Primul tricolor care a intat în focul întrecerilor de schi alpin din cadrul Jocurilor Olimpice de la PyeongChang a fost Ania Caill (22 ani), în proba feminină de SuperG, disputată sâmbătă pe pârtia de la Jeongseon.
Plecată de pe poziția 43 în cursă, românca stabilită în Franța a trecut linia de sosire pe locul 36, în 1:25,74, la 4,63 secunde de învingătoare. Proba a fost câștigată, surprinzător, de Ester Ledecka, din Cehia, o sportivă care practică în paralel atât schiul alpin, cât și snowboard. Vedeta Lindsey Vonn (SUA) a fost abia a șasea.
Ania Caill trebuia să-și facă debutul pe 13 februarie, în proba de slalom, dar din cauza reprogramării acesteia, pentru 15 februarie, a fost nevoită renunțe. Pe 14 au început antrenamentele libere pentru proba de SuperG, iar dacă ar fi rămas la slalom ar fi ratat contactul cu pârtia de la cea de a doua probă. Trebuia să-și testeze schiurile, chiar dacă antrenamentele libere s-au derulat pe altă pârtie.
Ania Caill a luat contact cu pârtia pe care s-a desfășurat proba oficială în dimineața zilei de sâmbătă. „M-am trezit la 5 pentru a pleca la concurs. Nu a fost ușor. Mai întâi, am plecat de la un start aflat mai jos, apoi de sus. În câteva coborâri nu te poți acomoda cu o pârtie care este și foarte tehnică. Mi-e îmi place să cunosc pârtia, să o vizualizez înainte de a pleca în concurs„, spune Ania.
„Sunt extrem de fericită de timpul reușit. E cel mai bun din carieră”
La schi alpin, numărul de concurs reprezintă poziția pe care sportiva o are în clasamentul mondial, față de celelalte concurente. Ania a pornit de pe locul 43 și a reușit să depășească astfel șapte sportive mai bine cotate ca ea. „Sunt extrem de fericită de timpul pe care l-am scos. Patru secunde față de câștigătoare e cea mai bună cursă pe care am făcut-o vreodată. Este superb să o fi realizat la Jocurile Olimpice. Am schiat cum doream, am știut să renunț la emoții, acesta fiind lucrul era cel mai greu. Am avut multe probleme cu accidentările în ultimul timp și sunt foarte fericită de cursa pe care am făcut-o. Mai am proba de coborâre. Zăpada îmi place foarte mult, condițiile sunt superbe și am încredere mult pentru ultima probă”, a declarat Ania Caill.
Ea a participat și la Jocurile Olimpice de la Sochi din 2014, unde s-a clasat pe locul 30. „Sunt mai bucuroasă de rezultatul de acum, pentru că timpul este mult mai bun. Pentru mine e mai important acest lucru”, a mai spus Ania.
Sportiva tricoloră este însoțită la PyeongChang de mama sa, Dana, dar și de mai mulți membri ai familiei, veniți din Franța. Aceștia au așteptat-o pe Ania la sosire cu un steag tricolor și cu un poster dedicat ei.
Mihai Covaliu schimb de idei și de insigne cu președintele CIO, Thomas Bach
Prezent la proba de Super G, pentru a o încuraja pe Ania Caill, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a avut ocazia de a discuta amical cu șeful olimpismului internațional, germanul Thomas Bach (foto sus). După schimbul de idei, cei doi campioni olimpici la scrimă au făcut și schimb de insigne.
Ania Caill a mai fost încurajată din tribune de Octavian Morariu, membru CIO pentru România, George Boroi, secretarul general al COSR, și Puiu Gaspar, secretarul general al Federației Române de Schi și Biatlon.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER