„Poate o să vă mire ceea ce urmează să vă spun, dar, dacă ar fi să mă întorc în timp, aș vrea să fie din nou anul 1955. Atunci, într-o primăvară, tocmai ne întorsesem dintr-o deplasare din străinătate și aveam meci în campionat, iar antrenorul, văzând că suntem toți obosiți, a hotărât să țină echipa de bază pe bancă și a introdus rezervele. Stadionul era plin, lumea era nemulțumită. Veniseră oamenii să o vadă pe Steaua câștigând, iar noi ne-o cam luam. A nu se înțelege greșit, nu eram înjurați de spectatori. Lumea nu se manifesta așa pe atunci.
Auzeai, cel mult, niște fluierături și câte unul îți spunea că ești laș, că nu ai vrut să joci de teama vreunei accidentări. Eram curios să văd cine ne contestă atât de vehement, iar când am întors capul spre tribuna din spatele meu, am văzut-o pe Elena. M-am cutremurat. Nu de alta, dar cedasem rugăminților mamei și îmi pusesem, deși eram băiat, busuioc sub pernă în urmă cu câteva luni. Și am visat-o pe ea! La momentul respectiv, nu am dat doi bani pe vis, eram bucuros că am scăpat de gura mamei. Dar iată-mă atunci, privind către o fată din tribună și amintindu-mi că am visat-o în noaptea când mi-am pus busuioc sub pernă. Nu mi-a venit să cred!„, spunea Ion Voinescu, într-un interviu publicat de ProSport în 2014.
Foto: ProSport
„Conducerea Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” București, alături de întregul colectiv de sportivi, antrenori și tehnicieni, deplânge trecerea în neființă a fostului mare fotbalist român, Ion VOINESCU și adresează un mesaj de compasiune rudelor, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat.
Ion VOINESCU a fost considerat cel mai bun portar din istoria României, o legendă a fotbalului. Timp de 13 ani, a apărat poarta Stelei, echipă cu care a câștigat șase titluri naționale și cinci Cupe ale României. Ion Voinescu a cucerit titlul cu Steaua în anii 1951, 1952, 1953, 1956, 1960 și 1961, precum și Cupa României, în 1950, 1951, 1955 și 1962. A acumulat 22 de selecționări în Naționala României. În 1952 a participat la Olimpiada de la Helsinki, prestație în urma căreia presa finlandeză l-a considerat „cel mai bun portar al lumii”! Pentru meritele sale sportive deosebite, i-au fost decernate Ordinul Muncii cl. a II-a și Steaua Republicii, fiind, până în prezent, singurul sportiv român al tuturor timpurilor onorat cu aceste distincții.
A obținut titlul de maestru emerit al sportului și calificarea de antrenor categoria I. Ca antrenor, a lucrat la clubul Steaua, cu echipele de copii, juniori și seniori. A format și antrenat portari precum: Helmuth Duckadam (de la prima apariție a acestuia la Steaua, până după meciul de la Sevilla), Vasile Iordache, Dumitru Stângaciu, Daniel Gherasim, Constantin Eftimescu, Dumitru Moraru.
În 1977, echipa de juniori a Stelei, antrenată de Voinescu, a câștigat pentru prima dată campionatul (realizându-se performanța că, în același an, toate cele trei echipe ale Stelei – juniori, tineret și seniori – să câștige campionatul). S-a retras complet din fotbal spre sfârșitul anilor ”80. În asemenea momente, întreaga suflare stelistă este alături de familia îndurerată”, scrie siteul CSA Steaua.
Ion „Țop” Voinescu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER