Hendry 50 | „Regele de la Crucible” împlinește 50 de ani: ultima pagină de istorie la CM, viciul neștiut, cum s-a îndrăgostit de echipa omului care l-a transferat pe Mutu în Anglia și o predicție pentru Chelsea de la omul care „și-a sacrificat familia pentru cariera sa”

Hendry 50 |
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Regele de la Crucible”, Stephen Hendry, împlinește, duminică, 50 de ani.

Născut pe 13 ianuarie 1969, la Queensferry, în Scoția, Hendry a început să practice snookerul la vârsta de 12 ani, iar patru ani mai târziu devenea cel mai tânăr jucător profesionist din circuit, la 16 ani și trei luni. Rivalizând încă de la cele mai fragede vârste cu legende ale celui mai exclusivist sport cu tacul, precum Jimmy White sau Steve Davis, Hendry a impresionat prin disciplină, precizie la masă – în special în ceea ce privește loviturile de distanță și loviturile la buzunarele de mijloc, o agresivitate ieșită din comun și o abilitate fantastică de a construi break-uri mari, cu spargeri curajoase ale pachetului de bile care au devenit un model pentru viitoarele generații de jucători.

„Cred că am venit cu ceva nou: să intri repede în bile, să ataci și să îți asumi riscuri, convins fiind că vei câștiga jocul. Pe atunci, eu pur și simplu îmi doream să intru la masă și să câștig. Eram neînfricat. În acele zile, mergeam înainte: vedeam lovitura, întrezăream o posibilitate de a câștiga și asta era. Mă bucur dacă lumea spune despre mine că am schimbat jocul de snooker”
Stephen Hendry, pentru The Guardian

Stephen Hendry a câștigat primul său titlu de campion mondial pe 29 aprilie 1990, la 21 de ani și 106 zile, stabilind astfel un record pentru cel mai tânăr campion mondial al snookerului profesionist și marcând începutul unei ere de aur la Crucible.

Poreclit „Golden Boy” sau „Ice Man”, Stephen Hendry a impus în anii ’90 o dominație incredibilă la Campionatul Mondial, nemaivăzută de la introducerea sistemului competițional modern, cu tablou eliminatoriu, ce a înlocuit sistemul cu challenger la titlu. Chiar dacă nici scoțianul nu a spart „blestemul de la Crucible”, conform căruia niciun sportiv nu a reușit să își apere primul titlu mondial al carierei, Hendry a revenit cu victorie în 1992, începând o serie de cinci victorii consecutive în Teatrul Crucible, din Sheffield. Hendry și-a desăvârșit recordul în 1999, cu un al 7-lea titlu de campion mondial.

Stephen Hendry avea să se retragă 13 ani mai târziu, la 43 de ani, după o înfrângere netă în sferturile Campionatului Mondial. Fosta sa soție, Amanda, care i-a fost alături timp de 30 de ani, dintre care 19 sub legământ, l-a acuzat în paginile Daily Mail pe Hendry, în momentul în care acesta a publicat, în toamna lui 2018, o biografie destul de controversată, în care face publice aspecte extrem de intime ale vieții sale, că „a sacrificat, fără dubii, familia, pentru cariera sa. Foarte rar a renunțat la un angajament pentru a ne fi nouă alături, chiar dacă era vorba doar despre un demonstrativ – mereu a fost vorba doar despre el, este un narcisist„. La masa de snooker însă, Hendry a fost impecabil, chiar și în momentele de final, în care precizia țintei sale scăzuse, iar titlurile au refuzat să mai vină (începând cu 2005): chiar dacă nu a putut obține un nou titlu în 2012, smulgându-i doar 2 jocuri din 15 disputate compatriotului Stephen Maguire, în sferturi, „Regele de la Crucible” a spus totuși adio sportului său cu o nouă porție de magie, servită în chiar prima zi a respectivei ediții a Campionatului Mondial – un break maxim reușit în fața lui Stuart Bingham. Întâmplarea a făcut ca ultimul break maxim al lui Hendry, al 3-lea la Crucible și al 11-lea per total al carierei (număr care l-a ținut pe primul loc în topul celor mai multe break-uri maxime în carieră, la egalitate cu Ronnie O’Sullivan, până în martie 2014), să apară într-un joc cu numărul șapte, ca un sugestiv omagiu pentru Regele cu șapte coroane mondiale.

147-le de Adio! al lui Hendry surprindea cu atât mai mult lumea snookerului, cu cât scoțianul abia dacă prinsese câteva ore de somn în ultimele trei zile, bulversat fiind de diferența fus orar după o călătorie de peste 16.000 km, din China până înapoi în Regat. Hendry poposise pe meleaguri britanice vineri, iar luni reușea „unul dintre cele mai bune break-uri maxime ale mele, din punct de vedere al controlului asupra bilei albe„, după cum mărturisea în fața jurnaliștilor. O discuție mai apăsătoare avea să aibă loc câteva zile mai târziu. „Acum mă retrag oficial din snooker. M-am gândit la asta încă de acum un an, dar decizia am luat-o acum trei luni. E destul pentru mine! Doar două-trei persoane au știut asta, în rest nu am spus nimănui. Mă simt mai liniștit pentru că am reușit să câștig joc, nu aș fi vrut să pierd ultimul meu meci cu 13-0. E momentul potrivit să mă retrag. Dacă aș fi câștigat din nou titlul mondial, mi-aș fi făcut o retragere mai frumoasă. Sunt încântat însă că am reușit un break maxim aici, de aceea m-am exteriorizat altfel decât o făceam de obicei când reușeam asta. Programul nu m-a ajutat deloc, nici faptul că nu am jucat așa cum aș fi dorit și nici faptul că nu mai simt nicio plăcere la antrenamente„, declara Stephen Hendry, la ultima conferință de presă susținută în calitate de jucător profesionist de snooker.

36 de turnee de puncte a câștigat Stephen Hendry în carieră (record amenințat de Ronnie O’Sullivan). Scoțianul a triumfat de 18 ori în turneele din Tripla Coroană, tripleta celor mai importante turnee din snooker (Campionatul Regatului Unit, Masters-ul și Campionatul Mondial) – record depășit de O’Sullivan

775 de break-uri de peste 100 de puncte a reușit Stephen Hendry în carieră, record egalat de Ronnie O’Sullivan în 2015, chiar în ziua în care septuplul campion mondial împlinea 46 de ani, și depășit apoi „Rachetă”

6.878 frame-uri a câștigat Stephen Hendry în cariera de profesionist

Chiar dacă la 13-14 ani, idolul de pe ecran pentru Hendry a fost Jimmy White, scoțianului i-a devenit clar, destul de repede, că dorește să replice genul de succes avut de Steve Davis. „Îl iubeam pe Jimmy, cum juca. Dar când am devenit profesionist și am început să am conștiința succesului, am știut că nu pot să tind decât să fiu ca Steve Davis. Nu din punct de vedere al tehnicii, ci al faptului că juca mereu pentru a câștiga. Chiar dacă nu câștiga, își propunea imediat să câștige următorul turneu. Este un caz tipic: nu ești niciodată mulțumit cu tine„.

Devenit comentator tv și revenind la masă doar pentru câte un demonstrativ sau pentru concursuri ale veteranilor, Stephen Hendry își surprindea foștii colegi din circuit în urmă cu aproape doi ani, mărturisindu-și dragostea pentru trabucuri. Mai întâi, scoțianul a postat o fotografie, apoi a confirmat în mesaje directe pe Twitter că este ‘un iubitor’. Surpriza a fost mare, întrucât, în timpul carierei de sportiv, scoțianul povestea, despre snookerul anilor ’90, că multe firme producătoare de tabac, sponsorizând turneele, lăsau la îndemâna jucătorilor nenumărate țigări și trabucuri, însă „niciodată nu au fost de interes pentru mine. Nu am fumat în viața mea”, nota The Scottish Sun.


Stephen Hendry și-a mărturisit viciul printr-o fotografie în care apare alături de noua sa iubită, Lauren Thundow

Altfel, într-un interviu pentru The Guardian, Stephen Hendry mărturisea că, în 2001, a devenit un jucător împătimit de poker online, luând lecții de la Steve Davis, în toiul nopții. El mai spunea: „nu am fost niciodată prea atras de viața de turist. Am mers prima dată în China în 1987. Credeți că am vrut să merg la Marele Zid? Nu puteam fi deranjat să mă duc acolo! Acolo unde mergeam, eram pentru turneu și, de regulă, când pierdeam, plecam a doua zi. Ce pun pe lista mea de locuri de vizitat? Restaurante și baruri, dar nu obiective turistice„.

Iată un ultim detaliu care v-ar putea surprinde: Stephen Hendry este pasionat de fotbal, însă în ciuda rivalităților incredibile din snooker, între Anglia, Scoția, Itlanda, Irlanda de Nord și Țara Galilor, acesta este extrem de degajat și susține în jocul cu balonul rotund o echipă din capitala țării marelui său rival. La început suporter al echipei scoțiene Hearts, Hendry a ajuns, în timp, să fie dezamăgit de fotbalul din Scoția, așa că, în era Ranieri, a devenit fan Chelsea (2000-2004), într-o perioadă în care pe Stamford Bridge ajungea și românul Adrian Mutu. „Claudio Ranieri era un personaj! Nu m-aș numi fan, pe de-antregul. Lumea mă va numi, probabil, fan de carton, pentru că am început să îmi placă doar atunci când câștigau”, declara Stephen Hendry pentru The Guardian. Chiar în ziua în care împlinește 50 de ani, Hendry a făcut o predicție interesantă pentru echipa londoneză: poate încheia sezonul de Premier League în Top 4, dacă va perfecta transferul lui Higuain.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături de iubita româncă
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături…
”Următorul român vândut pe o sumă mare”: 20.000.000 €!
”Următorul român vândut pe o sumă mare”: 20.000.000 €!
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii…
Decizia luată de U Cluj în privința lui Alex Chipciu, „veteranul” intrat în ultimele 6 luni de contract
Decizia luată de U Cluj în privința lui Alex Chipciu, „veteranul” intrat în ultimele 6 luni de contract
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
BOOM | Un nou transfer istoric la FCSB. Nu e Olaru. Fotbalistul lui Becali pleacă şi semnează direct cu un club de TOP din Europa
BOOM | Un nou transfer istoric la FCSB. Nu e Olaru. Fotbalistul lui Becali pleacă şi semnează direct cu un…
Aurel Moldoveanu și-a speriat fanii! Cum arată astăzi artistul, la 64 de ani! Transformare IREALĂ
Aurel Moldoveanu și-a speriat fanii! Cum arată astăzi artistul, la 64 de ani! Transformare IREALĂ
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi vine!
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi…
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Momentul în care un avion de mici dimensiuni se prăbușește peste o clădire, în California. Doi morți și mai mulți rănți
Momentul în care un avion de mici dimensiuni se prăbușește peste o clădire, în California. Doi morți și mai mulți…
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Ce a putut face David Popovici zi de zi în ultimii doi ani înainte să îşi cumpere un bolid de 150.000 de euro
Ce a putut face David Popovici zi de zi în ultimii doi ani înainte să îşi cumpere un bolid de…
Prima reacție a lui Alex Bodi, după ce a fost combinat de Revelion cu Iulia Sălăgean. ”Asta e tot ce contează!”
Prima reacție a lui Alex Bodi, după ce a fost combinat de Revelion cu Iulia Sălăgean. ”Asta e tot ce…
România a pierdut o legendă. Toată țara îl plânge pe marele actor și regizor. A fost stea pe scenă și în filme
România a pierdut o legendă. Toată țara îl plânge pe marele actor și regizor. A fost stea pe scenă și…
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au…
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în detaliu?
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în…
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
×