Alpinistul a atins opt vârfuri de peste 8000 de metri în cariera sa. Expediția de pe Everest a costat 40.000 de euro, iar povestea a fost cuprinsă într-un film de 37 de minute, în care majoritatea momentelor surprinse sunt cele ale ascensiunii. Acest lucru se explică prin faptul că, la coborâre, alpinistul este deja epuizat.
„Cea mai grea parte, ca de obicei, a fost coborârea. A durat cam 13 ore. Aș mai vrea să urc pe Everest, dar nu aș mai vrea să cobor. Am stat vreme de patru zile la o altitudine mare, peste 4000 de metri. E ca și cum îi zbura cu un avion depresurizat”, a povestit Colibășanu.
Mai greu să fii cameraman decât alpinist. Întrebat despre monstrul Yetti
De profesie stomatolog, Colibășanu a recunosuct că i-a fost greu să își filmeze activitatea pe Everest. „Mi s-a părut foarte greu să filmez, e o muncă în sine. Am vrut să am imagini de acolo, să le aduc acasă. Prietenii mei au spus că am filmat mai mult și mai bine ca de obicei. Principala problema la altitudine e că nu reușești să filmezi prea mult, e frig, ai baterii și nu reușești să faci mare lucru. Anul acesta sunt peste medie”, a declarat alpinistul.
Spectatorii filmului au fost fascinați de cele aflate și au avut numeroase întrebări pentru sportiv. De departe, cea mai amuzantă a fost adresată de un copil, care a vrut să știe dacă Horia Colibășanu s-a întâlnit cu legendarul monstru Yetti, omul zăpezilor. Alpinistul este însă obișnuit cu întrebarea. „E una dintre întrebările pe care o mai primesc. Nu de la copii neapărat, de obicei adulții sunt mai informați, de obicei”, a spus alpinistul despre simpatica întrebare.
Va urca din nou pe Everest
Horia Colibășanu e foarte pasionat și de aspectele tehnice ale unei anumite rute și spune că următoarea expediție o vrea tot pe Everest, dar pe o rută nouă. „Voi merge din nou în Himalaya. Nu mi-am propus un nou vârf, ci o rută nouă. Sper să primim permise pentru ea. Încă nu știm unde ne vom îndrepta. Echipa este făcută, pregătirea e făcută, echipamentul este pregătit”, a adăugat Colibășanu.
Pe lângă cel mai înalt vârf din lume, Colibășanu a mai escaladat alte șapte și mai are de „bifat” șase. Iată culmile atinse: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m).
Filmul expediției pe Everest urmează să mai fie proiectat la București pe 5 februarie, iar, mai apoi, la Oradea.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER