Mișcări de culise înaintea noului contract pentru drepturile TV ale Ligii 1. De ce au atacat oficialii LPF posturile de televiziune, ce miză au meciurile programate după ora 21.00 și cum ar putea profita Burleanu

Redactor:
Matei Udrea
Mișcări de culise înaintea noului contract pentru drepturile TV ale Ligii 1. De ce au atacat oficialii LPF posturile de televiziune, ce miză au meciurile programate după ora 21.00 și cum ar putea profita Burleanu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Negocierile pentru noul contract de televizare a Ligii 1 au erupt în public marți, când mai întâi Justin Ștefan, secretarul general al LPF, apoi Robert Pongracz, director de marketing la aceeași instituție, au scris pe Facebook mesaje critice la adresa posturilor TV care transmit meciurile.

Justin Ștefan a cerut, într-un prim mesaj sponsorizat – astfel încât să intre în feed-ul cât mai multor utilizatori -, câteva lucruri clare:

– schimbarea priorităților în Liga 1, astfel încât să se țină cont mai întâi de suporterii care vin la stadion, și abia apoi de cei din fața televizoarelor,

– să nu se mai joace meciuri luni,

– să nu se mai joace după ora 19.00 iarna.

Dincolo de aceste cerințe ambalate diplomatic, nemulțumirile sunt majore.

Există suspiciuni că grila de începere a meciurilor se face, uneori, în funcție de locul și ora unde sunt disponibile carele de transmisie. Dacă există un eveniment la handbal sau baschet în Moldova, de exemplu, meciul jucat în Liga 1 de Poli Iași este programat astfel încât să fie în preajma celui din alt sport, pentru a fi acoperite amândouă „la pachet”.

Reclamele la alcool și pariuri – motivul pentru care posturile TV nu agreează ideea LPF privind ora de începere a partidelor programate seara. Cum s-ar putea ajunge la o înțelegere

Apoi, posturile TV sunt acuzate că împing meciurile până la ore nerezonabile (mai ales iarna) pentru a prinde tronsoanele orare în care legislația permite reclama la pariuri (după ora 23.00) și alcool (după ora 22.00). Se ajunge astfel ca unele partide să se dispute, iarna, la ore și temperaturi imposibile pentru suporterii care ar vrea să vină în tribune. E celebru meciul din decembrie 2016, de la Târgu Mureș, când, pe un frig cumplit și un teren complet înghețat, jucătorii nu și-au putut ține echilibrul, arbitrul de centru Marius Avram a căzut rău, iar echipa Pandurii Tg. Jiu a refuzat să mai iasă de la vestiare după pauză.

Acum, ultimele meciuri din Liga 1 încep la ora 21.00, iar în Cupa României au fost partide programate și de la ora 21.45. Cum partidele sunt urmate de emisiuni de analiză care durează, de asemenea, chiar și o oră, miza e mare. Dacă un meci începe la ora 21.00 și se termină spre 22.50, urmează o emisiune de analiză până la ora 24.00, interval în care se pot plasa reclamele la pariuri. Dacă meciul ar începe la ora 19.00 și s-ar termina la ora 20.50, emisiunea care l-ar urma s-ar încheia la ora 22.00 – adică înainte de intervalul orar permis pentru reclamele la pariuri și alcool.

Pe de altă parte, posturile TV invocă – la rându-le, justificat – faptul că Liga 1 trăiește din banii lor, că plătesc mai mult decât merită calitatea fotbalului și că spectatorii n-ar veni indiferent de ora la care e pus meciul. În plus, fără reclamele la pariuri și alcool, încasările lor ar scădea drastic. „Nu e vina noastră că, după atâția ani, infrastructura cluburilor din Liga 1 este atât de proastă. Sunt norme pe care le ignoră toți. Să aibă terenuri încălzite, de exemplu. Au câștigat o grămadă de bani, în toți acești ani, din drepturile TV. De ce nu au creat condiții pentru spectatori, astfel încât să se poată urmări partidele și în nocturnă, chiar și iarna?”, a reacționat șeful departamentului de sport de la un post TV contactat de ProSport.

Totuși, acest punct foarte sensibil ar putea ajunge, până la urmă, la o rezolvare. Chiar în acest moment, Consiliul Național al Audiovizualului discută modificarea restricțiilor privind pariurile sportive. Lobby-ul caselor de pariuri a împins, spun sursele noastre, către o propunere de schimbare a legislației, astfel încât reclamele la pariuri să fie acceptate înaintea, în pauza și la sfârșitul competițiilor sportive.
Nu e clar când se va supune la vot respectiva modificare, dar e o chesiune de timp și, foarte probabil, până la sfârșitul anului se vor lămuri lucrurile. 

Fără meciuri luni, iar FC FCSB – să fie „dezabonată” de la jocurile de duminică seara


LPF vrea ca FCSB să nu mai fie programată etapă de etapă duminică seara. Iar Dinamo nu mai vrea să joace luni. FOTO: Mediafax

„În acest moment, cele 14 cluburi din Liga 1 sunt aliniate în spatele LPF. Și jucătorii sunt de aceeași parte a baricadei”, a comentat pentru ProSport o sursă importantă care a dorit să-și păstreze anonimatul. „Televiziunile fac tatonări, ar vrea să spargă blocul cluburilor, să-i ia individual și să le propună diverse mici avantaje ca să renunțe la condiții”, a adăugat același conducător.

O altă nemulțumire majoră este legată de meciurile programate luni. „Vedem și noi audiențele. Nici vorbă de interes al publicului pentru aceste jocuri. Cluburile nu mai vor, sub nicio formă, să joace și luni. Nici jucătorii nu mai vor și nici publicul! Este o ostilitate generală față de actuala grilă de transmisie”, sună explicațiile taberei comune LPF – cluburi – jucători.
Printr-o postare pe contul de Facebook al galeriei dinamoviste – Peluza Cătălin Hâldan -, suporterii acestei echipe și-au arătat și ei, într-o manieră originală, susținerea pentru inițiativa lui Justin Ștefan (chiar dacă mesajul s-a încheiat cu o înjurătură tocmai la adresa LPF): „Nu ne încredem într-o postare de facebook a unei instituții bolnave, dar mai încercăm o modalitate de a le deschide ochii, că FOTBALUL E PENTRU SUPORTERI! VOTAȚI! … meciurilor de luni!”.

Nici modul în care posturile TV împart echipele nu este agreeat de LPF și de cluburile de fotbal. Acestea doresc ca, începând cu noul contract, seara de duminică să nu fie rezervată „din oficiu” pentru FC FCSB. „Ei spun că fac audiență. Nu e acceptabilă explicația asta. Dacă pui duminică seara Craiova sau Dinamo nu face audiență? Trebuie schimbat și acest lucru. Să se joace prin rotație duminică seara, să aibă fiecare ocazia. Ați văzut cumva în Spania ca Real Madrid, cât e ea de Real Madrid, să fie pusă să joace, etapă de etapă, de la aceeași oră și în aceeași zi?”, sună opinia celor nemulțumiți.

Negocierile pentru noul contract de televizare a meciurilor din Liga 1 sunt în toi. Actualul contract a durat 5 ani și expiră la vară: 2014-2019. Suma de 27,5 milioane de euro net pe sezon, încasată în contractul care expiră, este cerută și pentru următorul angajament, care s-ar putea întinde tot pe 5 ani.

Interesant este că de aceste asperități apărute între LPF și posturile TV ar putea să profite Răzvan Burleanu, președintele FRF. Șeful federației pândește de multă vreme oportunitatea de a elimina Liga din ecuație. În urmă cu un an și jumătate, el a și înființat o Comisie pentru Fotbalul Profesionist, în care a invitat să facă parte și reprezentanți ai posturilor TV. Burleanu e bănuit că ar putea încerca să discute cu trusturile TV, care să facă o propunere comună de contract prin intermediul FRF.

Justin Ștefan: „Stabilirea programului meciurilor trebuie să se facă ținând cont, în primul rând, de suporteri”

Iată postările oficialilor LPF plasate pe Facebook marți.

Justin Ștefan a scris următorul mesaj, pe care l-a sponsorizat, pentru ca rețeaua de socializare să-l introducă în feed-ul cât mai multor utilizatori: „Stabilirea programului meciurilor din Liga I Betano trebuie să se facă ținând cont, în primul rând, de suporterii care înfruntă vremea rea și vin la stadion. Nu este normal să se dispute lunea meciuri din Liga I Betano. De asemenea, nu este normal ca meciurile programate în acest anotimp în zilele de vineri, sâmbătă și duminică să înceapă atât de târziu, adică la ora 21:00 sau la 20:30. Înainte de a fi un produs comercial și de televiziune, fotbalul trebuie să rămână al suporterilor care își susțin echipa favorită din tribunele stadioanelor. Fac un apel public față de televiziunile deținătoare de drepturi să țină cont și de dorința cluburilor și a suporterilor fotbalului românesc atunci când propun programul etapelor din Liga I Betano”.

La scurt timp, Robert Pongracz a sărit în ajutorul șefului: „In totalitate de acord cu Justin Stefan: Detinatorii/titularii de drepturi, care in mod normal colaboreaza cu institutiile fotbalistice, trebuie sa isi asculte consumatorii, care in cazul fotbalului sunt aceia care au nevoie de toate oportunitatile posibile de a participa la meciurile de la stadion. Un stadion gol nu reprezinta o solutie pentru meciurile televizate. Ligile si detinatorii/ titularii de drepturi trebuie sa colaboreze si sa inteleaga ca inainte de a fi un produs tv, fiecare meci de fotbal este un eveniment local. Este mult de lucru in fata noastra pentru a crea cele mai bune conditii pentru oamenii care participa la meciuri, si un element important este acela cand meciul este programat. 
Conflictele cu privire la dezacordul dintre orele de start si fani s-au putut observa si in Bundesliga. Mai jos o poza din Bundesliga cu o intrebare pe care le-o adresez televiziunilor implicate in acest subiect: «Asta vreti?».

Fotbalul este un un joc inainte de a fi un produs, un sport inainte de a fi o piata, un spectacol inainte de a fi o afacere. Football First- valoarea nr.1 a UEFA”.

Stupoare: la LPF nu se doarme! „Am greșit, creând senzața unei organizații inerte, aflată în stare de somnolență. Dar această senzație este greșită”


Justin Ștefan (dreapta) crede că știrile cu și despre LPF produc furori printre suporteri și ne asigură că la Ligă nu se sforăie. FOTO: Mediafax

Spre seară, după ce ProSport a relatat despre conflictul apărut între LPF și televiziuni, Justin Ștefan a avut o nouă intervenție în care a afirmat că n-ar fi niciun război între instituții, iar publicația noastră caută doar vizualizări.
Și cum poate face mass-media trafic dacă nu publicând știri cu și drespre Justin Ștefan și LPF – adevărate „aspiratoare” de „vizualizări”?

Interesant este că, după ce a făcut această remarcă, secretarul general al LPF a reluat criticile la adresa televiziunilor, lăudându-se cu implementarea uneia dintre „cele mai moderne platforme de competiții din Europa”. Publicul a fost asigurat că la LPF nu se doarme – așa cum crede toată lumea -, că Liga nu e o organizație „inertă” și că totul a fost înțeles greșit din cauza „modestiei” micului, dar inimosului colectiv de acolo. „Nu e niciun razboi intre LPF si televiziuni, asa cum pretinde in cautare de vizualizari autorul articolului, dar a venit timpul sa ne gandim, in primul rand, la suporteri si la jucatori si sa analizam care sunt cele mai bune decizii pentru produsul LIGA I BETANO. Am tacut din modestie, dar aceasta modestie a fost confundata de o parte din iubitorii fotbalului, cluburi, jucatori cu pasivitatea si neimplicarea, fapt pentru care trebuie sa corectam cat mai curand aceasta perceptie total gresita.

De exemplu, fac pariu ca foarte putina lume stie ca LPF a dezvoltat intern una dintre cele mai moderne platforme de competitii din Europa. Angajatii de la Departamentul de Competitii au vazut dincolo de nevoile lor, au cheltuit timp si nervi pentru a crea ceva extraordinar. Am ales sa nu mediatizam acest efort, precum si multe alte initiative sau actiuni, dar am gresit, creand senzatia unei organizatii inerte, aflata in stare de somnolenta. Dar aceasta senzatie este gresita si am decis ca e momentul sa va convingem pe toti ca LPF este o organizatie cu idei extraordinare si oameni de o mare valoare.

Vom ramane modesti, dar am hotarat sa vorbim si sa raspundem atunci cand vom considera ca interventiile noastre conteaza cu adevarat pentru iubitorii fotbalului din Romania si pentru viitorul acestui sport”, a scris Justin Ștefan pe contul său de Facebook.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
Florin Prunea a spus ce l-a impresionat la catafalcul lui Helmut Duckadam de la Arena Națională
Florin Prunea a spus ce l-a impresionat la catafalcul lui Helmut Duckadam de la Arena Națională
Dezvăluirea sfâșietoare pe care Helmut Duckadam i-a făcut-o lui Mitică Dragomir, despre situația financiară! Abia și-a putut stăpâni lacrimile când și-a auzit prietenul spunând asta: „M-am simțit eu umilit”
Dezvăluirea sfâșietoare pe care Helmut Duckadam i-a făcut-o lui Mitică Dragomir, despre situația financiară! Abia și-a putut stăpâni lacrimile când…
Spaniolii au reacționat imediat după tragerea la sorți pentru EURO 2025 U21: „Nu am reușit să evităm acest lucru!”
Spaniolii au reacționat imediat după tragerea la sorți pentru EURO 2025 U21: „Nu am reușit să evităm acest lucru!”
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
A refuzat echipe din Turcia şi a semnat cu Universitatea Craiova! Vedeta lui Rotaru vrea primul trofeu în România de la revenire:
A refuzat echipe din Turcia şi a semnat cu Universitatea Craiova! Vedeta lui Rotaru vrea primul trofeu în România de…
Soția lui a rupt tăcerea. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Helmut Duckadam înainte cu câteva zile de deces. „Toate s-au întâmplat ca un tăvălug”
Soția lui a rupt tăcerea. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Helmut Duckadam înainte cu câteva zile de deces. „Toate…
După succesul videochatistei de la POT, Ema Karter vrea în politică! Imaginile PORNO cu care a RUPT TikTok-ul
După succesul videochatistei de la POT, Ema Karter vrea în politică! Imaginile PORNO cu care a RUPT TikTok-ul
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în garsonieră!
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în garsonieră!
Mai poate fi eliminat Călin Georgescu din cursa prezidenţială, cu 3 zile înainte de alegeri? Cum îi poate fi invalidat mandatul, dacă devine preşedinte
Mai poate fi eliminat Călin Georgescu din cursa prezidenţială, cu 3 zile înainte de alegeri? Cum îi poate fi invalidat…
Adevărul despre fluorul din APĂ! Cum ne afectează DINȚII de fapt
Adevărul despre fluorul din APĂ! Cum ne afectează DINȚII de fapt
Călin Georgescu, prima reacţie după ce Nadia Comăneci şi Gică Hagi au apărut în clipurile lui electorale! Mesaj direct pentru Zeiţa de la Montreal
Călin Georgescu, prima reacţie după ce Nadia Comăneci şi Gică Hagi au apărut în clipurile lui electorale! Mesaj direct pentru…
Elena Lasconi, mărturie tulburătoare: 'Mama, pe care o iubesc atât de mult, a votat PSD!'
Elena Lasconi, mărturie tulburătoare: 'Mama, pe care o iubesc atât de mult, a votat PSD!'
Lovitură pentru Călin Georgescu. Anunțul venit de la Parchetul General
Lovitură pentru Călin Georgescu. Anunțul venit de la Parchetul General
Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe mine”
Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe mine”
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Perioada reducerilor de toamnă! Numeroase jocuri la prețuri reduse până pe 4 decembrie 2024
Perioada reducerilor de toamnă! Numeroase jocuri la prețuri reduse până pe 4 decembrie 2024
Cazurile de dopaj în tenis: Există abordări diferite? BBC Sport analizează cazurile Halep şi Swiatek
Cazurile de dopaj în tenis: Există abordări diferite? BBC Sport analizează cazurile Halep şi Swiatek
Poți vira stânga în giratoriu dacă te afli pe banda din dreapta?
Poți vira stânga în giratoriu dacă te afli pe banda din dreapta?
Cum arată casa în care Helmut Duckadam a trăit cu Alexandra și fiica lor. Eroul de la Sevilla deținea o colecție impresionantă
Cum arată casa în care Helmut Duckadam a trăit cu Alexandra și fiica lor. Eroul de la Sevilla deținea o…
×