ANALIZĂ‚ | Care sunt jucătoarele pe val înainte de Indian Wells: un singur nume este peste Simona Halep

ANALIZĂ‚ | Care sunt jucătoarele pe val înainte de Indian Wells: un singur nume este peste Simona Halep
  • Publicat:
  • Actualizat:

WTA Insider Heat Index prezintă lista celor mai în formă jucătoare înainte de seria ‘Sunshine Double’, care programează, în luna martie, primele două turnee Premier Mandatory ale sezonului. Simona Halep este a doua favorită, depășită doar de Petra Kvitova, care se detașează în fruntea topului realizat de specialista WTA, Courtney Nguyen, datorită celor 13 victorii consecutive repurtate în circuitul mondial în perioada 31 ianuarie – 18 februarie.

Dubla campioană de la Wimbledon este neînvinsă de la Australia Open încoace, având deja două titluri câștigate în acest start de sezon – la St. Petersburg și la Doha.

Spre deosebire de clasamentul mondial, care reflectă constanța jucătoarelor pe durata ultimelor 52 de săptămâni, acest Index WTA cuantifică mai exact forma de moment a jucătoarelor și ia în considerare doar rezultatele ultimelor săptămâni în circuit, nivelul adversarelor învinse, istoricul participării fiecărei jucătoare de-a lungul anilor în turneele care urmează, forma fizică, accidentările, schimbările de antrenori – având astfel și caracter ‘anticipativ’.

  • Turneul de la Indian Wells debutează luni, 5 martie, cu meciurile de calificare, partidele de pe tabloul principal fiind programate începând cu 7 martie. Trofeul de cristal va fi acordat duminică, 18 martie.
  • Ultimele două săptămâni din luna martie sunt alocate turneului de la Miami, începând cu data de 19 martie. Finala feminină este programată sâmbătă, 31 martie.

Iată topul celor mai în formă jucătoare, avantajele și punctele sensibile de luat în calcul la startul dublei Indian Wells – Miami:

1. Petra Kvitova, numărul 9 WTA

Jucătoarea din Cehia a avut parte de cele mai tari dueluri în acest start de 2018 dintre jucătoarele care ocupă în prezent primele opt poziții în cursa pentru calificarea la Turneul Campioanelor, media poziției în clasament a adversarelor sale fiind locul 37,5. Kerber, Halep, Muguruza și Wozniacki au media dincolo de borna 50, în timp ce Elina Svitolina a avut, pe hârtie, cele mai ușoare meciuri.

Argumentele: Cu un bilanț de 14 victorii și doar două înfrângeri pe 2018, Petra Kvitova a revenit în Top 10 WTA și are record perfect în luna februarie în fața sportivelor din Top 10 – șase victorii din șase meciuri. Sportiva din Cehia a învins, ce-i drept, în Rusia, două jucătoare care nu își regăsesc deloc forma în această perioadă – Kristina Mladenovic și Jelena Ostapenko, însă la Doha nu le-a dat vreo șansă nici Svitolinei, nici lui Goerges, nici lui Wozniacki, nici Muguruzei. Kvitova a legat patru victorii în fața unor adversare puternice. În plus, cu două reveniri de senzație, după cedarea primului set în meciurile cu Garbine și Caroline, Kvitova a demonstrat nu numai faptul că fizic este bine după operația la mâna stângă, ci și faptul că puterea de concentrare și forța mentală sunt la cote ridicate.

Provocarea: Jucătoarea din Cehia nu a performat niciodată în ‘The Sunshine Double’: cel mai bun rezultat al său la Indian Wells și Miami este prezența în faza sferturilor de finală. Singurele titluri la nivel Premier Mandatory le-a obținut la Madrid, pe zgura rapidă din ‘Caja Magica’.

2. Simona Halep, numărul 1 WTA

Simona Halep este una dintre jucătoarele care a cunoscut deja succesul la Indian Wells, câștingând ediția din 2015. Recâștigarea primei poziții WTA, revenirea lui Darren Cahill alături de ea, amintirea victoriei anterioare și atenția de care se bucură în America după semnarea contractului cu Nike au darul de a-i da încredere și un plus de motivație româncei.

Argumentele: Chiar dacă nu a câștigat deocamdată decât un trofeu în 2018, Simona nu a pierdut pe teren decât un singur meci – finala dramatică de la Australian Open. Bilanțul ei este astfel superior celui avut de Kvitova – 14 victorii, o înfrângere. De la finala de la Antipozi, Simona a pierdut un singur set. Mai mult, în 2018 jocul său este unul foarte solid, românca fiind lider la puncte câștigate pe retur (50,8%) și game-uri câștigate la retur (51,5%). Luând în calcul și progresul de la propriul serviciu, concretizat printr-un număr crescut de servicii as și mult mai multe puncte câștigate autoritar, fără efort, în momente cheie ale meciului, Halep are argumente pentru un parcurs lung în deșertul din California, nivelul ei fiind ‘incredibil de ridicat – cu sau fără accidentare’ – după cum punctează Courtney Nguyen.

Provocarea: Simona Halep trebuie să gestioneze, din nou, cu mare atenție situația gleznei și a piciorului accidentat.

3. Caroline Wozniacki, numărul 2 WTA

Daneza a depășit deja un prag psihologic în 2018, câștigând primul titlu de Mare Șlem al carierei. Cu un bilanț de 15 victorii și 3 înfrângeri, a fost jucătoarea care a reușit să puncteze în momentul care a contat cel mai mult.

Argumentele: Wozniacki este o jucătoare care s-a simțit mereu bine pe tărâm american: primele două finale de Mare Șlem le-a jucat la New York și daneza știe și cum să se facă plăcută în țara cu cea mai tare industrie de entertainment, dovadă fiind provocarea maratonului din New York. În acest top, daneza este doar a doua jucătoare, alături de Simona Halep, cu un titlu câștigat la Indian Wells. Wozniacki a mers bine la Indian Wells și Miami în 2017, iar de-a lungul carierei a dat rateu o singură dată, fiind învinsă în meciul de debut.

Provocarea: Finalizarea în fața celor mai în formă jucătoare. După Australian Open, Wozniacki a scăzut sesizabil nivelul, a avut parte de meciuri complicate și a fost învinsă de trei ori de jucătoare care se află în acest top al celor mai în formă sportive.

4. Angelique Kerber, numărul 10 WTA

Angelique Kerber semnează, alături de Petra Kvitova, una dintre marile reveniri ale anului 2018. Sportiva din Germania a luat un start fabulos de an, însă a pierdut câte ceva din turație după ce a fost învinsă de Simona Halep la Australian Open. Wim Fissette, antrenorul său, a vorbit despre numărul mare de meciuri (inclusiv cele care nu se adună în circuitul WTA – cum a fost Cupa Hopman).

Argumentele: Kerber împarte recordul cu Wozniacki pentru cele mai multe victorii obținute în 2018 – 15 la număr. Și-a regăsit forma din 2016 și a depășit-o pe Simona Halep într-un top al constanței – având cele mai multe semifinale jucate în circuit în 2016, 2017 și 2018. Intră pe podium, pe locul doi, în ceea ce privește numărul de victorii repurtate în ultimii trei ani în fața sportivelor din Top 10 în fazele finale ale turneelor WTA (semifinale și finale) – 6 astfel de victorii, la egalitate cu \Wozniacki și una mai puțin decât Svitolina.

Provocarea: După o supra-încărcare a programului în start de an, cu participare în competiții în șase din primele opt săptămâni ale sezonului, sportiva din Germania a luat o scurtă pauză și trebuie să reia nivelul de joc de acolo de unde era. Kerber va încerca să treacă de optimile de la Indian Wells pentru prima dată după 2013.

5. Elina Svitolina, numărul 4 WTA

Svitolina este a doua jucătoare care a reușit să se impună de mai multe ori în circuit în acest an, cu titluri la Brisbane și Dubai.

Argumentele: Svitolina a câștigat până acum toate meciurile împotriva colegelor de Top 10 (3-0 bilanțul pe 2018). Este o adevărată specialistă a finalelor – șapte victorii consecutive în meciul cu trofeul pe masă, dar și a meciurilor cu miză în fazele finale – lider, cu 7 victorii în fața sportivelor de Top 10 în semifinale și finale din 2016 încoace.

Provocarea: Svitolina trebuie să demonstreze la un turneu de nivel superior că nu are nevoie de culoar favorabil și adversare mai slab cotate pentru a aduna victorii.

6. Julia Goerges, numărul 11 WTA

Ajunsă în premieră în Top 10 la începutul acestui an, Julia a performat în special la serviciu, însă o accidentare la picior i-a pus frână la Doha, forțând-o să abandoneze în timpul sfertului de finală cu Petra Kvitova.

Argumentele: Julia este jucătoarea numărul unu la serviciu în acest an. Are cel mai bun procentaj la puncte câștigate cu primul serviciu (75,1%), puncte câștigate pe serviciul doi (54,6%), game-uri câștigate pe serviciu (85,4%) și mingi de break salvate (70,3%). Singura jucătoare care a reușit să o învingă în luna februarie a fost Petra Kvitova.

Provocarea: Gestionarea accidentării și depășirea în premieră a fazei „optimilor’ la Indian Wells și a ‘șaisprezecimilor’ – la Miami.

7. Garbine Muguruza, numărul 3 WTA

Spaniola are parte de un început de 2018 complicat de accidentări. Doar șapte victorii și patru înfrângeri reprezintă un palmares modest pentru a treia jucătoare a lumii. Un abandon și două înfrângeri în decisiv întăresc sentimentul fragilității ibericei.

Argumentele: Muguruza a fost la un punct de a reuși finale consecutive în luna februarie. A avut minge de meci contra Kasatkinei, la Dubai, însă după tiebreak-ul setului doi a urmat o prăbușire în toată regula. Spaniola o are din nou alături de ea pentru turneele din Statele Unite pe Conchita Martinez, cea care i-a dat impulsul în 2017 pentru câștigarea Wimbledonului.

Provocarea: Garbine Muguruza va încerca să își corecteze cel mai bun rezultat al carierei în această secvență a sezonului – stabilit anul trecut, prin prezența în sferturi.

8. Karolina Pliskova, numărul 5 WTA

Pliskova este, în acest moment, într-un evident regres.

Argumentele: Pliskova este abonată la semifinale în turneul de la Indian Wells în ultimii doi ani.

Provocarea: Karolina Pliskova trebuie să își regăsească serviciul. Sportiva din Cehia nu a reușit să câștige două meciuri consecutive în luna februarie și a pierdut toate cele trei meciuri directe disputate împotriva jucătoarelor de Top 10. Dincolo de lipsa victoriilor, explicabile prin prisma îmbolnăvirii din timpul weekendului de FED Cup, semnalul de alarmă tras de site-ul WTA se referă la scăderea dramatică a eficienței lansării înaltei sportive din Cehia: a părăsit Top 10-ele la toate capitolele care descriu un serviciu eficient și constant și, după doi ani în care a fost lider autoritar la ași, acum este pe trei.

9. Daria Kasatkina, numărul 20 WTA

Finalistă la Dubai, semifinalistă la St. Petersburg, Kasatkina a adunat șapte victorii în ultimele zece meciuri jucate.

Argumentele: A ajuns în premieră în Top 20 grație celor două victorii de răsunet în fața unor sportive de Top 5 – Muguruza și Wozniacki. Jucătoarea în vârstă de doar 20 de ani poate furniza surpriza cea mare pe tărâm american. A reușit lovituri câștigătoare superbe, a salvat mingi de meci în mai multe partide și a demonstrat că are acel ‘killer instinct’ caracteristic campioanelor.

Provocarea: Kasatkina deja are ceva de demonstrat și așteptări agățate de racheta sa, iar următorul pas este să confirme sub presiune.

10. Caroline Garcia, numărul 7 WTA

Jucătoarea din Franța are o serie de patru prezențe consecutive în optimi și două sferturi la rând în 2018.

Argumentele: Garcia nu a învins sportive din Top 20, însă victorii la Makarova, Cibulkova și Lucie Safarova indică forma bună a jucătoarei numărul unu din Hexagon.

Provocarea: Caroline Garcia are oportunitatea de a aduna puncte importante, având în vedere faptul că nu apără decât 120 puncte în turneele de la Indian Wells și Miami.

Tags:
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături de iubita româncă
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături…
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii…
Decizia luată de U Cluj în privința lui Alex Chipciu, „veteranul” intrat în ultimele 6 luni de contract
Decizia luată de U Cluj în privința lui Alex Chipciu, „veteranul” intrat în ultimele 6 luni de contract
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
BOOM | Un nou transfer istoric la FCSB. Nu e Olaru. Fotbalistul lui Becali pleacă şi semnează direct cu un club de TOP din Europa
BOOM | Un nou transfer istoric la FCSB. Nu e Olaru. Fotbalistul lui Becali pleacă şi semnează direct cu un…
Aurel Moldoveanu și-a speriat fanii! Cum arată astăzi artistul, la 64 de ani! Transformare IREALĂ
Aurel Moldoveanu și-a speriat fanii! Cum arată astăzi artistul, la 64 de ani! Transformare IREALĂ
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi vine!
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi…
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Momentul în care un avion de mici dimensiuni se prăbușește peste o clădire, în California. Doi morți și mai mulți rănți
Momentul în care un avion de mici dimensiuni se prăbușește peste o clădire, în California. Doi morți și mai mulți…
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Ce a putut face David Popovici zi de zi în ultimii doi ani înainte să îşi cumpere un bolid de 150.000 de euro
Ce a putut face David Popovici zi de zi în ultimii doi ani înainte să îşi cumpere un bolid de…
Prima reacție a lui Alex Bodi, după ce a fost combinat de Revelion cu Iulia Sălăgean. ”Asta e tot ce contează!”
Prima reacție a lui Alex Bodi, după ce a fost combinat de Revelion cu Iulia Sălăgean. ”Asta e tot ce…
România a pierdut o legendă. Toată țara îl plânge pe marele actor și regizor. A fost stea pe scenă și în filme
România a pierdut o legendă. Toată țara îl plânge pe marele actor și regizor. A fost stea pe scenă și…
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au…
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în detaliu?
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în…
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
×