Handbalul românesc se află la ora strategiilor după alegerile generale din 14 februarie. Din dorința de a proteja mai mult jucătorii români și echipele naționale, Federația Română de Handbal a venit cu o măsură extremă în privința transferului de handbaliști străini. A impus niște criterii de valoare aproape inaccesibile pentru cluburile masculine, astfel că în mod cert se va reduce numărul străinilor din Ligile Naționale. Nu de acum, întrucât toate grupările au fost lăsate până în 27 aprilie să mai acționeze în baza criteriilor cu care s-a plecat la drum în ultimele sezoane, ci mai degrabă din 2019.
ProSport a stat de vorbă pe această temă și cu Gheorghe Tadici, membru în Consiliul de Administrație, care a și votat pentru noile criterii:
„Se aprobă în unanimitate modificarea criteriilor valorice pentru sportivii de altă cetățenie începând cu sezonul competițional 2018 – 2019, după cum urmează:
Primii 2 (doi) jucători străini au drept de transfer fără îndeplinirea criteriilor valorice;
Începând cu al treilea jucător străin, au drept de transfer sportivii care se regăsesc în Rapoartele de Joc ale echipelor care:
S-au clasat pe locurile 1 – 10 la ultima ediții a C.M. sau C.E. pentru seniori;
S-au clasat pe locurile 1 – 10 la Jocurile Olimpice (cu condiția să nu fi trecut mai mult de 2 ani calendaristici de la disputarea ultimei ediții a J.O.);
Au participat la cel puțin o ediție din ultimii doi ani a Final Four – ului Ligii Campionilor sau E.H.F.
Se aprobă în unanimitate următoarele:
– 27 aprilie 2018 data până la care cluburile pot face dovada că au semnat contracte noi cu jucători străini după criteriile valorice aflate în vigoare pentru sezonul competițional 2017-2018;
– se acceptă prelungirea contractelor care își termină efectul la sfârșitul sezonului competițional 2017 – 2018 conform vechilor criterii, cu condiția ca prelungirea să nu fie mai mare de 1 an de zile. Termenul până la care cluburile pot face dovada prelungirilor de contract este tot 27 aprilie 2018„.
Antrenorul de la HC Zalău și al naționalei feminine de tineret a precizat că în privința sportivilor străini a venit cu o altă propunere: „Am susținut că ar fi mai bună varianta cu maximum cinci sportive din afara țării pe raportul de joc și doar trei în teren în același timp. Ar fi rămas, astfel, 11 locuri pentru sportivele din România. Noile măsuri dau apă la moară impresarilor, vor veni atât cu jucători străini, dar și români și vor crește prețurile. De asemenea, începând din 2019 se va reduce numărul de străini și se va specula imediat. Nu știu dacă măsurile extreme, să te duci dintr-o parte în alta sunt cele mai bune. La fel de adevărat, la masculin nu mai era Liga Zimbrilor, ci era liga sârbilor. Fiind și din scurt până în 28 aprilie, probabil că majoritatea cluburilor vor prelungi contractele străinilor pe care îi au în loturi”.
Dacă subiectul jucătorilor străini nu l-a interesat în mod deosebit, Tadici fiind din categoria antrenorilor care a mers pe ideea unei echipe formate sută la sută din handbaliste autohtone la HC Zalău, în schimb, el a forțat o altă regulă în handbalul românesc, care nu a avut însă trecere.
„Înainte, la Consiliul de Administrație, dar și acum pledez pentru faptul ca jucătoarele sub 21 de ani să pătrundă în echipele din Liga Națională și să și evolueze. Un criteriu pe care l-am cerut a fost ca fiecare echipă să folosească o jucătoare sub 21 de ani cu minimum 30 de minute de joc. Strategii la români de genul, lasă să se întâmple natural, nu țin, motiv pentru care trebuie impuse. Dacă s-ar fi ținut cont de propunerea mea, ar fi însemnat că minimum 14 jucătoare sub 21 de ani ar fi jucat etapă de etapă într-un sezon. Cu siguranță, o astfel de măsură ar fi dus la progres, iar spre 23-24 de ani jucătoarele puteau să bată și la poarta echipei naționale. De asemenea, am propus ca alte două handbaliste de minimum 23 de ani să joace etapă de etapă. Câte jucătoare tinere am fi avut, astfel, într-o etapă, într-un campionat? Automat se mărea și aria de selecție. Eu pentru așa ceva am militat”.
Până la urmă, Federația Română de Handbal pare mai degrabă să opteze pentru ideea ca fiecare echipă să aibă pe foaia de joc patru jucători sub 23 de ani, cu minimum 60 de minute adunate în teren. „Totuși, ce faci cu jucătoarele care termină junioratul? Aștepți să le antrenezi 3 ani de zile, pentru a le oferi apoi o șansă să joace? Totuși, fetele termină junioratul la 19 ani și cred că una poate să joace, iar alta să o antrenezi un an de zile. Iar dacă joacă până la 21 de ani, este evident că rămâne și pentru următorul segment sub 23 de ani”, a mai spus Tadici.
Noile criterii adoptate de Consiliul de Administrație al FR de Handbal în privința jucătorilor străini a născut discuții ample în handbalul românesc, în special în segmentul masculin. Azi, la cele 12 echipe rămase în Liga Națională masculină sunt legitimați 56 de handbaliști străini (fără a-i calcula pe cei din Rep. Moldova), adică mai bine de 4,7 străini / echipă.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER