Rafael Nadal ajunge în optimile de la US Open după o luptă epică de 4 ore și 22 minute! Cronica pas cu pas a unui super-meci în care Khachanov l-a biciut și l-a trimis în corzi pe deținătorul trofeului, cu un forehand aprig

Rafael Nadal ajunge în optimile de la US Open după o luptă epică de 4 ore și 22 minute! Cronica pas cu pas a unui super-meci în care Khachanov l-a biciut și l-a trimis în corzi pe deținătorul trofeului, cu un forehand aprig
  • Publicat:
  • Actualizat:

Rafael Nadal s-a calificat pentru a zecea oară în carieră în optimile de finală ale turneului de la US Open, supraviețuind unui meci brutal, de 4 ore și 22 de minute, în care rusul Karen Khachanov i-a provocat forehand-ul și l-a eclipsat, în multe momente, dar pe care ibericul a ajuns să îl câștige cu 5-7, 7-5, 7-6(7), 7-6(3).

Forehand-urile lui Khachanov au aterizat cha-ching cha-ching, ca ritmul unui hit al lui Jessie J, constant, tare, agresiv, ca o răzvrătire împotriva omului care, la startul meciului, părea că are toate argumentele. Despre asta a fost vorba în primul set și apoi în prima jumătate a celui de-al doilea. În toată această perioadă, forehand-ul lui Nadal și-a găsit nașul, pierzând, prin comparație, mult din aerul feroce. Rusul a dictat ritmul, iar Nadal a luptat clipă de clipă, dar cu minge de raliu prea scurtă și doar câteva execuții de excepție presărate, care nu au reușit să îl intimideze pe Khachanov. Nadal – defensiv, risipind energie într-o confruntare brutală, a aruncat multe priviri nedumerite și îngrijorate spre loja sa.

Nadal a fost însă Nadal, până la urmă, în turul trei de la US Open 2018, și, chiar și cu un genunchi drept susținut de un bandaj strâns începând cu pauza de după primul set, ibericul a construit, din nimic, o revenire epică, îndurând cât pentru trei meciuri, reușind să întoarcă în favoareea sa chiar și momentul închiderii acoperișului – un aspect care, în istoria ultimilor ani, i-a adus numai probleme în turneele de Mare Șlem.

Liderul mondial își continuă, așadar, cursa pentru apărarea trofeului, după ce a fost de două ori la două puncte distanță de un 0-2 la seturi greu de întors și după ce a fost aproape de o prăbușire totală în setul patru, atunci când 15 minute de debusolare l-au trimis, de la 5-4 plus lansare, la o minge de 5-7 și set decisiv. Ibericul va juca pentru un loc în sferturi cu georgianul Nikoloz Basilashvili (37 ATP), sportiv pe care, în urmă cu un an, l-a desființat pur și simplu în turul 3 de la Roland Garros, cu 6-0, 6-1, 6-0.

Cronologia unui meci epic, încheiat cu 115 lovituri câștigătoare, 22 în plus decât totalul greșelilor neforțate

13 minute în partidă. Un murmur cutremă arena Arthur Ashe. Nadal este mâncat de viu pe serviciul doi de Karen Kachanov. Cinci puncte jucate cu al doilea serviciu, greșeli necaracteristice pentru iberic. E rumoare, dar și neîncredere pe Ashe. Khachanov are break și 2-1 pe tabelă.

Din racheta lui Kren Khachanov pornesc adevărate ghiulele. Nadal, atât de autoritar și agresiv în duelul precedent cu Vasek Pospisil, este împins în spate, este forțat să trimită repetat la linia careului de serviciu, iar trasoarele cele mai clare vin șuierând din crescătoria Mamei Rusia. Având media pe serviciul țintit spre careul de avantaj de peste 195 km/h în toate cele trei zone accesibile – teu, exterior și corp – și expediind mingea chiar și cu 214 km/h, Khachanov l-a surclasat cu adevărat pe Nadal.

56 minute în partidă. Karen Khachanov i-a câștigat pentru prima dată set lui Rafael Nadal, după 9 pierdute la rând. Nadal a construit o revenire parțială, egalând scorul la 4, dar Khachanov a rupt din nou ritmul, violent, la 5-5. Apoi, a venit un hold uriaș, după un game cu patru egalități, o minge de rebreak a ibericului și patru oportunități de 1-0 pe Karen, ultima transformată ca un penalty, cu un serviciu în exterior imperial. Pentru forehand-ul rusului cu greu pot fi găsite superlativele potrivite. În plus, rata de succes a rusului a fost impresionantă – 23 lovituri câștigătoare și doar 15 greșeli neforțate.

1 h 13 minute în partidă. Nadal este, oficial, în corzi. A îngropat în fileu un forehand trimis în lung de linie pe prima dintre cele trei mingi de break consecutive avute de rus în game-ul cu numărul trei, apoi s-a văzut depășit și în lupta de uzură, terminând pe locul doi un game patru de opt minute, în care nu a putut valorifica niciuna dintre cele două mingi de break.

1 h 15 minute în partidă. Nadal este înconjurat de medic, fizioterapeut și oficiali US Open. Genunchiul drept primește, la pauza dintre primul și al doilea set, un bandaj suport. Britanicii remarcă, în comentariul partidei, că Rafa se plângea, cu oareșce nervi evidenți, pe culoarul de acces pe teren, de un disconfort la genunchiul încă înainte de a intra pe teren. Norii plumburii de pe cerul New York-ului, care amenințau să aducă picături de ploaie, erau eclipsați de norii adunați deasupra numărului unu mondial.

O oră și 16 minute de luptă, o tură de serviciu pentru Khachanov la 5-4, moment de întrerupere și un nou episod Survivor în regia Rafa Nadal

1 h 40 minute în partidă. Nadal sare în aer mai ceva decât dacă l-ar fi bătut pe Djokovic în semifinala de la Wimbledon. L-a alergat pe rus, l-a dominat – în fine! – și, după un rever ratat de Karen, a restabilit egalitatea în setul doi, la 4-4. Doar că, în acest meci, cha-ching cha-ching, Khachanov a fost o stâncă din punct de vedere al mentalului. Imediat după break cedat, rusul l-a luat la alergat pe Nadal. Dacă l-a văzut la fileu, i-a dat o minge de recuperat tocmai pe linia de fund a terenului, pe care ibericul nu a putut-o ajunge. Cha-ching cha-ching – încă un forehand câștigător, apoi un voleu ratat de un Nadal adus în culmea exasperării, i-au dat campionului în exercițiu alte trei mingi de break de salvat. Ibericul a luat la țintă reverul adversarului: de două ori a smuls eroarea. La 30-40, a venit însă mingea cel mai greu de apărat, iar forehand-ul măcinat de ineficiența de până în această fază a dat un nou rateu uriaș pentru Nadal.

1 h 50 minute în partidă. Organizatorii opresc super-duelul dintre Nadal și Khachanov. Nadal tocmai se salvase dintr-o chingă cumplită, refuzându-i rusului scorul de 2-0 la seturi. Acoperișul trebuie închis – spun oamenii înarmați cu walkie-talkie. Nadal, cu o urmă de îngrijorare imprimată pe chip de zeci de minute, se îndreaptă spre vestiare, pentru a-și schimba șortul, după cum îi indică unui oficial, cu gesturi simple. În timp ce imensa construcție metalică se pune în mișcare pentru a închide acoperișul de pe cea mai mare arenă de tenis a lumii, pe camerele televiziunii ajung câțiva stropi de ploaie.

Ce se întâmplase? Cu un nou break în desagă, servind la 5-4, Khachanov a atacat. A fost nevoie de trei pași în atacul de pe primul punct, care l-au adus tot mai în față pe rus. Până la 15-0. A urmat eroare în lung de linie, apoi un serviciu la teu de 202 km/h, imparabil. Nadal era însă acolo, cu un forehand regăsit. Khachanov nu a ajuns la minge de 2-0. Nadal străpungea din nou aerul cu pumnul și respira zdravăn, la 5-5.

2 h 2 minute în partidă. După o pauză de 12 minute, cu zero acțiune, Nadal așteaptă ca spectatorii să își ocupe locurile în tribună, pentru a putea servi. Se aude vocea lui Damien Dumusois, care imploră spectatorii. Apoi noul păcănit, mai tare și mai sec al mingii. Nadal își face serviciul la zero. Este primul joc alb luat de liderul mondial în acest meci. Scorul: 5-7, 6-5.

2 h 11 minute în partidă. Nadal este în meci, la egalitate cu Khachanov. Ibericul a egalat la seturi, cu șansă. Rusul a ajuns rapid la 40-15, s-a văzut, probabil, în tiebreak, și a trimis două duble greșeli, care i-au dat lui Nadal de înțeles că adversarul e vulnerabil. A 25-a lovitură câștigătoare a lui Nadal este un forehand baban. Este lovitura care l-a dus în avantaj pe fișa tehnică a setului doi pe Nadal, la rubrica winners, în fața lui Khachanov, 17-16, și forehand-ul care l-a dus la minge de set pe iberic. Acum, mintea lui Karen nu mai este la fel de limpede: are voleul în mână pentru a anula șansa lui Nadal, dar nu trimite decisiv și îi dă șansa replicii lui Nadal, iar ibericul trimite un pasant suficient de bun pentru ca reflexele rusului, îngreunate, să trimită mingea într-un out mare.

Khachanov trece primul hop cu sânge rece, capotează în tiebreak, servind trei duble greșeli, iar arbitrul – ei bine – are și el un rol central

2 h 43 minute în partidă. Este momentul unei decizii imense pentru Karen Khachanov, la jumătatea setului trei. Nadal începuse manșa salvând un game pe serviciu de la 0-40. Cinci puncte la rând, două lovituri câștigătoare cu forehand-ul. Directa sa, de stânga! – era acum peste ce a rusului – de dreapta. Setul avansese mai apoi fără mari intrigi în scenariu, cu lovituri bune, dar fără amenințări de ruperi ale logicii serviciului până la startul game-ului șase. Servind, cu 18 minute înainte de a intra în ora a patra de joc, Khachanov s-a crispat la 30-30: a trimis un voleu înalt direct în afara terenului. Acum, cu 17 minute rămase până la începutul orei a patra de joc… Khachanov a servit, iar returul i-a venit în picioare. La linie – liniște. Rusul ridică mâna prompt și întrerupe punctul. Pare, în prima secundă de după, că regretă. Clatină capul. Dacă a greșit, este break pentru Nadal, pentru că a refuzat să se ia la trântă cu el în raliu. Nadal nu este însă nici el încrezător în aceste momente. Închide ochii, fruntea încrețindu-i-se într-o grimasă, în timp ce pe ecran, este reconstituită traiectoria mingii. Este Khachanov cel care respiră. A luat decizia corectă, la minutul 163 al meciului. Hawk Eye a șters mingea de break a lui Nadal. De aici, avea să salveze game-ul, pentru a egala scorul, la 4-4.

3 h 5 minute în partidă. Este tiebreak în setul trei. Nadal expediază un prim serviciu bun. Khachanov însă, începe cu dublă greșeală, ducându-l pe iberic la 2-0. Nadal face și el un cadou, ratând un forehand pe care l-a avut în mână. Deținătorul trofeului face 3-1, cu un dropshot din demivoleu, Khachanov recuperează mini-break-ul cu o mostră de tenis îndrăzneț, doar pentru a ceda din nou inițiativa, cu dublă greșeală. La 4-3, Nadal construiește un punct de excepție, exclusiv cu reverul: s-a bazat pe mingi slice, a dat apoi mai tare și a adus avantajul cu un lung de linie apăsat. Numărul unu mondial își procură trei mingi de 2-1 la seturi, provocându-l pe Khachanov cu o scurtă, care a pregătit terenul pentru un rever în lung de linie pe îngustul culoar lăsat liber de rus. Surprinzător, Khachanov alege să joace la siguranță pe ambele servicii de la 3-6, dar Nadal îl ajută și greșește de două ori.

3 h 17 minute în partidă. Arbitrul Damien Dumusois devine actor principal în finalul de set trei, acordându-i lui Nadal avertisment pentru depășirea timpului de repunere a mingii în joc, la 6-5 în tiebreak. Nadal nu clipește, dar Khachanov abordează punctul ca un animal de pradă. Stă în raliu cu Nadal și așteaptă momentul perfect pentru a apăsa trăgaciul pe forehand, cha-ching cha-ching. O face letal, iar jucătorii schimbă terenul pentru alte prelungiri, la 6-6. Două puncte mai târziu, Khachanov o comite din nou, expediind o a treia dublă greșeală în tiebreak, a șaptea per total, în meci.

3 h 22 minute în partidă. Rafael Nadal câștigă setul trei la capătul unui raliu incredibil de lung, de 39 de lovituri, în care face o dată în plus dovada că, dincolo de toate calitățile fizice și tehnice, este un maestru al construcției punctului și un fin tactician. Ibericul rupe ritmul unui raliu purtat în forță cu baloane liftate până la extrem, care îl destabilizează pe rus, apoi revine la execuțiile în forță, dând din ce în ce mai plat și mai razant cu fileul. Statistica reține faptul că setul s-a încheiat cu o eroare forțată de pe forehand-ul lui Khachanov, însă meritul îi aparține în exclusivitate ibericului. Nadal a preluat conducerea în partidă, 5-7, 7-5, 7-6(7).

Nebănuita trezire a bestiei, în final de meci: situație rarisimă pentru Nadal, învins la zero în game-ul de serviciu pentru victorie

3 h 35 minute în partidă. Nadal obține break-ul devreme în setul 4. Karen Khachanov este un om aflat în dificultate. Statistica explică, în mare măsură, prăbușirea rusului: de la un procentaj de 78% frecvență a primului serviciului, Karen a scăzut 15 procente în ultimele trei seturi. A fost o prăbușire clară, dublată de înjumătățirea numărului de lovituri câștigătoare (23, 16, 11, 4 – setul 4 fiind în derulare)

4 h în partidă. Momentul bestiei. Nadal se îndreaptă spre scaun, știind că are nevoie de o singură tură de serviciu confirmată pentru a merge în optimi. Ceva însă se rupe. Forehandul dă rateu, ibericul decide să atace plasa, dar avansează lent și este nevoit să execute un voleu dificil, pe traiectorie descendentă, iar execuția este împinsă spre baza fileului. Încăpățânat, ibericul face din nou pasul la fileu, iar voleul este din nou slab pentru Nadal, oferindu-i o excelentă oportunitate lui Khachanov pentru passing și un 0-40 usturător. Khachanov nu are nevoie de invitații: cu un forehand închide un break alb, memorabil. Imediat însă, două ratări din poziții dominante i-au făcut pe fani să întrebe dacă nu cumva Karen Khachanov va capota imediat. Nadal însă avea proprii demoni de învins.

Câțiva milimetri i-au lipsit lui Khachanov pentru un 7-5 în setul patru. A ratat însă și aici. Pentru Nadal, sabia revenise deasupra capului: a împins totuși setul în tiebreak jucând un nou punct de generic, în care lovitura cea mai spectaculoasă i-a aparținut rusului, iar victoria – lui. Karen a alergat nebunește, a prins mingea expediată de Nadal și a returnat-o printre picioare, peste fileu, dar în racheta fermă a ibericului.

4 h 15 minute în partidă. Ultimul forcing, ultimul strop de luciditate. Khachanov deschide tiebreak-ul cu o superbă demonstrație în defensivă, căreia Nadal îi cedează, greșind o reluare din apropierea plasei. Revenit în acea zonă de inspirație în care, cu o singură lovitură tare, rusul îl hărțuiește pe Nadal ca un demon, Khachanov află totuși că ibericul va continua să intre în teren pentru finalizări, în ciuda celor mai recente greșeli evidente. Tactica iberifcului reușește să intimideze. Un voleu câștigător îi aduce ibericului primul punct contra serviciului în tiebreak, în timp ce greșeala neforțată cu numărul 55 a rusului duce scorul tiebreak-ului la 4-1 pentru #1. Decis parcă să nu mai lase nimic la voia întâmplării, ibericul schimbă terenul la 5-1, apoi pune presiune din nou, urcând la plasă, doar pentru a privi de aproape cum mingea lui Khachanov scutură plasa. Prima minge de meci este risipită cu un forehand în plasă, pe a doua o apară senzațional Khachanov cu un atac perfect construit pe serviciul doi. Totuși, spaniolul încheie meciul cu un serviciu doi nereturnat, 7-3 în tiebreak-ul setului 4.

4 h 22 minute în partidă. Furtuna a trecut. Ajuns pentru a zecea oară în optimile turneului de la US Open, Rafa Nadal clatină din cap. Un Vamos! anunță victoria. Fruntea se descrețește, mâinile sunt sus înn aer, într-un V caracteristic. Pentru câteva secunde, grijile legate de genunchi pot dispărea. Maratonul s-a încheiat, iar fanii aclamă.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gabriela Prisăcariu, pe perfuzii la spital! Ce a pățit soția lui Dani Oțil
Gabriela Prisăcariu, pe perfuzii la spital! Ce a pățit soția lui Dani Oțil
Anamaria Prodan, surpriză totală de ziua ei. În ce oraș a fost chemată de Ronald Gavril și cum a surprins-o pe impresară
Anamaria Prodan, surpriză totală de ziua ei. În ce oraș a fost chemată de Ronald Gavril și cum a surprins-o…
TĂIERI SALARIALE începând cu 2025! Cine sunt angajații care vor primi mai puțini bani?
TĂIERI SALARIALE începând cu 2025! Cine sunt angajații care vor primi mai puțini bani?
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
Bomba zilei! Dan Petrescu, OUT de la CFR! Anunţul a fost făcut în direct: ”S-a umplut paharul!” | VIDEO EXCLUSIV
Bomba zilei! Dan Petrescu, OUT de la CFR! Anunţul a fost făcut în direct: ”S-a umplut paharul!” | VIDEO EXCLUSIV
"West Ham". Becali, ofertă să cumpere un club de mare tradiţie din Anglia. Suma uriaşă pusă pe masă în urmă…
Oana Mizil arată incredibil la 49 de ani! După despărțirea de Marian Vanghelie, s-a schimbat radical! Imagini incendiare cu femeia de afaceri
Oana Mizil arată incredibil la 49 de ani! După despărțirea de Marian Vanghelie, s-a schimbat radical! Imagini incendiare cu femeia…
Simona Halep a făcut MARELE ANUNŢ. Era de aşteptat...
Simona Halep a făcut MARELE ANUNŢ. Era de aşteptat...
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Ce casă ne permitem, în funcție de venit. Formula simplă care ne învață cum să nu ne supraîndatorăm
Ce casă ne permitem, în funcție de venit. Formula simplă care ne învață cum să nu ne supraîndatorăm
Dispariția care A ȘOCAT lumea întreagă! După 11 zile s-a aflat tot
Dispariția care A ȘOCAT lumea întreagă! După 11 zile s-a aflat tot
Ea este cea mai sexy fotbalistă din lume. Şi-a dat fanii peste cap cu imaginile făcute în Maldive, în costum de baie
Ea este cea mai sexy fotbalistă din lume. Şi-a dat fanii peste cap cu imaginile făcute în Maldive, în costum…
Cum a răspuns cel mai inteligent om din lume (IQ 210) la întrebarea: 'Există sau nu Dumnezeu?'
Cum a răspuns cel mai inteligent om din lume (IQ 210) la întrebarea: 'Există sau nu Dumnezeu?'
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti
Anunțul momentului despre FCSB
Anunțul momentului despre FCSB
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
Dacia Sandman, modelul așteaptat de tot românul. Bate Bigster și Duster de departe - FOTO
Dacia Sandman, modelul așteaptat de tot românul. Bate Bigster și Duster de departe - FOTO
Simona Halep, wild card pentru calificările de la Australian Open. Cum a reacționat sportiva
Simona Halep, wild card pentru calificările de la Australian Open. Cum a reacționat sportiva
×