CSM București a făcut deja destul cu Metz, pentru a se asigura că va participa pentru al treilea an consecutiv în turneul Final Four al Ligii Campionilor. După numai 60 de minute de joc în dubla manșă din sferturile de finală, „tigroaicele” au luat deja un avantaj de 13 goluri (scor 34-21), greu de imaginat chiar și pentru film SF că ar putea fi anulat de adversară în returul din 15 aprilie.
Pentru a doua oară în acest sezon, campioana României a fost cu adevărat impresionantă. La sfârșitul lunii ianuarie, CSM București învingea Gyor la București cu 28-22. Acel meci a fost important însă doar pentru poziționarea în grupa principală. Al doilea moment de excepție al sezonului a fost prezentat în Vinerea Mare, la manșa tur cu Metz din sferturile de finală: 34-21. Deși campioana Franței nu se poate compara cu Gyor din multe puncte de vedere, acest rezultat lasă o amprentă mai însemnată. În primul rând, este cheia pentru deschiderea ușii către Final Four. Apoi, CSM București s-a autodepășit după ce ne-a arătat în ultima perioadă și chiar a arătat a echipă care poate emite pretenții pentru câștigarea Ligii Campionilor.
Victoria categorică împotriva echipei franceze are câteva explicații:
Neagu – Gullden, tandemul așteptat de toată lumea să funcționeze
FOTO: George FLUȘTER / MEDIAFAX
Poate pentru prima dată în acest sezon, Cristina Neagu și Isabelle Gullden au jucat la același nivel, foarte ridicat. Ambele handbaliste au prins o perioadă mai slabă în ultimele luni, iar randamentul lor s-a reflectat și în evoluția generală și chiar rezultatele echipei. Geniul celor două mari vedete a ieșit repede la suprafață cu această ocazie și, cel mai important, s-a îmbinat! Că au marcat din acțiune, că au fructificat aruncările de la 7 metri, Neagu și Gullden au înscris împreună nu mai puțin de 17 goluri, adică 50% din zestrea echipei. Dar dincolo de partea statistică, a rămas și impresia artistică, pentru că amândouă au punctat bine de tot și la acest capitol. Amintim două momente:
Min. 18: Cristina Neagu oferă o pasă extrem de inteligentă pentru Majda Mehmedovic, pe poziție viitoare. Extrema stângă vine din spatele Anei Gros, îi ia fața și finalizează pentru 10-8.
Min. 56: În situație de amenințare cu joc pasiv, Isabelle Gullden face o piruetă și aruncă mingea peste defesiva echipei franceză. Nu oriunde, ci cu adresă directă pentru Amanda Kurtovic, care înscrie din „aeriană” pentru 32-19. Faza avea să fie și bijuteria serii.
Banca de rezerve a campioanei României, mult mai solidă
Investiția clubului în mai multe jucătoare de valoare și-a arătat roadele cu vârf și îndesat cu această ocazie. Asta pentru că banca mai lungă a echipei CSM București a avut un aport substanțial la „ruperea” echilibrului. În momentul în care cei doi antrenori au început să opereze modificări în „7-le” cu care au început jocul, diferența s-a văzut imediat. Jucătoarele venite de pe banca bucureștencelor și-au adus imediat aportul la înscrierea unor goluri, în schimb, cele de la Metz, nu. După time-out-ul luat de Per Johansson în minutul 21, la scorul de 11-10, Mehmedovic, Niombla și Jorgensen au înscrie patru goluri, astfel că au pus umărul serios la crearea acelei diferențe de 6 goluri la pauză: 19-13. Practic, acel interval de 9 minute, „parțial” 8-3, a fost la fel de profilic ca și startul reprizei a doua, când s-a revenit la formula inițială: 5-0 în primele 9 minute.
Metz, fără poartă
Raportul de forțe la nivelul porții a fost și mai mare decât au arătat lucrurile în câmp. Metz a jucat practic fără poartă, din moment ce fetele trimise între buturi de Mayonnade au adunat doar trei intervenții. În schimb, Ungureanu (3) și Grubisic (9) au strâns 12 intervenții utile, dar în același timp și-au forțat adversarele să arunce de alte câteva ori pe lângă poartă sau în bară, prin modul cum s-au plasat.
Antrenorul PERfect pentru CSM București?
Fără doar și poate un mare merit al acestui succes îl are și Per Johansson, venit cu 8 zile în urmă la echipă. Schimbările majore care le-a făcut au fost la ținuta, atitudinea și implicarea jucătoarele. La toate aceste capitole, antrenorul suedez a venit cu lucruri pozitive. CSM București a avut agresivitate, „tigroaicele” și-au sufocat la un moment dat adversarele prin modul cum s-au apărat. Totodată, Per a știut să-și țină jucătoarele permanent în priză, să le încurajeze și chiar să ceară publicului un standing-ovation pentru fetele lui. La sfârșitul partidei, publicul i-a scandat numele, semn că între cele două părți se înfiripă deja o relație afectivă.
N-am vrea să ne grăbim cu concluziile, dar în cei 3 ani de când CSM București activează la acest nivel, Per Johansson pare a fi cel mai „nimerit” antrenor străin care a venit la echipă. Iar această potrivire vine poate și de la faptul că el a înțeles și s-a adaptat cel mai bine la stilul de viață, la mentalitatea și societatea românească. Prin ceea ce s-a întâmplat la meciul cu Metz, fără a neglija și vechiul mandat de nici 2 luni, Per Johansson și-a depus serios candidatura pentru a primi o ofertă de a continua și din vară pe banca CSM București.
CSM București – Metz 34-21 (19-13)
Ungureanu, Grubisic – portari; Udriștioiu, Frafjord 1, Gullden 7, Curea 3, Neagu 10, Jacobsen, Jorgensen 1, Ayglon, Bazaliu, Manea 1, Kurtovic 5, Niombla 2, Hagman, Mehmedovic 4. Antrenor: Per Johansson
Csapo, Dos Reis, Rajcic – portari; Edwige 1, Gautschi, Gros 9, Zaadi 2, Flippes 2, Nocandy, Houette, Landre 1, Kanor, Smits 3, Sajka, Maubon, Luciano 3. Antrenor: Emmanuel Mayonnade
Arbitri: Branka Maric – Zorica Masic (Serbia)
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER