Indiferent de încercare, România nu reușește să iasă dintr-un somn parcă prelungit cu naționala masculină, iar un rezultat obținut când și când pare mai degrabă de domeniul hazardului. Această idee a fost întărită încă o dată, dacă mai era nevoie, după manșa tur cu Macedonia din play-off-ul de calificare la Campionatul Mondial, pierdută la scor cu 32-24.
De 8 ani, tricolorii încearcă să ajungă din nou la un Campionat Mondial, dar obiectivul pare la fel de îndepărtat ca și la precedentele ocazii, cu toate că acum a ajuns la 120 de minute distanță și mai are 60 de minute de luptă. La prima vedere, Macedonia a fost un adversar mai accesibil la tragerea la sorți, dar de fapt a fost doar o iluzie. Cu sau fără șeful arbitrilor EHF provenind din Macedonia, care probabil s-a îngrijit să fie delegările potrivite pentru această „dublă” , România a arătat că este în continuare o națională mică pentru un turneu final! În niciun caz ce s-a întâmplat la Skopje nu poate fi pus pe seama arbitrajului, pentru a nu fi greșit înțeleși.
Naționala tricoloră a avut o seară grea în capitala Macedoniei, așa cum a avut și în urmă cu un an la Craiova, după un alt meci decisiv cu Belarus, așa cum a avut și acum 2 ani la Baia Mare, după un joc decisiv cu Austria, așa cum a avut și în 2014 la Goteborg, după un joc decisiv cu Suedia, iar dacă ne tot ducem în spate, exemplele pot continua pe câteva rânduri bune. La jocurile decisive, România și-a arătat, de fapt, de fiecare dată limitele. Că e vorba de de știință, de organizare, de experiența mai mare a adversarilor, de sistem, de mentalitate, etc, greu să găsim acum definiția exactă a eșecurilor.
Xavier Pascual a riscat din minutul 1
Pentru a schimba câte ceva din istoria recentă și a acoperi niște lipsuri ale echipei naționale, Xavier Pascual a decis să riște încă din minutul 1 la Skopje. A început partida cu șapte jucători în atac și fără portar și a sperat să-și surprindă adversarul. Macedonia a fost însă ca un „vulpoi bătrân”, iar după 3-4 minute a dictat ritmul așa cum și-a dorit. Boris Ristovski a dat tonul din poartă prin mingile salvate, iar Kiril Lazarov, Dejan Manaskov și ceilalți jucători ai gazdelor le-au aplicat tricolorilor rapid câteva lovituri. Băieții lui Xavier Pascual s-au dezmeticit foarte greu.
Diferența dintre Macedonia și România a fost mare încă după primele minute. Gazdele au avut sânge rece, experiență mai mare la acest nivel încât au reușit să treacă rapid și peste o eroare sau mai multe, știința jocului. În schimb, tricolorii au părut, încordați, apăsați de miză, iar fiecare eroare a avut parcă efect de bumerang. Cel puțin în primele 15 minute ale jocului, România nu a reușit să găsească calea spre gol mai bine de două treimi din timp. Lipsa de coerența în atac a tricolorilor a fost taxată bine de tot de Macedonia, care s-a desprins la 8-2 (min. 14), cu 8 goluri consecutive! De la acest rezultat, pentru o echipă încă mică precum România a fost greu să mai conteze.
Erorile României au costat mai mult
Pe parcurs au mai apărut câteva reușite și în tabăra tricoloră, uneori băieții lui Xavier Pascual au dat senzația că pot scoate un rezultat bun de calificare în economia celor două manșe, dar de fapt, până la final, fiecare eroare a României avea să „coste” în cantitate mai mult decât o greșeală a Macedoniei. Gazdele au taxat fiecare moment de incoerență al tricolorilor, pe când România, nu! Kiril Lazarov & Co au marcat de fiecare dată în inferioritate numerică, naționala tricoloră nu a avut aceeași frecvență. La superioritate numerică, Macedonia nu a iertat nimic, România a mai comis și câte o forțare. Punând cap la cap toate aceste lucruri, la un moment dat a ieșit chiar o diferență de 10 goluri pentru formația lui Raul Gonzales (24-14, min. 43).
Nu se poate spune că tricolorii nu au avut atitudine sau nu au vrut, dar nici cu această ocazie nu au putut. Tot ce s-a reușit până la final a fost ca echipa să iasă de pe teren cu un handicap de goluri format dintr-o singură cifră. Și cele 8 goluri diferență de la final, scor 24-32, oricum vor fi greu de remontat la Cluj, în partida retur din 13 iunie. România a fost încă o dată departe de un adversar care de regulă ajunge la turneele finale. Iar ca și concluzie, greu de spus în acest moment cam pe unde se află capătul tunelului! Deocamdată, naționala masculină rămâne în întuneric, poate doar să se mai întâmple vreo minune precum cea din 2010, de la ultima calificare obținută pentru un Mondial în fața Rusiei.
Macedonia – România 32-24 (15-10)
Mitrevski, Ristovski – portari; Manaskov 6, Velkovski, Stoilov 3, K. Lazarov 8, Taleski 3, Mirkulovski 3, V. Markoski, N. Markoski, Pribak, Georgievski 3, F. Lazarov, Kuzmanovski 3, Popovski 1, Peshevski 2.
Popescu, T. Stănescu – portari; Căbuț, Mocanu 1, M. Bujor, Ramba 1, Roșu 3, Rotaru 1, Grigoraș 2, Ghionea 4, Racoțea 6, Sadoveac 2, Csepreghi 2, Humet 1, Fotache 1, Militaru
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER