ANALIZĂ‚ | Șocul anunțat din miez de noapte. Explicațiile rupturii Halep – Cahill: precedentul, dilema, tensiunile din relație și timing-ul

ANALIZĂ‚ | Șocul anunțat din miez de noapte. Explicațiile rupturii Halep - Cahill: precedentul, dilema, tensiunile din relație și timing-ul
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep și Darren Cahill nu vor lucra împreună în 2019 – a fost anunțul care a bulversat ordinea tenisului mondial, vineri noapte. Pe cât de brusc a venit mesajul de „Adio!”, postat de australian pe rețelele de socializare, pe atât de predictibil devine acesta la o analiză la rece privind realitatea tenisului mondial.

1. Simona Halep și Darren Cahill lucrau fără contract și și-au îndeplinit obiectivele

Darren Cahill a recunoscut în 2018 că între el și Simona Halep nu există un contract. În schimb, exista o înțelegere verbală privitoare la bani (contănțeanca scotea din buzunar o sumă importantă, de un milion de dolari – detalii AICI). 2017 a fost anul în care Halep a devenit numărul unu, însă abia 2018 a adus îndeplinirea deplină a obiectivelor – câștigarea primului Slam fiind, de fapt, gândul cu care echipa a pornit la drum în momentul în care Serena Williams încă domina turneele mari.

Și pentru australian, provocarea de a lucra cu Simona Halep a fost una imensă, aducându-i însă o confirmare prețioasă. Cahill și-a demonstrat o dată în plus calitățile de antrenor, completându-și CV-ul cu rezultatele de la WTA (doi ani terminați pe prima poziție și un titlu de Mare Șlem), după ce performase la nivel ATP cu tânărul Lleyton Hewiit, apoi cu veteranul și deja legendarul Andre Agassi. Cahill a reușit astfel să le facă pe toate: să crească un talent local (lucrând între 1998 și decembrie 2001 cu cel care ulterior avea să primească porecla „Rusty”), să revitalizeze un campion cu setul complet de Grand Slam-uri câștigate, aducându-i un nou titlu și o nouă vizită pe prima poziție ATP, ducându-l totodată până la retragere pe ultimul „Mare” al tenisului american, apoi și-a confirmat versatilitatea în celălalt circuit, cu o jucătoare venită „dintr-o țară mică”, având o presiune imensă pe umeri – așa cum afirma australianul într-un interviu din 2017 pentru New York Times.

2. Precedentul. Derulăm 17 ani: Cahill l-a făcut numărul unu pe Hewitt și a plecat

Andre Agassi a fost dus de linia de finiș de Cahill, cu o colaborare de patru ani. Surpriza a venit însă în cazul Hewitt.

Colaborarea dintre cei doi „canguri” s-a întrerupt abrupt, în decembrie 2001, după ce Lleyton tocmai câștigase US Open-ul, devenise numărul unu mondial și triumfase și la Turneul Campionilor. Ruptura a fost determinată, practic, de părinții lui Hewitt, care, potrivit the Telegraph, i-au forțat mâna lui Darren și au refuzat să accepte ca soția și băiețelul de opt luni al cuplului să călătorească alături de ei. Cahill a ales familia, deși relația sa cu Lleyton era una superbă, strânsă, cam la fel de apropiată precum cea dintre Simona și Darren, care, indiscutabil, au găsit acea chimie specifică, dar rară, în ciuda tuturor diferendelor. Lleyton îl numea pe Cahill „un frate mai mare”. „Când Simona a câștigat la Roland Garros a fost una dintre cele mai fericite zile din viața mea, alături de cele în care mi s-au născut copiii. E o fată extraordinară, o iubesc de nu mai pot, e o persoană incredibilă!”, spunea Darren Cahill, la două luni de la victoria Simonei de la French Open.

3. Crezul lui Darren Cahill

Despre Simona Halep s-a spus de multe ori că este și poate fi „un pic încăpățânată”. Darren Cahill explica, într-un interviu pentru ProSport: „Simona poate fi puțin încăpățânată pe alocuri. Nu este nimic rău în asta, este personalitatea ei”. De partea cealaltă, deși australianul a dat  mereu dovadă de tact, înțelepciune și înclinație spre consens, Darren Cahill este un om al principiilor și convingerilor. Așa s-a născut ruptura de la Miami, din 2017, când Darren i-a spus Simonei că ori își schimbă atitudinea, ori el pleacă – „cu tot riscul de a rămâne fără job”.

Australianul a făcut o declarație interesantă, peste Ocean. „Mereu am spus că există probabil o perioadă de 3-4 ani în care poți antrena un jucător pentru a umple coșul de cunoștințe și a-i oferi câtă informație poți. Practic, te lași tu pe tine fără serviciu, iar în tenis, deoarece lucrezi de regulă cu un singur jucător, poți să-i oferi doar acestuia informațiile necesare. E o perioadă scurtă comparativ cu alte sporturi sau cu sporturile de echipă, unde loturile se tot schimbă„.

Conform acestui crez al lui Darren Cahill, exact patru ani i-au fost necesari pentru a o duce pe Simona exact acolo unde voia, maximul a fost atins din punct de vedere al rezultatelor, dar și punctul terminus al posibilităților.

4. Darren Cahill este un antrenor care știe să spună nu. O face fără rezerve + Familia e primul loc în tenis

În 2002, la Australian Open, Darren Cahill a refuzat o ofertă de a-l antrena pe Marat Safin. Mai important însă, Darren Cahill se înțelesese, în 2009, cu Roger Federer și cu agentul acestuia pentru a-l antrena pe super-campionul elvețian. Ce a intervenit până la urmă, astfel încât semnătura lui Darren nu a mai ajuns pe contract? Victoria Cahill și-a convins soțul că jobul l-ar ținea prea mult timp departe de casă și cei doi copii. Așa cum chiar managerul lui Federer explica, până la urmă, Darren „nu a vrut să călătorească atât de mult, are o familie tânără și vrea să stea aproape de ea”.

Familia a venit pe primul loc și pentru alte nume grele din tenis. Dacă acum Cahill este dornic să îi fie alături fiului său care se pregătește pentru a începe o carieră de jucător de tenis la Colegiu, în Statele Unite, Ivan Lendl înceta colaborarea cu Murray, în 2014, tot din motive familiare. Mai mult, Carlos Moya a semnat o clauză cu Nadal că nu îl va însoți niciodată la Wimbledon pentru a putea petrece o vacanță așa cum trebuie cu familia sa.

5. Problemele din Paradis și OCC-urile, bată-le vina!

Simona Halep și Darren Cahill au depășit o cumpănă uriașă în primăvara lui 2017, totul pornind de la un „on-court-coaching” cu scântei de la Miami. Australianul a refuzat să mai lucreze cu imensa doză de negativism a Simonei. Halep a muncit enorm pentru a rezolva această problemă, însă chiar dacă 2018 a arătat mult mai bine din punct de vedere al atitudinii – lucru remarcat de toată lumea, în frunte cu Darren Cahill, metehnele nu au dispărut complet.

La Cincinnati, la jumătatea lunii august, Simona Halep îl întâmpina pe Darren Cahill la un „OCC” cu replica tăioasă: „nu mai aplauda după ce greșesc punctele!” Cu o postură ce trăda vizibil disconfortul, capul ușor plecat și evitând el contactul vizual, Darren Cahill a replicat – „ok, nu e nicio problemă”. Simona Halep a pierdut finala cu Kiki Bertens, iar memorabil rămâne faptul că Darren Cahill a dispărut rapid din lojă, refuzând practic să asiste la ceremonia de premiere.

Evident, aceste probleme ale cuplului Halep – Cahill par mărunte, comparativ cu ce s-a întâmplat la Turneul Elitelor, între Garbine Muguruza și Sam Sumyk, acolo unde antrenorul a ajuns să își înjure la propriu eleva refractară, cu un „Fuck you” clar, după ce, cu o zi înainte, spaniola se răfuise și cu antrenorul, și cu un cameraman prea insistent la on-court-coaching.

6. Problemele fizice

Simona Halep are de gestionat, în acest final de an, problemele de la spate. Cahill a fost cel care a militat fără rezerve pentru un forfait la Singapore. Chiar dacă Simona a declarat apăsat că operația este exclusă, recuperarea este roblematică pentru o jucătoare care depinde atât de mult de rezistența fizică, atât de bună în defensiva extremă. În plus, doza de risc pentru viitor este una reală, iar dubiile planează în ceea ce privește posibilitățile unui 2019 la fel de reușit

7. WTA, circuitul schimbărilor

Simona Halep și Darren Cahill aveau la activ patru sezoane petrecute împreună, aceasta fiind una dintre colaborările statornice la nivel de Top în WTA.

Până la anunțul-șoc al rupturii Cahill – Halep, alte opt jucătoare au mutat pe piața transferurilor de antrenori: după un an de vis, Kerber a renunțat la Wim Fissette care a mers alături de Azarenka, Svitolina și-a promovat sparring partenerul după despărțirea de Thierry Ascione, Bouchard l-a angajat pe Michael Joyce, preluându-l de la britanica Johanna Konta, cea care l-a angajat pe Dmitry Zavioloff (trecut prin lojele lui Wawrinka și Bacsinszky), Kiki Bertens a angajat un al doilea antrenor după ce a făcut finală la Turneul Campioanelor, iar Maria Sakkari, Belinda Bencic și Sam Stossur au de semnat și ele noi angajamente.

Simona Halep a ajuns în capul listei, aflându-se acum în situația dificilă de a găsi un înlocuitor pentru Darren Cahill.

8. Timing-ul anunțului

Așa cum s-a întâmplat în noiembrie anul trecut în relația Michael Joyce – Victoria Azarenka, antrenorul a fost cel care a anunțat ruptura în cuplul Halp – Cahill, sugerând clar cui i-a aparținut inițiativa. Joyce o lăsa pe Azarenka într-un moment în care bielorusa nu știa când va putea reveni pe teren, având de dus o luptă dură pentru custodia băiețelului său.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×