Rafael Nadal a revenit, oficial, pe prima poziție ATP. ANALIZĂ‚ | 17 trofee, 50 victorii versus Top 10, 6 titluri de Mare Șlem adunate în 167 săptămâni de domnie: pentru a patra oară în carieră va fi #1 la startul sezonului de zgură, însă niciodată nu i-a fost ușor

Rafael Nadal a revenit, oficial, pe prima poziție ATP. ANALIZĂ‚ | 17 trofee, 50 victorii versus Top 10, 6 titluri de Mare Șlem adunate în 167 săptămâni de domnie: pentru a patra oară în carieră va fi #1 la startul sezonului de zgură, însă niciodată nu i-a fost ușor
  • Publicat:
  • Actualizat:

Rafael Nadal a urcat, luni, 2 aprilie, pentru a cincea oară în carieră pe prima poziție ATP și va începe partea sa favorită a calendarului din postura de număr 1. ‘Regele Zgurii’ a atacat de trei ori ‘imperiul roșul’ de pe poziția 1 și de fiecare dată a reușit să mențină șefia până după Roland Garros. ProSport vă propune o radiografie a ceea ce a însemnat palmaresul lui Nadal în precedentele vizite în fotoliul de lider mondial, după ce, anul trecut, la a patra ‘încoronare’, detalia bornele magice care i-au adus lui Rafa primele patru urcări în vârful ierarhiei.

Acum, spaniolul reia, practic, după o acoladă de șapte săptămâni, poziția de lider din mâinile lui Roger Federer, sprijinindu-se pe aceleași puncte, titluri și victorii care îl făceau ‘year-end number one’ în 2017 (titluri la Roland Garros și US Open, plus alte patru trofee). Are, de această dată, o marjă infimă de eroare în ceea ce privește apărarea șefiei, de 100 de puncte în fața lui Federer, ibericul fiind obligat să se impună la Monte Carlo, Barcelona, Madrid și Roland Garros.

  • Turneul de la Miami a schimbat liderul mondial în tenisul masculin: detalii AICI.

Chiar dacă un Nadal pe primul loc, pe zgură, este un lucru intimidant pentru orice adversar, istoria arată că acest lucru nu i-a adus, niciodată, o misiune ușoară jucătorului cu 16 titluri de Mare Șlem în palmares.

167 săptămâni petrecute de Nadal pe locul 1 ATP

219 meciuri câștigate de Nadal de pe poziția 1 ATP

50 de victorii obținute de liderul mondial Rafa Nadal versus Top 10

17 titluri câștigate ca numărul 1 ATP, dintre care 6 de Mare Șlem

Alte 13 finale disputate de Nadal, ca numărul 1 ATP

54 de turnee ATP jucate de Nadal din postura de număr 1 ATP

Prima domnie a lui Rafael Nadal în circuitul ATP: 18 august 2008 – 5 iulie 2009, 46 săptămâni

La prima domnie, Rafa Nadal s-a oprit de două ori din cauza accidentărilor: nu a reușit să termine sezonul 2008 și nu s-a prezentat la Turneul Campionilor, apoi genunchii, dar și problemele de acasă, cu divorțul părinților, l-au ajuns din urmă în vara lui 2009, obligându-l să rateze întreg sezonul de iarbă.

‘Matadorul’ a început, în premieră, sezonul de zgură din postura de număr unu mondial, fiind astfel principal favorit și la toate tragerile la sorți, nu doar prin prisma palmaresului său excelent pe această suprafață. Ibericul a început bine sezonul roșu, cu trei trofee, însă ceea ce a urmat a fost un adevărat cutremur: prima sa înfrângere la Roland Garros, după un scenariu de Magnus Norman și o execuție impecabilă a lui Robin Soderling, rămâne poate cea mai mare surpriză din tenisul masculin – dacă nu, oricum, între cele mai mari din istoria sportului alb.

Turnee disputate: 13 + două prezențe în Cupa Davis

Victorii: 57 (patru în Cupa Davis)

Titluri / finale: 5 / 2

Bilanț: zero înfângeri în primele două tururi, a ratat o singură dată calificarea în sferturi.

  • 5 titluri: Australian Open, Indian Wells – Masters, Monte Carlo – Masters, Barcelona – ATP 500, Roma – Masters
  • 2 finale: Rotterdam – ATP 500, Madrid – Masters, 2009, pe zgură
  • 2 semifinale: US Open, Madrid – Masters, 2008, hard
  • 3 sferturi: Paris – Masters (abandon), Doha – ATP 250, Miami – Masters
  • optimi: Roland Garros

Victorii în fața jucătorilor din Top 10: 14 (2 X Andy Roddick – Cupa Davis, Indian Wells; Gilles Simon – Australian Open; Roger Federer – Australian Open; 4x Novak Djokovic – Cupa Davis, Monte Carlo, Roma, Madrid; Del Potro – Indian Wells; 2x Andy Murray – Indian Wells, Monte Carlo; Nikolai Davydenko – Barcelona; 2x Fernando Verdasco – Roma, Madrid)

Înfrângeri: 7 + 1 abandon

  • 4 înfrângeri la jucători din Top 10 + 2 înfrângeri la jucători din top 20
  • cel mai slab adversar care l-a învins: Robin Soderling, 27 ATP, în optimile de la Roland Garros

A doua domnie a lui Rafael Nadal în circuitul ATP: 7 iunie 2010 – 3 iulie 2011, 56 săptămâni

În 2010, Nadal a reușit o revenire fantastică în circuit și, cu o evoluție impecabilă în sezonul de zgură (patru titluri în patru turnee disputate), a urcat din nou pe prima poziție ATP. Ce este remarcabil: în 20 de turnee disputate în timpul acestei a doua domnii, Nadal a reușit 12 finale, iar jumătate din totalul trofeelor obținute au venit în turnee de Mare Șlem. Din postura de număr unu, Rafa a câștigat la Wimbledon, US Open și Roland Garros.

Așadar, în 2011, Rafa a început din noul sezonul favorit de pe prima poziție ATP, prelungindu-și prezența în fruntea clasamentului până în sezonul de iarbă: a reușit să joace de două ori consecutiv din postura de număr 1 mondial la Queen’s și Wimbledon (mai făcuse acest lucru la Masters-ul de la Madrid, dar asta doar pentru că turneul și-a schimbat locul în calendar, fiind mutat de toamna – primăvara). Nadal a fost invincibil pe zgură în toate meciurile în care nu l-a înfruntat pe Novak Djokovic. Federer a reușit o surpriză uriașă în semifinalele de la French Open, în fața sârbului, iar finala ‘Fedal’ s-a consumat după un script în nota obișnuită a rivalității celor doi la momentul respectiv, cu Nadal impunându-se în patru seturi.

Turnee disputate: 20 + o prezență în Cupa Davis

Victorii: 85 (două în Cupa Davis)

Titluri / finale: 6 / 6

Bilanț: zero înfângeri în  primul tur, s-a oprit în sferturi sau mai devreme doar de cinci ori în 20 turnee

  • 6 titluri: Wimbledon, US Open, Tokyo – ATP 500, Monte Carlo – Masters, Barcelona – ATP 500, Roland Garros
  • 6 finale: Turneul Campionilor, Indian Wells – Masters, Miami – Masters, Madrid – Masters, Roma – Masters, Wimbledon
  • 3 semifinale: Rogers Cup – Masters, Bangkok – ATP 250, Doha – ATP 250
  • 4 sferturi: Queen’s (2010), Cincinnati, Australian Open, Queen’s (2011)
  • optimi: Shanghai

Victorii în fața jucătorilor din Top 10: 20 (2x Robin Soderling – Wimbledon, Roland Garros; 5x Andy Murray – Wimbledon, Turneul Campionilor, Monte Carlo, Roland Garros, Wimbledon;  Fernando Verdasco – US Open; 2x Novak Djokovic – US Open, Turneul Campionilor; 2x Tomas Berdych – Turneul Campionilor, Miami; Andy Roddick – Turneul Campionilor; 3x Roger Federer – Miami, Madrid, Roland Garros; 2x David Ferrer – Monte Carlo, Barcelona; Gael Monfils – Barcelona; Mardy Fish – Wimbledon)

Înfrângeri: 14

  • 7 înfrângeri la jucători din Top 10 – dintre care 5 la Djokovic + 4 înfrângeri la jucători din top 25
  • cel mai slab adversar care l-a învins: Guillermo Garcia-Lopez, 53 ATP, în semifinalele de la Bangkok (ATP 250)

A treia domnie a lui Rafael Nadal în circuitul ATP: 7 octombrie 2013 – 6 iulie 2014, 39 săptămâni 

A treia vizită în fotoliul de lider mondial, adusă de victoria de la US Open, nu a fost tocmai cu noroc pentru Rafa Nadal: finala de la Australian Open este una dintre acele puține partide din cariera sa despre care Rafa afirmă că ‘regretă că nu a putut să își joace cu adevărat șansa’ – din cauza unei accidentări la spate. De această dată, numărul titlurilor importante a rămas la cota 2 – Madrid și Roland Garros, pe zgura favorită.

A treia domnie i-a asigurat spaniolului al treilea asalt pe zgură din postura de număr 1. Startul sezonului roșu a fost un adevărat fiasco: Nadal a pierdut de două ori în sferturi, învins de conaționali pe care îi domina autoritar (Ferrer și Almagro), iar de titlul de la Madrid nu s-a putut bucura pe de-a-ntregul, având în vedere faptul că, în momentul în care începuse să recupereze avantajul luat de Kei Nishikori, după un prim set dominat de nipon, la jumătatea setului doi a survenit abandonul lui ‘Special K’. Victoria de la Roland Garros 2014 a fost, cu adevărat, o gură uriașă de oxigen pentru Rafa, după o finală cu Novak Djokovic.

Și de această dată,  o accidentare la genunchi l-a scos pe Rafa din circuit, de pe prima poziție ATP.

Turnee disputate: 15

Victorii: 55

Titluri / finale: 4 / 4

Bilanț: o înfrângere la primul meci, trei înfrângeri pe zgură – în cinci turnee jucate

  • 4 titluri: Doha – ATP 250, Rio – ATP 500, Madrid – Masters, Roland Garros
  • 4 finale: Turneul Campionilor, Australian Open, Miami – Masters, Roma – Masters
  • 2 semifinale: Shanghai – Masters, Paris – Masters
  • 2 sferturi: Monte Carlo, Barcelona
  • optimi: Wimbledon
  • tur 3: Indian Wells
  • primul meci: Halle

Victorii în fața jucătorilor din Top 10: 13 (2x Stan Wawrinka – Shanghai, Turneul Campionilor; Richard Gasquet – Paris; 2x David Ferrer – Turneul Campionilor, Roland Garros; 3x Tomas Berdych – Turneul Campionilor, Miami, Madrid; 2x  Roger Federer – Turneul Campionilor, Australian Open; 2x Andy Murray – Roma, Roland Garros; Novak Djokovic – Roland Garros)

Înfrângeri: 11

  • 7 înfrângeri la jucători din Top 10, două înfrângeri surprinzătoare pe iarbă la Nick Kyrgios și Dustin Brown
  • cel mai slab adversar care l-a învins: Nick Kyrgios, locul 144 ATP, în optimile de la Wimbledon

A patra domnie a lui Rafael Nadal în circuitul ATP: 21 august 2017 – 18 februarie 2018, 26 săptămâni

Trecut de 30 de ani, Nadal a revenit pe prima poziție ATP grație punctelor acumulate pe zgură – acolo unde a reușit La Tripla Decima (detalii AICI). L-a detronat pe Andy Murray, scoțianul ținut pe tușă de o accidentare la șold, iar mai departe, ibericul și-a confirmat statutul, impunându-se la US Open, pe un culoar favorabil, neavând de înfruntat jucători din Top 20 – dar semnând totuși victorii la campionul din 2009 de la New York – Juan Martin del Potro și la gigantul Kevin Anderson, în finală. Apoi, Rafa a ajuns să plătească decontul pentru efortul imens depus, ratând practic întreg finalul de an 2017, dar și începutul lui 2018.

Turnee disputate: 6

Victorii: 22

Titluri / finale: 2 / 1

Bilanț: două înfrângeri în fața jucătorilor de Top 10 + trei abandonuri (Turneul Campionilor după un meci în grupe, Masters-ul de la Paris, Australian Open, plus turnee nedisputate); accidentări pe bandă rulantă l-au privat de șansa de a juca – un singur turneu pe 2018.

  • 2 titluri: US Open, Beijing – ATP 500
  • 1 finală: Shanghai – Masters
  • 2 sferturi: Paris – Masters, Australian Open

Victorii în fața jucătorilor din Top 10: 3 (2x Grigor Dimitrov Beijing, Shanghai; Marin Cilic – Shanghai)

Înfrângeri: 2 + 2 abandonuri

  • 2 înfrângeri în meciuri finalizate, la jucători de Top 10
  • cel mai slab adversar care l-a învins: David Goffin – locul 8, la Turneul Campionilor

Nadal nu a pus piciorul pe zgură în mandatul patru la șefia ATP, însă în 2018 și la a cincea prezență pe prima poziție, Rafa va începe din nou sezonul roșu din postura de lider al tenisului masculin – pentru a patra oară în carieră. Misiunea: să treacă testul fizic, având în vedere faptul că va intra în sezonul european de zgură fără meci în ultimele două luni și câștigarea unui al 11-lea titlu la Roland Garros.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City – Tottenham 0-4
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City –…
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Un fost elev al lui Dan Petrescu l-a pus la punct pe ”Bursuc”, după CFR - Rapid! Discursul antrenorului, de neînţeles: ”E rupt de realitate”
Un fost elev al lui Dan Petrescu l-a pus la punct pe ”Bursuc”, după CFR - Rapid! Discursul antrenorului, de…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 12.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 12.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×