La patru ani de la una dintre cele mai bizare povești din istoria recentă a fotbalului românesc, transferul-fantomă la Chelsea, poveste dezvăluită de ProSport în 2016, Cristi Manea (20 de ani) a vorbit despre ce a simțit în momentul în care a aflat că drumul său în fotbal nu va continua pe Stamford Bridge, ci în Belgia, la Mouscron, via Apollon Limassol.
În 2014, cel mai tânăr debutant din istoria echipei naționale, la 16 ani și nouă luni, era dat ca transferat de la Viitorul la Chelsea, iar informația era preluată în masă de ziare importante din presa internațională. Fără să fie confirmată sau infirmată de Gică Hagi, ea s-a rostogolit ca un bulgăre și a ajuns la urechile numelor importante din fotbalul internațional. Nu avea să fie, însă, nici pe departe un vis devenit realitate pentru Manea, care a fost vândut în secret la Apollon Limassol, club cipriot deținut de contestatul impresar israelian Pini Zahavi. Fără să calce vreodată în Cipru, semmând contractul în Belgia, Manea a fost trimis la Mouscron, alt club deținut de Zahavi, care a anunțat, pe site-ul oficial, că l-a împrumutat de la…Chelsea. Acum, proaspătul campion al României a vorbit despre ce a simțit în urmă cu patru ani: „Sincer să vă zic, prima oară am crezut că merg la Chelsea. Când am auzit că mă duc în Belgia, la Mouscron, am început să plâng. Am zis că nu se poate așa ceva! Eram mic, nu aveam experiență, m-a furat și peisajul puțin, am debutat la echipa națională. Prima oară, când am semnat, a venit cineva de la ei din club și mi-a zis că planul era ca după doi-trei ani să ajung la Chelsea”, a spus Manea, al cărui transfer fictiv în Cipru a atras după sine o anchetă a FIFA, rămasă însă, până acum, fără vreo decizie.
La finalul unui sezon în care a fost om de bază la Dan Petrescu, a profitat de regula Under 21 și a ratat un singur meci, Manea și-ar dori să continue la CFR Cluj, dar șansele sunt mici. Roma e interesată de fundașul dreapta chemat și de Contra la echipa națională, iar mingea e, din nou, în terenul ciprioților de la Apollon Limassol, cu care mai are doi ani de contract: „Eu nu am fost niciodată acolo, nu am fost în Cipru. Aparțin de Apollon și voi vedea ce voi face. Nu sunt liber, mai am contract doi ani acolo, dar am înțeles că mă voi înâlni cu ei, pentru că nu depinde doar de mine să rămân la CFR. Depinde și de ceilalți, pentru că e posibil să aibă alte oferte. Normal, mi-aș dori să rămân la Cluj după acest an”, a declarat Manea, la Telekom Sport.
Detaliile transferului lui Manea la Apollon Limassol au fost scoase la iveală de ProSport în iarna lui 2016.
Povestea transferului în Belgia e lungă și plină de declarații și informații contradictorii. ProSport le-a selectat pe cele mai importante:
Efectul acestor declarații s-a resimțit și în media internațională. În septembrie 2014, apoi în martie și în iunie 2015, informația că Chelsea s-a înțeles cu Viitorul pentru transferul lui Manea a fost publicată de agenția Reuters și de ziarele Daily Express, The Independent, L”Equipe și Gazzetta dello Sport. În Europa, Manea este considerat acum fotbalistul lui Chelsea. Doar suma era diferită. Unii anunțau 2,3 milioane de lire sterline (2,9 milioane de euro), alții 3,2 milioane de lire (4 milioane de euro). Nimeni, niciodată, nu a dezmințit informația, chiar dacă Hagi nu a pronunțat o dată numele clubului londonez.. În Belgia, lucrurile stau la fel.
În iunie 2014, cu un an înainte de împrumutul lui Manea la Mouscron, Gică Hagi a semnat un contract prin care își vindea fundașul în vârstă de 17 ani la Apollon Limassol, vicecampioana Ciprului la acel moment. Suma de transfer s-a ridicat la 2,5 milioane de euro, iar compania offshore care s-a angajat să o plătească este Apollon Football (Public) Limited. Viitorul nu a păstrat nici măcar un procent din drepturile economice ale fotbalului. În locul fundașului minor, pe contract și-au pus semnătura părinții săi. Manea a rămas să mai joace un an pentru Viitorul.
Transferat la Apollon în 2014, Cristi Manea este acum proprietatea unui fond de investiții care plasează jucători în întreaga lume, prin intermediul unor cluburi-gazdă. Apollon Limassol și Mouscron sunt două dintre cluburile controlate de fonduri care au în spate același om: superimpresarul israelian Pinhas „Pini” Zahavi.
INVESTIGAȚIA POATE FI CITITĂ‚ INTEGRAL AICI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER