomenului. Wilander rămâne convins că titlurile de Mare Șlem sunt un Everest greu de atins pentru româncă, la fel cum a spus-o în ultimele luni.
În urmă cu un an, spuneați că este mai ușor pentru Simona Halep să termine sezonul ca numărul unu decât să câștige un turneu de Mare Șlem. Vă mențineți această părere? Da, exemplul perfect a fost la Roland Garros, când a jucat cu Ostapenko. Dintr-o dată, Ostapenko a început să joace fabulos, iar când nu ai mai multe arme decât are Simona Halep, atunci uneori e foarte greu să faci ceva împotriva unei astfel de jucătoare. Cred că pentru Halep este mai ușor să fie numărul unu în lume, pentru că este vorba despre constanță… să câștigi un turneu de Mare Șlem înseamnă să atingi un vârf și cred că ea trebuie să își mai dezvolte anumite abilități tactice și să joace mai agresiv, din punct de vedere tactic, pentru a putea contracara aceste jucătoare care pur și simplu se autodepășesc și joacă nebunește.
Singura modalitate prin care Simona poate să contracareze nu este să se apere, ci să le ia din timp adversarelor, să le grăbească într-un fel să ia decizii proaste și să le determine pe acestea să lanseze atacul decisiv prea devreme. Tactic, ea trebuie să devină mai agresivă.
Când ați văzut-o prima dată pe Simona Halep, ați văzut în ea o viitoare jucătoare de top? Da, chiar pot să afirm asta. Prima dată când am văzut-o, mi-am spus că este atât de completă, că se mișcă atât de bine și că are întotdeauna acel spirit de luptătoare – care cred că uneori îi este un avantaj, dar uneori este și un dezavantaj, pentru că ea se mai înfierbântă prea tare și atunci asta se întoarce împotriva ei – însă acum a început să gestioneze mai bine acest aspect.
Care sunt calitățile pe care le-a îmbunătățit pentru a ajunge la acest nivel? Întotdeauna te-ai gândit la ea ca la cineva care ar putea rupe rândurile. Dar, trebuie să spun că sunt puțin surprins că a ajuns până în vârf de tot cu o deplasare foarte bună pe teren și, bineînțeles, cu îndemânare fantastică – mâini foarte bune și cu o mentalitate foarte bună. Sunt puțin surprins însă că se luptă pentru titlurile de Mare Șlem. Cu patru sau cinci ani în urmă nu aș fi anticipat asta, dar acest lucru arată doar cât de mult lucrează și cât de mult își dorește să câștige un Grand Slam. Ea este, probabil, o jucătoare care a reușit mai mult decât și-ar fi imaginat oricine, o overachiever – chiar dacă nu a câștigat un titlu de Mare Șlem.
În circuitul feminin, care considerați că sunt tinerele care se detașează ca posibili viitori lideri? M-ai provocat! Poate ca Elina Svitolina – care este destul de puternică, se mișcă foarte bine – noi credem că aceasta este direcția în care merge tenisul feminin. Apoi, dintr-o dată vezi un munte de forță – cum este Naomi Osaka, care biciuie mingea cât de tare se poate. Eu nu sunt absolut sigur care este direcția exactă a tenisului feminin, deoarece Serena Williams încă își poate croi în forță drumul în acest an. Dar, trebuie să te gândești că tenisul va înclina balanța tot mai clar în favoarea jucătoarelor foarte puternice, care sunt și atlete deosebite. Din nou, cineva ca Serena sau Venus te-ai gândi. Repet, nu sunt sigur, sunt atât de multe tinere bune în tenisul feminin, care nu par a fi intimidate de generația anterioară. Literalmente oricare dintre aceste fete, inclusiv Jelena Ostapenko, aduc mentalitatea care vine de la tânăra generație din circuitul masculin.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER