Ne aflăm într-o evidentă perioadă de tranziție în ceea ce privește industria jocurilor video: aparițiile de titluri importante sunt ceva mai rare, iar, în spatele ușilor închise, marii deținători de platforme își pregătesc deja următoarele generații de sisteme dedicate gaming-ului. Estimăm că foarte curând vom afla primele detalii oficiale despre viitoarele generații de console PlayStation și Xbox, precum și despre multiplele platforme de streaming ce promit să revoluționeze domeniul divertismentului digital.
Până atunci însă, am ales să profităm de această veritabilă liniște de dinaintea furtunii, arucând o privire de ansamblu asupra platformelor actuale, pe care încă ne jucăm zi de zi. Astfel, pe parcursul unei întregi serii de articole, vom scoate în evidență care sunt cele mai bune jocuri pentru fiecare consolă de generație actuală, titluri pe care niciun gamer care se respectă nu ar trebui să le rateze. Pentru început, vom da Cezarului ce este al Cezarului și vom începe această serie de articole cu recomandările noastre privind cele mai bune jocuri pentru PlayStation 4, consola celor de la Sony fiind actualul lider de piață în acest domeniu.
Deși am încercat sa fim obiectivi, această selecție fost alcătuită totuși pe baza opiniilor membrilor redacției Go4games; evident, lista va primi update-uri periodice, atunci când își vor face apariția noi titluri ce vor merita incluse printre cele mai bune jocuri pentru PlayStation 4.
ROCKET LEAGUE (Psyonix)
Ce poate fi mai simplu de înțeles decât un joculeț de fotbal în care, în loc de obișnuiții fotbaliști, principalele roluri revin unor mașinuțe telecomandate? Această formulă deloc complicată a dus la succesul imens înregistrat de Rocket League, jocul celor de la Psyonix devenind un veritabil succes pe toate platformele pe care a fost lansat de-a lungul timpului. Debutul acestuia pe console a avut loc însă pe PlayStation 4, în vara anului 2015, când Rocket League a fost oferit drept joc gratuit pentru abonații PlayStation Plus. Cumulat cu gameplay-ul simplu, ușor „de prins” chiar și pentru începători, masa de jucători strânsă astfel garantează că, pe PS4, veți avea mereu cu cine juca Rocket League. Iar dacă online-ul nu este pe gustul vostru, Rocket League reprezintă o opțiune excelentă și pentru sesiunile de multiplayer local, jocul celor de la Psyonix oferind și confruntări splitscreen, atât de rare în zilele noastre.
THE LAST OF US REMASTERED (Naughty Dog/Sony Interactive Entertainment)
The Last of Us a reprezentat apogeul generației trecute de console, un joc ce combină în cel mai fericit mod cu putința un gameplay rafinat, dar și sensibil mai complex decât ce obișnuiește să ofere Naugty Dog în propriile creații, și o poveste sfâșietoare, pusă în valoare și mai mult de interpretarea fără cusur a actorilor implicați. Iar aventura lui Joel și Ellie rămâne la fel de relevantă și pe PlayStation 4, mai ales pentru categoria de jucători care nu a deținut niciodată un PS3. În plus, versiunea de PlayStation 4 include și campania DLC Left Behind, precum și avantaje tehnologice evidente, precum posibilitatea de a juca în rezoluție 4K (pe PS4 Pro) sau cu un framerate de 60 de cadre pe secundă.
GRAND THEFT AUTO V (Rockstar Games)
Deși a fost considerat un alt vârf al generației PlayStation 3 și Xbox 360, putem spune că Rockstar Games nu și-a împlinit viziunea pentru Grand Theft Auto V decât prin intermediul edițiilor jocului dedicate generației actuale de console. Pe lângă îmbunătățirile grafice evidente, fanii GTA5 au primit pe PS4 și posibilitatea de a aborda întregul joc în mod first person, precum și o componenta multiplayer online mult mai robustă, în continuare relevantă grație numărului impresionant de jucători, precum și update-urilor frecvente pe care Rockstar le lansează în continuare. Pe scurt, ediția pentru PS4 a jocului demonstrează motivele pentru care Grand Theft Auto V rămâne cel mai de succes produs de divertisment al tuturor timpurilor.
THE WITCHER III: WILD HUNT (CD Projekt RED)
În 2015, The Witcher III: Wild Hunt a demonstrat ce este cu adevărat posibil atât pe PlayStation 4, cât și pe întreaga generație de hardware actual dedicat jocurilor video. După mai multe încercări, CD Projekt a reușit, în sfârșit, să-și atingă obiectivul: realizarea un RPG open world vast, cu nenumărate personaje și quest-uri relevante, care au împins mai departe cadrele narative ale universului imaginat de Andrzej Sapkowski. A ajutat și faptul că, la momentul lansării sale, The Witcher III a fost o adevărată bijuterie tehnologică, pe care CD Projekt a reușit performanța de a o adapta cum se cuvine și pentru PlayStation 4.
BLOODBORNE (From Software/Sony Interactive Entertainment)
Popularitatea jocurilor din seria Dark Souls nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni, cei de la From Software strângând astfel o veritabilă armata de fani loiali. Fani care au primit cu brațele deschise Bloodborne, atunci când acesta a fost lansat, exclusiv pentru PlayStation 4, în primăvara lui 2015. Iar așteptările acestora nu au fost înșelate, Bloodborne reușind să ofere suficientă variație și inovații pentru formula Souls încât să atragă și o categorie nouă de jucători, ce au făcut cunoștință cu From Software abia prin intermediul acestui joc. Iar toată această comunitate de împătimiți se găsește în continuare pe PlayStation 4, existând astfel suficienți jucători gata să ofere o mână de ajutor când vine vorba de acomodarea cu nivelul de dificultate solicitant, caracteristic creațiilor celor de la From Software.
UNCHARTED 4: A THIEF”S END (Naughty Dog/Sony Interactive Entertainment)
Prin intermediul seriei Uncharted de pe PlayStation 3, Naughty Dog a ridicat nivelul atât de sus, încât, îndreptățiți, fanii se întrebau dacă studioul va reuși să-și continue traiectoria ascendentă și pe PlayStation 4. Iar cel mai important studio din portofoliul celor de la Sony nu a dezamăgit, Uncharted 4: A Thief”s End fiind o adevărată capodoperă, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, Uncharted 4 a încheiat intr-un mod inspirat povestea aventurierului Nathan Drake, subtitlul jocului fiind pe deplin justificat. De asemenea, în ceea ce privește gameplay-ului, A Thief”s End a adus o serie de noutăți, precum integrarea grappling hook-ului în platforming, confruntările mult mai strategice cu inamicii sau nivelurile mult mai întinse, realizate într-un stil semi-open world. Nu în ultimul rând, Uncharted 4 reprezintă un adevărat spectacol grafic și unul dintre cele mai arătoase jocuri realizate de Naughty Dog vreodată. În plus, avem parte chiar și de un framerate de 60 de cadre pe secundă în componenta multiplayer a jocului.
GOD OF WAR (Santa Monica Studio/Sony Interactive Entertainment)
După o perioadă prelungită de absență, Kratos a revenit pe PlayStation 4 și a făcut-o în cel mai spectaculos mod cu putință, noul God of War fiind considerat, de foarte multe publicații de profil, drept cel mai bun joc apărut în 2018. Echipa de la Santa Monica Studio, condusă de neobositul Cory Barlog, a riscat, schimbând aproape în totalitate modul în care acest nou titlu se joacă, în comparație cu episoadele anterioare ale seriei. Trecerea la o perspectivă third person a reprezentat însă doar o față a noului God of War, tabloul fiind întregit de „migrarea” către mitologia nordică și apariția lui Atreus, fiul lui Kratos, nemilosul spartan reușind să-și descopere astfel o latură a personalității sale care lipsea cu desăvârșire din vechile titluri ale seriei. Adăugați și aspectul grafic incredibil, dar și conținutul generos, neumbrit de microtranzacții, și obțineți imaginea unui veritabil „must play” pentru orice deținător de PS4.
RED DEAD REDEMPTION 2 (Rockstar Games)
Red Dead Redemption 2 reprezintă, fără urmă de îndoială, cel mai matur și bine închegat joc realizat vreodată de Rockstar Games. După cum ne-au obișnuit titlurile companiei, avem parte de același open world viu, dinamic și bogat în conținut, realizat de această dată însă cu acuratețe grafică ieșită din comun. Unde impresionează însă cu adevărat Red Dead Redemption 2 este la nivel narativ, unde povestea găștii Van der Linde, și în special cea a protagonistului Arthur Morgan, face toți banii. Mai mult, avem de-a face cu cea mai reușită, completă, dar și complexă distribuție de personaje folosită de Rockstar până acum, pusă în valoarea de interpretarea vocală impecabilă a actorilor implicați în acest proiect.
MARVEL”S SPIDER-MAN (Insomniac Games/Sony Interactive Entertainment)
Jocurile cu super-eroi, și în special cele recente cu Spider-Man, nu au avut cea mai bună reputație, plasând acest gen într-un relativ con de umbră. Din fericire, Insomniac Games a reușit să treacă peste orice idee preconcepută, livrând în 2018 unul dintre cele mai bune titluri cu super-eroi realizate vreodată. Marvel”s Spider-Man nu numai că se achită de toate „obligațiile” unui astfel de titlu, însă o și face cu stil, oferind o lume de joc cum nu se poate mai arătoasă, o metodă de navigare (web swinging) mai satisfăcătoare ca niciodată și o poveste cu Spider-Man parca izvorată din cele mai reușite benzi desenate ale celor de la Marvel. În plus, jocul celor de la Insomnic Games beneficiază de unul dintre cele mai dinamice și reușite sisteme de luptă corp la corp din întreaga librărie de titluri pentru PS4.
HORIZON: ZERO DAWN (Guerrilla Games/Sony Interactive Entertainment)
Dacă de la jocuri precum Uncharted 4 sau God of War știam la ce să ne așteptăm, Horizon: Zero Dawn ne-a luat cu adevărat prin surprindere și ne-a cucerit definitiv. Viziunea asupra viitorului post-apocaliptic propusă de Guerrilla Games este de-a dreptul încântătoare, iar povestea și personalitatea eroinei Aloy au un farmec aparte, imposibil de reprodus în cuvinte. A reieșit astfel un action RPG open world serios, plin de quest-uri semnificative, scos în evidență și de confruntările cu fauna mecanizată din joc, majoritatea inamicilor pe care Aloy trebuie să-i înfrunte în aventura sa reprezentând versiuni robotizate ale animalelor ce populează planeta noastră în ziua de astăzi.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER