Întreg sportul românesc a fost zguduit de dispariția lui Ilie Balaci. Nadia Comăneci a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, după ce a aflat că „Minunea Blondă” s-a stins din viață.
„O mare legenda s-a stins din viață. Unul dintre cei mai mari jucători din istoria fotbalului românesc! Odihnește-te în pace, Ilie Balaci”, se arată în mesajul postat de Nadia Comăneci pe Facebook.
Ilie Balaci, unul dintre cei mai mari fotbaliști români, a decedat azi, la vârsta de 62 de ani – o tragedie inimaginabilă, care a răvășit instantaneu fotbalul românesc. Legendarul fotbalist, supranumit „Minunea blondă” pentru talentul său inegalabil, s-a născut la data de 13 septembrie 1956, a evoluat ca mijlocaș și a antrenat numeroase echipe. Lider al celebrei „Craiova Maxima”, generația de aur a Băniei, a dus Universitatea în semifinalele Cupei UEFA ediția 1982-1983 – prima echipă din România ajunsă, după Al Doilea Război Mondial, în această fază a unei cupe europene.
Fostul internațional a suferit un accident vascular cerebral duminică, în timp ce se afla acasă, în Craiova, iar familia a chemat o ambulanță. Medicii de la Spitalul din Craiova au încercat să îl resusciteze, însă nu au mai putut face nimic pentru el, informează Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Craiova, potrivit Mediafax. Ilie Balaci nu a mai ajuns la spital.
15 ani a durat cariera de jucător a lui Ilie Balaci. 12 din acești 15 ani au fost petrecuți la Universitatea Craiova, club pentru care a jucat în mai mult de 300 de meciuri oficiale și cu care a câștigat șapte trofee.
Balaci a debutat la Universitatea Craiova în august 1973 și a a contribuit la primul titlu de campioană al echipei din Craiova. A câștigat trei titluri naționale și patru Cupe ale României și a fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri: 1981 și 1982. În prima ligă are 347 de meciuri și 84 de goluri, la Universitatea Craiova, FC Olt Scornicești și Dinamo București.
La echipa națională, pentru care a debutat la 17 ani, 6 luni și 10 zile, Balaci a adunat 69 de selecții și 8 goluri. A fost căpitanul echipei naționale în preliminariile Campionatului European din 1984, însă nu a jucat la turneul final din cauza unei accidentări.
Ca antrenor, a câștigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Țărilor Arabe, în 1993 și 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, și în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Țărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER