Profitând de organizarea turneului Final 4 al Cupei României la Constanța, Federația Română de Handbal a invitat președinții de cluburi din Liga Națională – sectorul masculin – la o ședință informală, pentru a stabili direcția de acțiune pentru sezonul 2018-2019. Conducătorii de club au votat tot pentru un sistem cu play-off și play-out, dar care să se desfășoare într-o altă formulă, începând din sezonul următor.
În cadrul ședinței s-au discutat mai multe aspecte, dar cu trei teme principale: sistem competițional, situația tinerilor din handbalul românesc – modul cum pot fi promovați mai bine, șansa de a juca mai mult – și situația jucătorilor străini. S-a dezbătut, s-au făcut propuneri, urmând ca ideile să fie „așezate” în cadrul Comisiei Tehnice și discutate apoi mai departe în Consiliul de Administrație. Dar să le luăm pe rând:
Sistemul competițional pentru 2018-2019
Toți președinții de club prezenți au agreat sistemul de play-off și play-out, dar prea puțini îl mai doresc în forma actuală, urmând a se stabili o nouă formulă competițională. Aceștia nu mai doresc ca munca de un an să fie decisă pe forma sportivă de o săptămână, ci preferă mai degrabă să fie avantajați cei care au muncit mai mult pe întreg parcursul sezonului.
Nu au fost prezentate niște variante clare, acest lucru urmând să cadă în sarcina Comisiei Tehnice, dar s-au vehiculat niște idei. Spre exemplu, un play-off cu cele mai bune șase echipe la sfârșitul sezonului regulat, în sistemul fiecare cu fiecare. Asta ar însemna 10 meciuri în play-off față de 9 (cifra maximă), câte se pot desfășura în actualul format. Dar acest lucru ar presupune și un start de sezon la mijlocul lunii august, la fel ca în Bundesliga, astfel încât să aibă loc și echipa națională în programul anului competițional. O altă idee a vizat un play-off cu locurile 1-8 după sezonul regulat, dar primele două echipe să aibă niște facilități și să meargă mai sus. Urmează ca membrii Comisiei Tehnice să stabilească 2-3 variante de play-off, play-out din care să se aleagă una, altceva decât este în momentul de față.
Situația jucătorilor tineri din handbalul românesc
Federația Română de Handbal își propune întărirea ligii a doua, dar și o reprezentativitate mult mai bună a tinerilor sub 23 de ani. S-au făcut anumite propuneri și în acest sens. Fie ca grupările din Liga Națională să înscrie a doua echipă în eșalonul secund, fie să-și asume un anumit număr de jucători tineri în lotul primei formații, care să și evolueze până într-o anumită perioadă de timp. În principiu, fiecare club va avea posibilitatea să opteze.
Situația străinilor în Liga Națională
S-au propus criterii mai drastice la străini! Chiar dacă pe termen scurt la cluburi ar putea veni mai puțini străini. Astfel, s-a propus ca în Liga Națională să fie transferați handbaliști străini care au fost pe foaia de joc la echipele lor naționale la turneele finale sau dacă au jucat într-o fază mai avansată într-o competiție europeană importantă, gen Liga Campionilor, Cupa EHF.
La ședința de la Constanța au fost reprezentate 11 din cele 12 cluburi rămase în Liga Națională. A lipsit doar reprezentantul Dunării Călărași, adică gruparea cea mai apropiată de Constanța.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER