Într-o perioadă în care sportul ieșean traversează o criză fără precedent, mai multe echipe de tradiție desființându-se din cauza blocării finanțării de către Primărie, Camera Deputaților vine cu o veste bună pentru grupările sportive. Marți a fost revotată în Comisia de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a Camerei Deputaților, în unanimitate,legea de aprobare a OUG 38/2017 care clarifică în detaliu cum se face finanțarea sportului de către Consiliile Locale sau Județene. Anunțul a fost făcut de către deputatul ieșean Vasile Câtea, președintele Federației Române de Box.
„Ieri, în comisia de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a Camerei Deputaților s-a revotat, în unanimitate, legea de aprobare a OUG 38/2017 care clarifică în detaliu cum se face finanțarea sportului de către Consiliile Locale sau Județene, ordonanță care este în vigoare și produce efecte din luna mai 2017, de la publicarea în Monitorul Oficial.Și legea 215, și legea 69/2000 – legea sportului stipulează clar obligația Consiliilor Locale sau a Consiliilor Județene de a finanța sportul și evenimentele sportive”, a declarat deputatul Vasile Câtea pentru ProSport.
Primăria trebuie să emită un regulament de finanțare
Acesta a explicat ce trebuie să facă Primăria Iași și cluburile care solicită finanțare: „Cluburile sportive pot face o cerere de finanțare fie la Fundația Sportului Ieșean, fie la Primărie. În acest moment, Primăria trebuie să emită un regulament al procedurii de finanțare, care să prevadă cum vor fi virați banii către cluburi, direct prin municipalitate, ori prin Fundația Sportului Ieșean. Apoi, cluburile pot trimite cererile către organismul stipulat în regulament, acestea se aprobă după ce sunt analizate și pot primit banii”.
Președintele FR Box îl acuză cu legea în mână de rea-voință pe primarul Iașiului: „Este într-o mare eroare când spune că nu are bază legală să finanțeze sportul”.
Vasile Câtea nu înțelege de ce primarul Iașiului, Mihai Chirica, refuză să finanțeze sportul și spune că edilul este într-o mare eroare când invocă vidul legislativ. „Nu se poate vorbi de vid legislativ. Are toate pârghiile legale la îndemână pentru a finanța sportul ieșean. Nu știu de ce refuză. Este într-o mare eroare când spune că nu-i permite legea. Nu am discutat cu dânsul, pentru că nu am cu cine. Dacă tot spune că nu are bază legală, să vină să spună care sunt problemele, să întrebe, poate corectăm ceva dacă este greșit. Cert este că legea îi dă voie să finanțeze sportul. Are la dispoziție mai multe legi, între care 215, legea 69/2000, mai sunt și alte prevederi legale care permit municipalităților să dea bani la sport”, a mai spus deputatul Vasile Câtea.
Probleme cu fotbalul? CSM Poli nu poate primi bani direct de la municipalitate din cauza sumelor primite din drepturile TV. Soluția rămâne FSI
Vestea anunțată de deputatul Vasile Câtea este bună doar pentru unele echipe. Din câte se pare, legea care permite municipalității să vireze direct bani către sport nu este valabilă și în cazul echipelor care au activitate comercială mai mare de 20 la sută din buget. Astfel, situația se complică în cazul fotbalului. Cum echipa CSM Poli Iași primește din drepturile TV mai mult de jumătate din bugetul anual (în acest echipa a încasat aproximativ 2,2 milioane euro din drepturile TV), soluția de ieșire din impas a fotbalului rămâne tot Fundația Sportului Ieșean.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER