Discuțiile dintre Țiriac și Boc au început încă din toamna anului trecut și au fost reluate la începutul lui 2019. Miliardarul român va cumpăra licența pentru unul dintre cele patru turnee mari, de un milion de euro, pe care ATP-ul le va introduce în circuit începând cu anul viitor, va asigura finanțarea, iar Boc și primăria pe care o conduce vor asigura sprijinul logistic. În acest moment, Clujul va pune la dispoziție Sala Polivalentă, „casa” echipei de Fed Cup a României, iar edilul a promis că va construi, în preajma ei, alte patru terenuri impuse de forul mondial pentru a putea organiza un eveniment de asemenea natură.
În paralel, Țiriac va obține licența pe viață și va asigura, alături de diferiți sponsori, latura financiară a evenimentului. Prin lege e interzis ca primăriile să finanțeze astfel de competiții, motiv pentru care premiile care se vor ridica la un milion de euro vor veni din partea fostului jucător de tenis.
În mare, proiectul este pus la cale, iar posibilitățile sunt două: competiția va avea loc fie primăvara, pe zgură indoor, fie în toamnă, după Wimbledon, pe hard indoor. Aici totul depinde de cum merg negocierile cu cei din ATP și cât de repede acestea ajung la final, iar informația a fost confirmată și de Ilie Năstase: „Din câte am înțeles va fi un turneu de băieți la Cluj, în sală. Și la București ar trebui să fie, dar mai vedem. Depinde de Primării la București. Și eu, și domnul Țiriac, și domnișoara Halep am făcut mai multe, ne-am bătut cu mulți, dar nu am putut. Cei care vin, după ce murim noi, să se lupte cu cei care vor, cu Primăria, cu cei care vor ei”, a declarat „Nasty”, luni, la ProSport Live.
Prin această idee, Ion Țiriac încearcă să dea un restart în tenisul masculin românesc, ramură care, în afara lui Marius Copil, la simplu, și a dublului Tecău-Mergea, a încetat să mai producă rezultate. Miliardarul care deține și competiția de la Madrid a pierdut licența de organizare a BRD Năstase-Țiriac Trophy în 2016, după 21 de ani în care spectatorii de la București au văzut pe viu, sezon de sezon, o competiție pe zgură desfășurată fie în septembrie, fie în aprilie.
Fernando Verdasco (6,3, 6-2 în finala cu Lucas Pouille) e ultimul câștigător al turneului BRD Năstase-Țiriac Trophy organizat la Arenele BNR.
În 2016, după ce Terenul Central al complexului din Cotroceni a fost închis ca urmare a faptului că nu are aviz ISU, Ion Țiriac a cedat licența turneului, pentru doi ani, orașului spaniol Marbella.
Turneu WTA la Cluj, marea miză
În paralel, cuplul Țiriac-Boc mai încearcă o lovitură și se gândește la un mare turneu WTA la Cluj: „Evident că suntem în discuții. Sperăm ca într-o zi să avem acest turneu la Cluj. Mai multe detalii nu pot da acum, dar suntem optimiști”, a spus Emil Boc, completat, zilele trecute, de Ion Țiriac: „Vreau ca anul acesta să cumpăr un turneu de tenis. Dacă este un turneu indoor, se va juca la Cluj. Am vorbit cu Emil Boc, are sală, are de toate. WTA va face o nouă serie de turnee. Va fi cu premii de un milion de euro. Sunt patru turee, iar eu vreau să cumpăr unul dintre ele, care să fie la o dată bună”.
Logica? Odată cu ascensiunea uluitoare a Simonei Halep și cu entuziasmul creat în jurul echipei de Fed Cup a României, Boc și Țiriac consideră că aducerea unei competiții de asemenea anvergură la Cluj ar însemna un mare pas în față. Atât ca imagine a sportului, cât și financiar, pentru că o astfel de rețetă, cu Simona Halep în prim-plan, ar aduce mult mai multe beneficii decât turneul masculin.
În 2019, Bucureștiul va organiza a cincea ediție a turneului WTA BRD Bucharest Open, competiție care se desfășoară între 15 și 21 iulie și care are premii de 250.000 de dolari.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER