Ciprian Porumb, căpitanul-nejucător al echipei de Cupa Davis a României în mandatul căruia Marius Copil a devenit titular pentru meciurile de simplu ale tricolorilor (începând cu 2012), a tras pentru ProSport concluziile săptămânii de vis avute de român la Swiss Indoor Basel, turneul ATP 500 de casă al lui Roger Federer.
Am trăit o săptămână de vis a lui Marius Copil, la Basel. A fost o surpriză și o bucurie pentru tot tenisul românesc, nu? Cum se percepe din interiorul fenomenului această primă finală ATP 500 jucată de un român, contra lui Federer? Este o mare bucurie pentru tenisul românesc masculin. Jocul lui Marius ne-a dat speranțe că tenisul în România se poate face și la băieți. Sper ca, în continuare, meciurile pe care le va avea, pe suprafața asta și în condițiile astea, să îi aducă mai multe puncte și să îl ajute să urce și mai mult în clasament, lucru care îl va ajuta și pe întreaga durată a sezonului viitor.
Marius a reușit primele două victorii în fața unor jucători din Top 10, jucători cu nume. Ce ar fi de remarcat în jocul lui ? Faptul că a avut un serviciu foarte, foarte performant, care a livrat până la 29 de ași într-un meci, poate curajul cu care a jucat? Mi s-a părut că a jucat foarte matur. Putem spune că Marius a ajuns la maturitate, și datorită vârstei, și a experienței, jucând de atâta timp tenis. Pe lângă asta, pe lângă atuurile pe care le-ați spus, evidente în această săptămână, abordarea partidelor și serviciul, prin perspectiva așilor, m-aș uita la al doilea serviciu, care este o armă extraordinară pentru Marius. Și acea maturitate cu care a gestionat meciurile mi-a plăcut foarte mult. Joci de la egal la egal cu jucători din primii zece – asta este o mare performanță pentru tenisul masculin românesc. Și îl felicit din toată inima.
„Marius parcă nu a fost niciun moment depășit de evenimente. Este un jucător care contează și de care jucătorii din top vor ține seama”
A fost variația cheia meciului cu Zverev? Pentru că au foste momente în care a mizat pe serviciu-voleu și pe atacul la plasă, au fost momente în care a dat foarte tare de pe linia de fund a terenului… Mi se pare mult mai complet acum. Asta mi se pare benefic pentru el. Mi-a plăcut că a făcut față vitezei cu care a circulat mingea, jucătorii de top 10 lovesc mingea foarte rapid, iar Marius parcă nu a fost niciun moment depășit de evenimente. Ă‚sta este un lucru bun, a câștigat raliuri de pe fundul terenului, e un punct extraordinar pentru el, pentru încrederea lui. Dublat cu serviciul lui, pe care îl știm, care a funcționat impecabil după părerea mea, el arată acum ca un jucător de temut pe astfel de suprafețe foarte rapide, în condiții indoor cum au fost acum. Este un jucător care contează și de care jucătorii din top vor ține seama.
Ar trebui să vorbim și despre atitudinea lui, agresivitate, a atacat, n-a stat să aștepte greșeala adversarului… Da. A avut foarte multă încredere. Ă‚sta este un lucru important. A jucat ca un adevărat jucător de Top 20. Este un lucru foarte bun. Cred că este un moment în care, Marius, datorită muncii depuse, îndelungate, asidue, a ajuns la un nivel la care se poate bate de la egal la egal cu orice jucător.
„Trebuie să îl scoatem în evidență acest lucru”
În momentul în care Andrei Pavel a intrat în echipa Simonei Halep, s-a vorbit despre faptul că cei doi au lucrat foarte mult la serviciu. În acest turneu, Marius Copil performat foarte bine la serviciu. Se vede mâna lui Andrei Pavel în acest sector? E greu de spus într-o perioadă atât de scurtă că cineva își poate pune amprenta asupra jocului unui jucător deja format. Cu siguranță, în timp, Andrei va reuși să lucreze la capitolele la care Marius are probleme și să îmbunătățească și lucrurile foarte bune. E greu de spus că Andrei, venind pe banca tehnică de două săptămâni sau trei, a reușit să facă schimbări majore cu Marius. În principal, meritul este al lui și nu trebuie să uităm acest lucru, trebuie să îl scoatem în evidență și să îl încurajăm. Este meritul lui că a ajuns aici, într-un loc în care, sunt convins, și-a dorit să fie de când s-a apucat de tenis. Vom vedea în timp ce roade va da colaborarea cu Pavel, sunt convins că Andrei va reuși să îi facă jocul mai complet și acest lucru îi lipsea lui Marius, până acum.
Andrei Pavel nu a fost niciodată jucătorul despre care să vorbim în termeni de „mare serveur”, fiind remarcat de fanii tenisului mai degrabă pentru reverul său și pentru spiritul său de luptă, pentru atitudinea lui. Era puțin subestimat serviciul lui, din punct de vedere tehnic, iar acum se poate observa mai bine ceea ce reușește să transmită mai departe? Cei doi rămân tipuri diferite de jucători, Marius este un jucător mai în forță, mai înalt, un jucător care face din serviciu o adevărată armă. Pe când Andrei avea un joc de pe fundul terenului foarte stabil, un joc în viteză, cu putere fizică superioară, juca raliuri lungi și le punea probleme de pe fundul terenului tuturor jucătorilor din circuit. Sunt jucători total diferiți, dar, sigur, din experiența lui Andrei el va reuși să gestioneze bine stilul de joc al lui Marius, atuurile și deficiențele pe care le are Marius acum.
One-hit-wonder, ori ba?
De fiecare dată când apare un jucător care face un rezultat ieșit din comun și neașteptat, o surpriză, ne întrebăm oare va fi doar un „one-hit-wonder”? La fete, lumea tenisului s-a întrebat asta după victoriile obținute de Ostapenko, de Sloane Stephens, acum e rândul tenisului românesc să își pună întrebarea – ce așteptări să avem pe mai departe de la Marius Copil? Este doar o săptămână excelentă pe care a prins-o, sau putem spera că va continua trendul ăsta? Eu sper că va continua. Ne-a dovedit că reușește să rămână între cei mai buni jucători de tenis ai lumii, de o bucată bună de timp. Nu este ușor să fii între toți acești jucători exponențiali ai lumii. Este atât de greu să ajungi, dar cât de greu este apoi să te menții! Nu cred că este un moment singular, cred că va fi dublat de alte rezultate ale lui Marius, pentru că vin și spun că, pe această suprafață și în aceste condiții, Marius este unul dintre cei mai buni jucători de tenis ai lumii.
Vorbind despre suprafață – se joacă puțin în sală, din ce în ce mai puțin pe suprafețe cu adevărat rapide. Cât de avantajat a fost Marius? Este adevărat, însă în același timp peste 70% din turneele circuitului mondial se joacă totuși pe rapid. Pentru Marius, indoor-ul este bun. Îi este mult mai ușor să joace astfel, dar experiența, faptul că a adunat anii necesari de tenis în spate, pe o traiectorie nu tocmai ușoară, venind din România și având problemele pe care le-au avut mai toți jucătorii români. El a reușit să acumuleze foarte mult și acum se văd rezultatele. Sigur următoarele lui meciuri vor fi în aer liber, dar tot pe rapid. Marius însă are în față o oportunitate până la MonteCarlo, până se ajunge pe zgură, să acumuleze puncte și să își asigure o prezență în Top 50 mai îndelungată.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER