Comisia de Apel a AMFB a amânat astăzi să dea un verdict și se va pronunța la data de 19 iunie. Cei de la Academia Rapid trebuie să arate contractele în original ale celor cinci jucători implicați în acest caz. Steaua a contestat, după meciul direct cu Academia Rapid, din ultima etapă a play-off-ului Ligii 4 București (scor 2-0 pentru „vișinii”), cei mai buni cinci fotbaliști ai adversarilor, acuzați că au jucat pe fals, deoarece asociația lor n-avea dreptul juridic de a angaja jucători profesioniști. Comisia de Disciplină a AMFB a respins contestația săptămâna trecută.
Membrii Comisiei de Disciplină, acuzați că au încălcat legile civile și că au interpretat greșit probatoriul, că au ascultat de ordinele juristului LPF și că au refuzat probe și documente
Steaua a acuzat vehement, în pledoaria de ședinței de azi, de la Comisia de Apel a AMFB, o încălcare gravă a legislației civile de membrii Comisiei de Disciplină, în urmă cu o săptămână. Talpan a înștiințat Comisia de Apel că hotărârea precedentă, care dădea dreptate Academiei Rapid, „a fost luată prin încălcarea formelor de procedură prevăzute sub sancțiunea nulității de Articolul 175 Cod de Procedură Civilă, iar hotărea apelată a fost pronunțată cu interpretarea greșită a legii și a probatoriului în cauză”.
Juristul de la Steaua a făcut referire la faptul că membrii Comisiei de Disciplină au refuzat toate cererile reclamantei, n-au fost interesați să vadă contractele jucătorilor contestați nici în întregime, nici în original și la faptul că declarațiile lui Paul Mincu, juristul LPF „împrumutat” Academiei Rapid, au fost acceptate ca fiind adevărate, fără a se mai solicita și dovezi.
„Comisia de Disciplină a interpetat eronat situația prezentată și a aplicat greșit prevederile regulamentare și legale. Membrii acestei comisii au admis ca probe ale intimatei înscrisuri fără a fi certificate cu originalul și fără a avea valoarea de contract. Comisia de Disciplină a respins solicitarea noastră întemeiată, care ducea în mod clar la o altă hotărâre, ca intimata să depună dovada dobândirii personalității juridice. În lipsa acestei personalități juridice, se știe clar că nu este posibilă încheierea unor acte juridice, respectiv de contracte cu jucătorii”, a explicat colonelul Talpan pentru ProSport.
„Judecătoria Sectorului 2 a lămurit definitiv că Academia Rapid e asociație și nu club, deci nu poate face contracte cu jucători profesioniști”
Ofițerul a explicat, cu lux de amănunte, de ce consideră că Ionuț Voicu, Vasile Maftei, Daniel Niculae, Marian Vlada și Petre Goge nu puteau juca legal pentru Academia Rapid. Conform legislației din România, Asociațiile Sportive fără personalitate juridică, precum Academia Rapid, nu pot încheia contracte cu fotbaliștii profesioniști, în timp ce legislația fotbalistică (Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal) menționează clar că pot evolua pentru o echipă doar jucătorii profesioniști care au un contract încheiat cu clubul la care se află legitimați. Cum atât Legea Sportului din 2000, cât și legislația FRF fac distincție clară între Asociațiile Sportive și cluburi, rezultă că fotbaliștii mai sus menționați nu puteau juca legal pentru AS Academia Rapid.
„Reprezentanții AS Academia Rapid au refuzat să depună la dosar copii conforme cu originalul. În mod legal, copiile se certifică cu originalul, altfel instanța nu ține cont de ele. Reprezentantul legal trebuie să fie și în posesia originalului, pentru verificarea de scripte, în cazul în care s-ar face o înscriere în fals. Dar la ședința Comisiei de Disciplină, avocații Paul Mincu și Silviu Diaconu au susținut, impunând și membrilor comisiei punctul lor de vedere, că nu e nevoie de întregul conținut al contractelor, fiind suficientă prima pagină, și aceea fără a putea fi comparată cu originalul”, a atacat Talpan.
Concluzia Comisiei de Disciplină a fost, de asemenea, desființată de Talpan: „Au scris că jucătorii au încheiate contracte de activitate sportivă cu clubul AS Academia Rapid. Dar Academia Rapid nu e club, este asociație sportivă fără personalitate juridică! Acest lucru e clarificat de hotărârea Judecătoria Sectorului 2, atunci când li s-a respins ultima oară încercarea de a obține personalitate juridică. Instanța a observat că în actul constitutiv al Academiei Rapid s-a produs o confuzie, denumirea fiind Asociația Club Sportiv Academia Rapid 1923. Judecătorii au scris atunci că «membrii petentei folosesc atât noțiunea de asociație, cât și pe cea de club». Exact această eroare a petentei, observată de tribunalul care i-a respins cererea, a fost preluată și însușită și de Comisia de Disciplină!”.
Talpan a cerut și 2.250 de lei cheltuieli de judecată
Talpan pare a suspecta niște falsuri comise în acte de reprezentanții Academiei Rapid și nu numai. El a reclamat, la Comisia de Apel, faptul că refuzul de a prezenta contractele jucătorilor ascunde ceva și a solicitat din nou, pe un ton vehement, documentele. „Pe prima pagină a contractelor depuse la AMFB nu se regăsește semnătura părților. Nu știm dacă respectivele contracte sunt conforme, dacă n-au fost reziliate sau dacă n-au încetat între timp. În chiar Contractul de Societate Civilă al AS Academia Rapid se precizează că nu efectuează acte de comerț, nu are personalitate juridică și nu este subiect autonom de drept. Păi, dacă nu e subiect autonom de drept, nu are nici capacitatea de a contracta și nici nu poate participa la circuitul civil în nume propriu! De altfel, toate contractele legate de Academia Rapid au fost încheiate de unul dintre membrii Asociației, ACS Rapid Redivivus”.
Reprezentantul clubului Steaua a solicitat Comisiei de Apel să trimită la Inspectoratul Teritorial de Muncă București o adresă prin care instituția respectivă să fie rugată să precizeze cu cine au, de fapt, încheiate contractele de muncă fotbaliștii reclamați! Bănuiala este că, în realitate, contractele sunt încheiate cu Redivivus, și nu cu Academia Rapid, așa cum ar arăta primele pagini din contractele depuse de AMFB la dosar.
Dacă această bănuială a steliștilor se confirmă, atunci se poate vorbi și de fals și uz de fals.
Interesant este că reprezentantul CSA Steaua a cerut și ca AS Academia Rapid să fie obligată să plătească toate cheltuielile de judecată, respectiv 750 de lei pentru taxele din procesul de la Comisia de Disciplină și încă 1.500 de lei pentru taxele din procesul de la Comisia de Apel. În total, 2.250 de lei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER