George Cosac a făcut, pe scurt, bilanțul sezonului competițional 2018, la Gala Tenisului Românesc. Președintele Federației Române de Tenis se laudă cu performanțele individuale ale sportivilor, găsește o explicație externă pentru decizia Ralucăi Șerban de a reprezenta Ciprul pe viitor, chiar în ziua în care numele său s-a aflat pe lista premiantelor de la Gala Tenisului Românesc, și lasă de înțeles că întreaga responsabilitate legată de strategia Fed Cup aparține căpitanului-nejucător și antrenorilor direct implicați.
2018, în tenisul românesc… „a fost un an deosebit, cu performanțe extraordinare, un an în care tenisul feminin românesc a fost, sigur, deasupra băieților și a ținut ștacheta sus. Un an în care Simona Halep, iată, a dominat tenisul feminin internațional. Săptămâna trecută, de la Federația Internațională ne-au anunțat că tenisul feminin este ce mai popular sport feminin de pe planetă, are cea mai mare vizibilitate și, iată, cea mai populară și mai vizibilă sportivă din lume este o româncă – Simona Halep. Au fost numeroase alte performanțe frumoase obținute de Marius Copil, de Mihaela Buzărnescu, de Irina Begu – atâta timp cât a fost sănătoasă, de echipa de Fed Cup a României care s-a calificat între cele mai bune opt, de Horia, care, revenit după accidentare a reușit și el rezultate bune. Juniorii au contribuit și ei – Filip Jianu a obținut locul 5 la Olimpiada de juniori. Una peste alta am avut multe performanțe deosebite, performanțe dătătoare de speranțe în perspectiva lui 2019 și a Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020″.
Paradoxul tenisului românesc: avem sportiva numărul unu în lume, dar, pe de altă parte, o jucătoare de 21 de ani cu 3 trofee ITF câștigate în 2018 și o ascensiune de aproape 100 de poziții, până pe locul 242 la final de an, a ales să reprezinte o altă țară: „Sigur, mass-media are acest talent de a prezenta lucrurile un pic diferit. Felicitări, nu oricine poate să prezinte lucrurile așa. Vă spun sincer că nu am auzit de această domnișoară, am citit și eu în presă. Am citit că era stabilită de patru ani în Cipru, deci, iată că de la o vârstă fragedă era acolo. Dacă ea era de vârstă apropiată de fetele noastre, care au fost ajutate să primească wildcard-uri la turneele Futures organizate în România, la turneul WTA, cu siguranță ar fi fost ajutată ca și celelalte. Repet, personal nu am cunoscut-o. Îi doresc succes. Cred că nu a fost hotărârea ei, mai repede a fost hotărârea părinților care au mers pentru o viață mai bună într-o altă țară”.
Discuțiile despre obiectivul ambițios din Fed Cup și Tokyo 2020 versus retragerea Soranei Cîrstea din echipa de Fed Cup. Echipa puternică, a cărei forță consta tocmai în aceea că sunt multe fete de valoare similară, care se pot înlocui, a fost privată de aportul unei jucătoare de valoare și cu multă experiență: „Sigur, echipa este formată din două jucătoare la simplu și două jucătoare la dublu. Sorana este o pierdere importantă pentru echipa națională, o jucătoare care de multe ori a adus puncte importante echipei. Probabil că se focusează mai mult pe cariera personală. Nu știu ce va face mai departe. Noi am prezentat-o ca și componentă a lotului olimpic. Din păcate, regulamentul Federației Internaționale spune foarte clar că dacă ea nu va participa în ultimii doi ani ai ciclului olimpic măcar o dată la o competiție de Fed Cup nu va putea participa la Jocurile Olimpice. Poate va reveni asupra deciziei și cred că dacă ea va începe să performeze în proba de simplu și va avea un clasament pe care și-l dorește, cu siguranță își va face timp și pentru Fed Cup. Avem căpitan-nejucător, avem antrenor la echipa de Cupa Federației și ei știu mai bine situația. Sunt și un pic mai apropiați. Vom sta de vorbă cu ea când revine în țară”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER