INTERVIU | „Nu tolerez fițele, nervii revărsați pe paletă sau pe mantinele, atitudinea superioară”. Beatrice Romanescu trage concluziile după CE de tenis de masă de la Cluj, care așteaptă calificativul GOLD: România îi poate vedea la lucru pe Timo Boll și Eliza Samara. Super-competiții organizate în țara noastră, în următorii 4 ani

INTERVIU |
  • Publicat:
  • Actualizat:

Campionatele Europene  de Tenis de Masă STAG 2018, juniori au însemnat pentru mine o implicare totală. Am inceput pregatirile din luna octombrie a anului trecut, iar din luna ianuarie,  timp de sase luni, am venit in Cluj de cel putin doua ori pe luna si pot spune ca in aceasta perioada  nu am mai avut viata personala.  Am lasat totul deoparte si m-am focusat exclusiv pe acest obiectiv..  Dacă înainte auzisem idei despre cum se organizează un turneu de asemenea anvergura, acum ȘTIU cu adevarat ce inseamna acest lucru..Este o munca imensa, este conceptia  unui tot unitar, este ceva extraordinar.  Am stiut de la inceput cum am vrut sa arate aceste Campionate Europene,  Oricând aș lua-o de la capăt.  Cred că niciodată nu voi putea da tenisului de masă, înapoi, cât mi-a oferit mie acest sport – cum m-a format ca om. Sportivii care il practică nu sunt conștienți, deocamdată, de acest lucru, dar este ceva care, ulterior, pentru unii dintre ei, va deveni evident„.

România fost capitala tenisului de masă în ultimele 10 zile. Care ar fi concluziile acestei întâlniri „acasă” cu Campioantele Europene și talentele acestui sport?
Se pare că tot ce e frumos trece (n.r. – zâmbește), dar de data asta noi am trecut frumos prin timpul dedicat acestui eveniment sportiv. Important este că rămân rezultatele (11 medalii) și impresiile la superlativ. Este o poveste foarte lungă, începută cu doi ani în urmă, atunci când am avut curajul să ne imaginăm și să ne dorim să organizăm Campionatele Europene de juniori.  S-a tot folosit această expresie – după 59 de ani în România, însă este real, a fost o pauză uriașă în care au fost câteva zvâcniri benefice, așa cum le consider acum: Balcaniada de do/ ori, Europa Top 10 juniori, Campionatele europene de dublu mixt, de doua ori…de toate m-am ocupat ca director de concurs.  Era timpul sa trecem la un alt nivel si  știind de existența Sălii Polivalente din Cluj, am decis să facem acest pas și să ne depunem candidatura pentru organizarea CE. De la început, am pornit cu dreptul, în sensul că prima discuție pe care am avut-o, a fost la Primăria din Cluj, cu domnul primar Emil Boc (n.r. – primarul orașului Cluj-Napoca).

După ce i-am povestit despre intenția noastră,  dânsul ne-a fost instantaneu alături. A spus – da, ok, haideți să facem aceste Campionate! Mai mult decât atât, i-am lansat o întrebare spontană, dacă ar dori să vină cu noi, la Budapesta, pentru susținerea candidaturii. Surpriza a fost atunci când a răspuns afirmativ. A spus – da, voi fi alături de voi, acolo. Așa a început povestea acestui Campionat, o poveste atât de frumoasă, care, de miercuri, va fi istorie și deja încep să mă gândesc cum va fi viața mea de după.

Dar, în timpul Campionatului, cum a fost această viață, de organizator, de director de turneu, de gazdă a întregii familii a tenisului de masă?
Sunt mai multe etape ale organizării.  Până să dăm startul, am fost foarte atentă la detalii. Cu mult timp înainte, am venit să văd Campionatele Europene de gimnastică, am venit și la Eurobasket, pentru a vedea potențialul sălii și pentru a putea să prioritizez ce ne este nouă util și necesar.

Am stat ore și zile în sala goală, încercând să stabilesc toate circuitele, sportivi, antrenori, arbitri, oficiali, staff, spectatori… le-am făcut și refăcut de câteva ori până am reușit să le armonizez de așa manieră încât să fie cât mai eficiente pentru fiecare dintre participanți. Pot spune fără să greșesc că acum cunosc Sala Polivalentă din Cluj ca pe propria-mi casă…  E o chestiune care mi-a luat foarte mult timp, dar am separat cumva tot ce înseamnă sportivi și antrenori, apoi arbitri, astfel încât fiecare dintre ei să aibă acel spațiu necesar pentru o competiție atât de importantă. La fiecare concurs de nivel european sau mondial, există un lounge pentru sportivi, un lounge pentru arbitri. Pentru prima dată, am ridicat ștacheta și am făcut și un lounge pentru antrenori și, vă rog să mă credeți, am avut atâtea reacții senzaționale din partea antrenorilor – tocmai ei erau cei lăsați pe dinafară… Am o considerație aparte pentru antrenori. Un sportiv nu are nicio șansă să ajungă la un nivel înalt și să facă performanță fără antrenor. Din punctul meu de vedere, antrenorii sunt cheia oricărui sport. Fără ei, nu avem un start. Ei trebuie să descopere talentul sportivului, să aibă ochiul format, să îl ducă mai departe, să ii crească performanțele, să știe ce are de făcut.

Emoțille au fost direct proporționale cu efortul depus, știam că totul e teoretic pus la punct în cel mai mic detaliu, dar mă gândeam la ce ar putea apărea care să nu fi fost luat în calcul. Dar nu a fost nimic de acest gen. De la acreditare și până la ultima festivitate de premiere din ziua de 24 iulie, totul a fost la foc continuu, întreaga echipă fiind solicitată la maxim, în fiecare punct: sosiri, transport, hoteluri, catering, antrenament, arbitraj, call area, mix zone, oaspeți, forum ITTF-ETTU  și câte și mai câte…

Și să nu uităm că noi am intrat în Sala Polivalentă pe data de 10 iulie seara, după terminarea Olimpiadei Internaționale de Matematică și pe data de 13 iulie dupa amiază, sala a fost gata pentru antrenamentele oficiale..  Un adevărat tur de forță.

Și, mai departe…
Am considerat că este necesară o mobilizare generală a echipei, ceea ce s-a și întâmplat. Probabil că după ce se va fi terminat acest campionat, voi scrie un jurnal sportiv care să includă și un fel de mic îndrumar de organizare, pentru că am trecut prin toate fazele posibile și prin toate stările – de la agonie la extaz, de la lucruri care mi se păreau imposibil de realizat, la lucruri minunat întâmplate. Nu te învață nimeni cum să organizezi un eveniment sportiv de anvergură. Ceea ce mi-a folosit extrem de mult a fost experiența de foarte mulți ani ca oficial al Federației Române de Tenis de Masă, ca participant în competițiile internaționale.

Ce ați pus în capul listei?
Mi-am dorit să mă focusez pe lucrurile care mi-au plăcut foarte mult și să elimin lucrurile care nu au fost în regulă. Cred că ideea de bază a fost faptul că am vrut să abordez acest Campionat de juniori ca pe un Campionat European de seniori. Practic, juniorii sunt seniorii de mâine, care vor face parte din echipele naționale de seniori. Am considerat că este necesar să le arătăm că sunt foarte importanți pentru noi, chiar dacă mai au foarte mult de muncit până să își confirme valoarea. Se știe că la juniori – afirmarea nu este definitvă, ea trebuie permanent confirmată. Am spus că este bine să existe un etalon – îmi place să spun – de organizare și să ridicăm standardul într-atât încât țările europene și nu numai, pe viitor, să dea exemplu România și pentru organizare.

Nu ați trecut prin această experiență de a juca o competiție majoră, acasă. Ce considerați că a însemnat însă pentru juniorii care au avut această șansă, acum, în 2018 – pe plan personal? Am văzut multe emoții în sală, multă determinare, au fost surprize frumoase, dar poate și jucători care poate au resimțit presiunea și nu au performat la nivelul așteptat…
Emoția face parte din înalta performanță. La fel și presiunea. Noi am încercat să îi pregătim pe juniori pentru atmosfera specială de acasă, aducându-i in Cluj, în sala de antrenament, pe data de 6 iulie. Am organizat un cantonament de pregătire în care am mobilizat toți juniorii, dar și seniorii. Adrian Crișan, Ovidiu Ionescu, Hunor Szocs,  Eliza Samara, Bernadette Szocs, dar și antrenorii loturilor de seniori Andrei Filimon și Viorel Filimon au fost prezenți aici și, nu numai că au fost prezenți, dar au jucat pentru juniori și cadeți. S-a dat adunarea generală și toată lumea a răspuns afirmativ, asta spune multe despre atmosferă și despre unitatea loturilor naționale. E o dovadă de altruism și de implicare a celor mai mari, demnă de toată admirația.

Și, când se apropia startul?
Pe măsură ce zilele treceau și ne apropiam de start, a existat o presiune din ce în ce mai mare, este adevărat. În momentul în care au văzut sala terminată, aranjată – cumva au fost niște exclamații de genul – parcă nu suntem în România! Bineînțeles, este omenesc să ai emoții. Unii dintre ei și le-au stăpânit într-un mod exemplar, mobilizându-se și triumfând, alții nu au reușit și este păcat, pentru că, practic, au ratat ultimul an de juniorat. Ceea ce, din punctul meu de vedere, spune foarte multe. Cumva, lucrul acesta, la un moment dat, face diferența între sportivi. Atunci când ești un performer care reușești să îți integrezi toate aceste elemente, cu siguranță vei ajunge departe. Iarăși este greșit să spui că o performanță la nivel de juniori sau de cadeți te duce undeva în zona rarefiată a marilor campioni. Este un punct de plecare, absolut necesar. Este un punct de plecare, absolut necesar. Dar, copiii trebuie să înțeleagă că, fără o muncă asiduă, care în permanență să vină să confirme aceste rezultate pe care ei le-au obținut aici, nu se va putea.

Din punctul meu de vedere, foarte importantă este atitudinea la masa de joc, abordarea fiecărui meci, concentrarea și capacitatea de a-ți stăpâni ieșirile mai puțin sportive. Toate acestea definesc un psihic puternic, de învingător. Și chiar și atunci când nu poți câștiga deoarece adversarul a fost mai bun, nu ți se poate reproșa că nu ai făcut totul în meciul respectiv dacă ai o asemenea atitudine.

Nu tolerez fițele, nervii revărsați pe paletă sau pe mantinele, atitudinea superioară, gen sportiv care le știe pe toate și se miră că mingea vine înapoi pe masă și adversarul luptă să câștige.

A fost Cluj-Napoca, nu București…
A fost extraordinar să constat, că aici, la peste 450 km depărtare de București, unde la început, mi se părea că, având atât de multe lucruri de făcut, este aproape imposibil de răzbătut, ajung la concluzia că mă simt poate chiar mai bine ca acasă. Este ca și cum te trezești într-un oraș străin și nici nu știi de unde să începi treaba.. încet-încet am reușit însă să găsesc oamenii potriviți, la locul potrivit. Ori am avut noroc, ori așa sunt oamenii pe aici. Am întâlnit oameni extraordinari, oameni care s-au ținut de cuvânt și care au știut, în momentul în care am vorbit ceva – că se va face acel lucru. Au fost oameni alături de care am dus lucruile până la capăt, fără niciun fel de probleme majore. Implicarea a fost cuvântul de ordine pentru toată lumea și, de aceea, noi, echipa federației, am răzbătut și am făcut performanță.

1200 participanți

48 țări

10 zile de concurs

46 mese de tenis de masă

În Sala Polivalentă, au fost 24 de mese de concurs. Au mai fost încă 22 în sala de antrenament. Avea România aceste mese, s-au s-a întâmplat ca la Masters-ul de la snooker, la care forul mondial a pus la dispoziție mesele?
Mesele toate au venit de la sponsorul Federației Europene, STAG, care a livrat echipamentul de joc din India: mesele, mantinelele, mesele de arbitraj și suporții de prosoape. Suprafața de joc a fost achiziționată de Federația Română de Tenis de Masă, iar scaunele arbitrilor și mingiile au fost livrate de alt sponsor al Federației Europene, Xiom. Până la acest Campionat European, nu știam nimic despre pardoseala epoxidică din Polivalentă din Cluj. Am intrat în niște detalii de care nu auzisem vreodată și am fost nevoită să învăț, din mers, lucruri care, cu siguranță, vor constitui un bagaj de informații foarte prețios pentru noi, de acum înainte, în vederea organizării următoarelor competiții.

„Atmosfera pe care am întâlnit-o, aici, în Sala Polivalentă din Cluj, a fost excelentă. Sprijinul pe care oamenii care administrează sala ni l-au dat timp de atâtea zile în care, practic, ne-au lăsat să le fim oaspeți în casa lor, făcându-ne să ne simțim ca acasă, a făcut diferența. Am reușit împreună”
Beatrice Romanescu, manager FRTM

Ne putem gândi că acest European de juniori este un exercițiu și o pregătire pentru un eventual Campionat European de seniori? A prins rădăcini acest gând?
Ohooo! Totul a fost gândit dinainte și ne-am dorit ca acest Campionat să fie un test-event pentru următoarele organizări ce vor veni. Am avut bucuria să ne fie oaspeți pe perioada Campionatelor Europene toată conducerea Federației Europene – Președintele ETTU – Ronald Kramer, toți vicepreședinții din Executive Board, Președintele ITTF – Thomas Weikert, CEO-ul Steve Dainton, Vicepreședintele Petra Sorling, președinți de federații din numeroase țări din Europa – și asta este impresionant. Am avut posibilitatea de a discuta foarte mult în timp real despre ceea ce va urma.

Ce va urma?
Mă bucur să fiu mesagerul unor vești extrem de bune:  pentru anul 2020, vom aplica imediat pentru organizarea World Tour-ului, seniori. Pentru 2021 ne vom depune candidatura rapid pentru Campionatele Europene de seniori, echipe. Pentru anul 2022 țintim Campionatele Mondiale de seniori. Trei ani consecutivi!! Vă dați seama ce înseamnă acest lucru? Vom avea ocazia să-i vedem în România pe Ma Long, Fan Zhendong, Ding Ning, Liu Shiwen – toți chinezii campioni mondiali, pe Timo Boll sau Dmitrij Ovtcharov, pe Elizabeta Samara și pe Bernadette Szocs. Oamenii din conducerea forurilor superioare, europene și mondiale, care au apreciat desfășurarea de forțe de la Cluj, au constatat că suntem pregătiți pentru a organiza asemenea turnee. Mai mult, Petra Sorling, Vicepreședinte al Federației Internaționale, amintea că acum două luni, au avut loc la Halmstad Campionatele Mondiale, sintagma „next level” fiind omniprezentă. Aici, a declarat că predă ștafeta next-level, Campionatelor Europene de la Cluj.

În sportul de înaltă performanță, ca și în viață, visul are rolul său. Al meu a fost împlinit acum. Au prins aripi dorințele legate de așezarea României în prim-planul tenisului de masă european și mondial și din punct de vedere organizatoric și simt că, deodată,  FRTM este în pole-position. Se pare că pentru Campionatele Europene de juniori vom lua GOLD-ul pentru organizare, așteptăm anunțul oficial,  Ne bucură, ne onorează, ne obligă să fim mai buni, să ne autodepășim, să ne punem inima, sufletul și mintea în folosul tenisului de masă, sportul pe care îl iubim atât de mult și căruia îi acordăm mare parte din viața noastră.

Cum se traduce asta?
Este o foarte mare bucurie, pentru că de foarte mult timp, colegii noștri din străinătate erau nedumeriți când ne întrebau – voi, acolo, în România, scoateți talente pe bandă rulantă. La voi, apar tot timpul cadeți, juniori. Pe de altă parte – de ce nu organizați un turneu de anvergură?

Și ce le răspundeați?
Greu de explicat că până acum nu a existat o Sală Polivalentă la un standard superior care să găzduiască o competiție de acest nivel. Iată că a apărut Clujul care a reușit asta! Îmi pare extrem de rău că, pentru moment, acest lucru nu se poate întâmpla și la București, dar, azi, pentru mine, Clujul este capitala sportivă a României. Merită pe deplin titlul de Oraș European al Sportului în 2018!

Ce are Clujul?
Oamenii de aici au știut exact ce fac atunci când au construit această sală și construcția sălii am citit că s-a făcut exclusiv din bugetul local. Ceea ce este extraordinar. Sala Polivalentă a fost ca un magnet pentru sporturile din România care voiau să organizeze competiții de prim rang, dar și pentru divertisment. Clujul are și oameni speciali, oameni serioși care au înțeles că un eveniment bine organizat va atrage după sine altele. Clujul are o echipă dinamică și profesionistă la Primărie care susține proiectele de anvergură. Clujul are infrastructura potrivită, hoteluri bine amplasate, cu un număr mare de camere și personal prietenos, dar și transport bine pus la punct. La Cluj am colaborat excelent și cu Jandarmeria, și cu  Poliția locală, și cu toate instituțiile statului, care ne-au făcut șederea sigură și plăcută. Cumva, s-au aliniat planetele și acesta a fost momentul oportun. Trebuia să trecem prin organizarea unui Campionat de juniori acasă, pentru că, practic, este cel mai mare campionat din punct de vedere al numărului de sportivi și al numărului de zile de concurs. Când am ajuns aici și am început să discutăm – toată lumea intreba – cum, zece zile de concurs? Într-adevăr, s-a jucat foarte mult, s-a acumulat oboseală, timp de zece zile s-a jucat de la 9:00 dimineața, până seara, 22:00-23:00, iar joi, s-a jucat până la miezul nopții.

Când a fost punctul culminant?
Ziua de 19, a finalelor pe echipe, a fost specială. O zi extrem de tensionată, în care ne doream atât de mult o medalie de aur, la juniori-băieți. N-a fost să fie, dar a venit o medalie de aur senzațională la cadete, după ce am văzut niște fete extraordinare, care au luptat exemplar. Atitudinea lor a fost cea care a făcut diferența. În primul rând, le-am văzut cum s-au luptat. Finala cu Rusia a fost pe muchie, extrem de tensionată, se putea întâmpla orice și, pentru noi, Elena Zaharia și Camelia Mitrofan tot campioane erau. Ne-am dorit să oferim tuturor sportivilor, antrenorilor și celor din sală, un moment de respiro. Am aranjat dinainte un concert, de o jumătate de oră, cu Zoli Toth Project, un concert pe care mi-l doream enorm și care a și avut efectul scontat.

Un moment venit, așa cum mărturisea într-un interviu pentru ProSport, din partea unui artist care practică tenisul de masă, care face parte din familia tenisului de masă…
Da, în planul nostru, după încheierea finalelor, înainte de festivitatea de premiere, ne-am dorit să oferim tuturor un moment inedit – un concert-show Zoli Toth project. Meciurile însă au fost atât de disputate, înât s-au prelungit până spre miezul noptii, ceea ce a dus la întârzierea concertului, dar și a festivității. Și am avut surpriza atât de plăcută ca toți cei prezenți să se detensioneze și să savureze din plin la acea oră sunetul butoaielor lui Zoli, și el un iubitor al tenisului de masă. Mai mult decât atât, în sală au fost prezenți alături de noi, până la final, doamna ministru Ioana Bran, dar și domnul primar Emil Boc. Când oamenii rămân alături de tine în asemenea situații și sunt părtași la bucuria generată de moment, gestul lor spune foarte mult și le mulțumesc încă o dată amândurora pentru că au avut răbdarea și plăcerea să împărtășească cu noi această zi minunată. Orice urmă de oboseală a fost risipită și noaptea s-a încheiat cu imnurile câștigătorilor pe podiumul de premiere, flori, muzică și bucurie.

Din culise?
A existat și un moment pe care l-am gândit în afara sălii, în prima zi imediat după terminarea probei pe echipe. Am organizat oficialilor o excursie la Salina Turda, un real prilej de relaxare și uimire pentru oaspeții noștri. Cu atât mai mult cu cât în Salină sunt cinci mese de tenis, care au făcut senzație și, bineînțeles, au fost pretextul unor fotografii grozave.

Toate acestea nu se puteau face însă fără un buget, oricât de frumos este visul… Ce înseamnă în termeni de buget un astfel de eveniment?
Încă nu am tras linie,  dar bugetul evenimentului se ridică, probabil, la aproximativ 900- 950.000 euro, vom ști curând. Pentru că a venit vorba de buget, simt nevoia să mulțumesc – în primul rând Ministerului Tineretului și Sportului, care a avut o contribuție semnificativă la acest buget, fără de care nu am fi avut acel punct de plecare. Mulțumiri Primăriei și Consiliului Local din Cluj, un sprijin fără de care nu am fi fost atât de competitivi. Am avut sprijinul moral al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Pe de altă parte, trebuie să mulțumesc sponsorilor – fără ei, ar fi fost imposibil să organizam acest eveniment. Conceptul ne aparține în totatlitate, am pus la cale fiecare detaliu, culoare, logo sau imagine. Sponsorii constituie un capitol aparte…

În general, sunt greu de găsit în România și de atras…
Da. Și greu de găsit, și greu de atras. A fost o altă provocare.  Este știut că mă ocup de Marketing în Federația Română de Tenis de Masă – deci, practic, este o provocare perpetuă asta. Nu este ușor, pentru că orice relație contractuală între federatie și un eventual sponsor trebuie să fie o relație de tip win-win. Este normal să fie așa. Am găsit o înțelegere extraordinară, pentru că oamenilor le place ceea ce facem. Ei ne știu rezultatele, sunt oameni care performează în domeniile lor de activitate și cărora le place provocarea și performanța. Mulți dintre ei înțeleg de ce sportul nostru nu este mediatizat suficient, de ce nu există „vedetele” care ar trebui și ar merita să existe pentru a putea atrage și inchide cercul corespunzător.

Sponsorii își doresc imagine, expunere, dar și asocierea numelui lor cu numele unei Federații puternice, al cărei scop principal este înalta performanță și/sau promovarea sportului în rândul copiilor prin atragerea și menținerea lor în sala de sport. Ideea noastră a fost să capacităm sponsorii nu doar din punct de vedere financiar, ci și pe parte de servicii/produse din zona lor de activitate, acolo unde a fost cazul.  Vreau să le mulțumesc tuturor: aportul lor a fost hotărâtor pentru buna organizare și desfășurare a Campionatelor Europene  STAG 2018, juniori. Nu se poate sport de înaltă performanță fără bani. A fi îndrăgostit de sport, a te dărui cu pasiune și a munci cu ambiție, atrag după sine nevoia banilor necesari îndeplinirii proiectelor.

Sponsorii sunt cheia armonizării performanței cu necesitatea. Mentalitatea de învingător, solidaritatea și dorința de a face performanță sunt valori comune care stau la baza parteneriatelor sportive dintre sponsori și FRTM. Mulțumesc partenerului oficial al FRTM, compania ROMSTAL, care întotdeauna ne-a fost alături necondiționat. Mulțumesc tuturor sponsorilor care ne-au fost aproape: Veolia, Penny Market, Digi, Aqua Carpatica, Majoritas, Kondiment, Madd Electronics, 25RMB, Salina Turda, Allview, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”, Gothaer, Amprenta,  Cipi,  Crama La Salina, Aeroportul international Cluj, Marty. Mulțumesc Televiziunii Române, pentru parteneriatul care ne-a asigurat peste 40 de ore live de la Cluj. Avem nevoie de televiziune, ea poate să reflecte în timp real performanța. De necontestat rolul ei în conturarea și promovarea profilurilor de învingători, care pot deveni idoli pentru copii și pot atrage sponsori. Mulțumesc  ProSport, chiar este o mulțumire de suflet, pentru că ne-ați fost alături de fiecare dată, reflectând întâmplările din lumea noastră sportivă,  bucurându-vă alături de noi. Mulțumesc și pentru un detaliu care face diferența: pe site-ul vostru există secțiunea tenis de masă, sportul nostru nu e inclus la alte sporturi.

Când pleci la drum alături de niște parteneri de bună credință, drumul e lung și frumos. Mulțumesc colegilor din echipa ETTU, în special lui Dimosthenis Messins – Managerul tehnic al competiției, ne-am sincronizat perfect. Mulțumesc spectatorilor care ne-au susținut cu entuziasm și celor care ne-au trimis mesaje de apreciere sau încurajare pe Facebook și nu numai. Mulțumesc sportivilor și antrenorilor care au făcut posibile performanțele României la aceste Campionate Europene. Îi felicităm pe toți și îi susținem mai departe cu toate forțele. Mulțumesc voluntarilor care ne-au fost alături #GascaLuiCoubertin. Mulțumesc în mod special echipei mele de organizare. O echipă mică, dar extrem de implicată și inimoasă, dovada fiind faptul că fiecare dintre noi a încercat să fie cât mai bun. Mulțumesc Adriana, Cristi, Luminița, Gabriela, Aura, Anamaria, Adrian, Viorel, Stelica și Lacramioara, Irena. Și, desigur, această echipaă nu ar fi fost posibilă fără Președintele său, Cristi Romanescu.

Forum ITTF -ETTU, despre ce este vorba?
Cu nici două luni în urmă, ITTF și ETTU au decis să organizeze în premieră, la Cluj, pe durata Campionatelor Europene de juniori, prima ediție a Forumului Internațional:  ITTF & ETTU TABLE TENNIS. FOR ALL. FOR LIFE FORUM. Practic, a fost o altă provocare, deoarece totul trebuia organizat în mod diferit, în afara sălii de sport, desigur. Am avut practic în lucru un alt eveniment inclus în evenimentul nostru de bază, ceea ce a făcut ca emoțiile și exigențele să fie și mai mari. Timp de o zi și jumătate, sala de conferințe a Hotelului Platinia a găzduit acest Forum, un succes despre care vom mai avea prilejul să discutăm mai detaliat.

Per total, când gândurile vi se vor sedimenta, cu ce rămâneți?
Tot ceea ce s-a întâmplat la Cluj este rezultatul faptului că am reușit să construim o familie a tenisului de masă. O poveste extrem de frumoasă, o poveste care are în spate extrem de multe detalii si pe care o vom continua în spiritul valorilor cultivate în timp: pasiune, performanță, ambiție, perseverență. În aceste zece zile la Cluj, sloganul FRTM #servim pentru istorie a devenit și mai puternic. Suntem mândri de el.

Ați oferit prezentului și ceva din puterea trecutului…
A fost parte din strategia de organizare. I-am invitat și ne-au onorat cu prezenta lor la Cluj mare parte dintre foștii mari sportivi ai României în frunte cu marea campioană mondială, Ella Zeller-Constantinescu – Doamna de aur a tenisului de masă românesc, cea care pe lângă performanțele sportive de neegalat, a făcut parte și din conducerea FRTM și a Federației Europene. Au fost prezenți Eleonora Mihalca, Liana Mihuț, Eva Ferenczi, Șerban Doboși, Mihaela Șteff, Vasile Florea – sportivi care fac parte din istoria tenisului de masă românesc. Au fost în sală și Maria Gaftea, Eugen Borca, Adrian Cuc, Andras Fejer, Ioan Cadar, Cristian Mateiu, dar și actuala generație de sportivi consacrați: Adrian Crișan, Elizabeta Samara, Hunor Szocs și nu numai. Marea absentă a fost Maria Alexandru, tripla medaliată cu aur în proba de dublu la Campionatele Mondiale, cea care anul acesta sărbătorește 60 de ani de când a câștigat 4 titluri de campioană europeană la Campionatele Europene de juniori din 1958 de la Falkenberg, Suedia. Tuturor le mulțumim și le arătăm prețuirea noastră.

Cu ce ați compara acest Campionat?
Campionatele Europene  STAG 2018, juniori, au fost ca un puzzle uriaș ale cărui piese au trebuit îmbinate cu migală și pricepere, astfel încât imaginea finală să fie cea de GOLD. Este cartea de vizită a FRTM în acest moment, pe care o oferim cu mândrie tuturor celor care prețuiesc acest sport.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×