ȘOC la Wimbledon 2018. Roger Federer, învins în sferturi, de la 2-0 la seturi și minge de meci. Cronica meciului: Regele a murit a doua oară

ȘOC la Wimbledon 2018. Roger Federer, învins în sferturi, de la 2-0 la seturi și minge de meci. Cronica meciului: Regele a murit a doua oară
  • Publicat:
  • Actualizat:

Kevin Anderson a produs cea mai mare surpriză la Wimbledon 2018, dând peste cap mecanismul perfect al lui Roger Federer, în faza sferturilor de finală. Sud-africanul l-a întors pe deținătorul trofeului de la 2-0 la seturi și minge de meci, apoi s-a impus cu 13-11 în decisiv, la capătul unui meci dramatic, de 4 ore, 13 minute.

  • Kevin Anderson – Roger Federer – 2-6, 6-7(5), 7-5, 6-4, 13-11

Când meciul curgea lin. Normal…

Campionul în exercițiu a deschis meciul cu break în fața înaltului său adversar. Anderson a fost vulnerabil pe toată perioada manșei, închisă de Roger Federer în mai puțin de o jumătate de oră.

Setul doi a lăsat la iveală ezitări pe lovitura favorită a lui Federer. Anderson a profitat în primă fază, a pornit ca din tun cu 3-0, însă elvețianul a reușit să egaleze, ducând setul spre tiebreak, chiar dacă sud-africanul a fost constant omul mai periculos, conducând în trei dintre ultimele patru game-uri pe lansarea principalului favorit – fără a obține totuși break.

Anderson a avut inițiativa și în tiebreak, dar, din nou, a ieșit pe locul doi: în primul punct a folosit bine returul spre corpul lui Federer pentru a obține punct contra serviciului și un 2-0 pe tabelă. La fel ca și cu doar câteva minute înainte însă, nu a fost o desprindere decisivă. Federer s-a folosit de slice și săritura scăzută a mingii pentru a-l încurca pe sud-african, recuperând și mai apoi făcând saltul în față, cu serie de trei puncte câștigate consecutiv. Două servicii marcă-înregistrată și un rever decisiv în lung de linie au completat sprintul octuplului campion spre 5-2. Anderson a avut nevoie de un serviciu doi forțat pentru a rămâne la distanță rezonabilă de adversar. Federer și-a complicat existența, la 6-3, ratând în spatele serviciului două forehanduri din poziții dominante. Deținătorul trofeului și-a reparat însă greșeala pe retur, dominând din nou de pe linia de fund a terenului, și și-a dublat avantajul la seturi, 2-0 după o oră și 20 de minute de joc.

Salvând actul doi, în ciuda greșelilor și a amenințării crescânde venite din partea lui Kevin Anderson, Federer și-a trecut în cont al 300-lea set al carierei la All England Club și și-a egalat și recordul pentru cea mai lungă serie de seturi câștigate consecutiv la Londra – 34.

Federer, de la minge de meci, direct în corzi. Anderson a făcut spectacol ‘la curtea Regelui’

Setul trei a curs fără perturbări, până aproape de final.

La 5-4 pentru ‘Rege’, a început nebunia: Federer a ratat minge de meci pe retur, Anderson a apăsat accelerația și, la 5-5, a profitat de ezitările apărute și pe rever, și pe forehandul elvețianului, pentru a face break. Federer a început în transă jocul de totul sau nimic de la 5-6. A sprintat spre 40-0, însă Anderson a avut nouă vieți în acest set și le-a folosit pe toate, pentru a întrerupe seria-record de 34 de seturi câștigate consecutiv de elvețian pe iarba de la Wimbledon.

Setul trei a urmat un curs similar. Patru game-uri în care serveorul s-a impus fără emoții, apoi schimburi din ce în ce mai tăioase. Anderson a găsit breșa în celebrul game șapte, afăcut break și a amenințat cu decisivul. Două game-uri albe, împărțite echitabil, apoi un senzațional game de final pe serva lui Anderson, construit cu lovituri câștigătoare, în care Federer a fost la un fir de iarbă de recuperarea break-ului. Anderson a răspuns însă loviturilor excepționale ale lui Federer cu execuții proprii stelare și, după două egalități și minge de break, a închis manșa învingător, cu as.

Decisiv cât o finală, cu raliu de 21 de puncte care l-a convins pe Federer să schimbe tactica

Primul care a resimțit presiunea în start de set decisiv a fost Federer. Anderson a continuat să evolueze la un nivel de excepție, iar la 1-1 și 0-30 a avut de gestionat o situație delicată. A revenit cu as, forehand câștigător și multă precizie la serviciu, rezistând iureșului din Africa de Sud.

Moment critic pentru Anderson: la 2-3, o eroare mare, cu dreapta din interiorul terenului trimisă dincolo de culoarul de dublu, și… 0-30. Serviciul, reverul și forehandul inside-out marca Anderson au fost insă magistrale, în această succesiune, sub presiune. A fost rândul sud-africanului să revină cu patru puncte consecutive de la 0-30, pentru o a treia egalitate în set, la 3-3.

Loviturile puternice ale lui Anderson au măcinat și în startul game-ului următor, pe serviciul lui Federer. Dar, așa cum a făcut-o de atâtea ori pe terenul pe care îl numește acasă, Federer s-a putut bizui pe serviciu. Patru puncte de nereturnat. 4-4.

Balanța a continuat să se dea peste cap violent, dintr-o parte în alta, cu repeziciune. Anderson s-a trezit luat la pumni pe lansare de la 40-0, dar serviciul său i-a îndoit mâna Regelui Roger atunci când a contat mai mult – la minge de break și 5-3. Două egalități mai târziu, calmul sud-african se salva, după un rever în plasă al deținătorului trofeului.

Prima greșeală a meciului pe schema serviciu-voleu pentru Federer a venit într-un game 9 în care elvețianul a spus răspicat că va juca mai agresiv și puncte mai scurte. În game-ul precedent, Anderson tocmai ce ieșise învingător dintr-un maraton ca pe zgură, nadalian, de 21 de lovituri. Un tip de raliu care, evident, nu i-a plăcut lui Federer.

Egalitatea persista, la 40 de minute de la startul decisivului. 5-5, după un hold la zero al lui Kevin Anderson în setul 5.

Finalul-bis al lui Federer

Roger Federer s-a ținut de strategie. A servit aspru și, din patru puncte, a expediat game-ul său, punându-l din nou în oala cu presiune pe Anderson. Forehand câștigător, apoi atac-tăvălug peste fileu și voleu de generic. Anderson, o dată în plus, a găsit resurse și răspuns în serviciu. Expresul din Basel a dat capul pe spate, dezamăgit, după ce o execuție pretențioasă nu a găsit terenul. S-a văzut egalat de la 30-0 contra serviciului. La egalitate, Anderson i-a înfipt un cuțit în inimă – serviciu în exterior, ca o săgeată supersonică. Să fi fost vibrațiile acelei mingi cele care au făcut ca mâna elvețianului să tremure puțin și să trimită dreapta prea lung… Certitudinea: setul a ajuns în prelungiri. La 6-6. Fără posibilitate de tiebreak. Federer a fost la două puncte de victorie, aici.

Fără discuție, Anderson a fost în zi de grație, miercuri, pe Terenul 1. S-a descurcat și când returul lui Federer a venit direct pe tușă, iar jocul său sub presiune a fost impecabil de la 0-2. La 7-7, Roger Federer a avut un nou game complicat pe serviciu, după o greșeală cu voleu care l-a lăsat pe sud-african la două puncte de break. Însă decisivul nu avea să se încheie aici.

Borna 4 ORE de joc. În decisiv, scorul înghețat la 10-10. Serviciul lui Federer rezista, cu doar patru puncte cedate în spatele primului serviciu. Frecvența primului serviciu scăzuse însă la sub 65% pentru numărul doi mondial, de la +70.

Federer a comis-o, la 11-11

Cum, ce? Mda… Prima dublă greșeală a meciului a apărut din racheta elvețianului la 2-2 la seturi, 11-11 la game-uri și 30-30. Necaracteristic. Un forehand ratat a venit mai apoi și i-a pus lui Kevin Anderson break-ul în termobag.

Federer a sperat doar câteva secunde la reluare. Pe o eroare a lui Kevin Anderson. Au urmat însă servicii glaciale, robotice ale uriașului de 2,03 m. Și cel mai mare șoc al turneului de la Wimbledon, care și-a pierdut campionul în exercițiu și principalul favorit. Pe scurt, Regele a mai murit o dată la Wimbledon. 11-13. La zece ani de la prima pățanie a Regelui: 7-9 în finala memorabilă cu Rafael Nadal.

Citește și: SPECIAL | Zece ani de la finala-capodoperă a Wimbledonului. „Acel meci s-a remarcat datorită spectaculozității, ca valoare artistică”. Cum se vede acum acel Federer – Nadal, sau ‘cel mai mare meci din istoria tenisului’

Cifrele relevante ale statisticii în partida Federer – Anderson

Ași: 16 – 28

Duble greșeli: 1-3

Lovituri câștigătoare: 61 – 65

Greșeli neforțate: 33 – 31

Total puncte: 195 – 190

Metri acoperiți pe teren: 3469,9 m – 3185,6 m

Frecvența primului serviciu: 69% – 67%

Puncte câștigate pe serviciul 1: 79% – 76%

Puncte câștigate pe serviciul 2: 59% – 52%

Puncte câștigate pe retur: 32% – 27%

Puncte la fileu: 28/39 – 15/31

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
BREAKING | Antrenorul din Superliga şi-a anunţat demisia în vestiar după ultimul rezultat al echipei:
BREAKING | Antrenorul din Superliga şi-a anunţat demisia în vestiar după ultimul rezultat al echipei: "Nu revine asupra deciziei"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu marile oraşe: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători.
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu marile oraşe: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×