Doctorul Iulian Călin, medic specialist cardiolog, care s-a confruntat cu pacienți sportivi, cu afecțiunea de care pare să sufere Țucudean, a lămurit problema, la Look Plus și a explicat cum se poate trata. „Sindromul WPW este una dintre cele mai vechi anomalii de conducere a impulsului cardiac. Evident că este congenitală în cazul jucătorului, adică e din naștere și poate sta foarte multă vreme latentă, fără să fie descoperită. În momentul în care o descoperi sunt două alternative. Dacă pacientul este asimptomatic și nu este un atlet de performanță sau un pilot, aviator, atunci e posibil să îl urmărești și poate toată viața o să rămână asimptomatic. În cazul de față, cea mai sigură metodă este să faci o intervenție minim invazivă, nu este o operație propriu-zis, practic este un studiu electro fiziologic, așa se numește. Practic se face, să zic așa, o puncție prin zona femurală a piciorului și pe acolo se ajunge la inimă și se găsește exact această cale care scurtcircuitează impulsul normal și îi poate crea probleme jucătorului. Este ereditară, evident”, a spus doctorul Călin.
„Când îți faci control de rutină, AKG-ul tău poate să fie normal”
Medicul spune că afecțiunea care trebuie tratată imediat la sportivii nu poate fi descoperită decât întâmplător, la controalele medicale ale fotbaliștilor: „De cele mai multe ori este o descoperire întâmplătoare. Acest simptom de preescitație, care ce înseamnă? Înseamnă că atunci când se activează această cale impulsul normal care declanșează contracția cardiacă poate să fie mult mai rapid, pentru că urmează această cale, care cumva sare etapele normale ale impulsului normal. Atunci pot apărea palpitații foarte puternice și, mă rog, până la leșin, lipotimie și chiar moarte subită cardiacă. Este o anomalie care se descoperă foarte ușor, doar că nu apare mereu. Când îți faci control de rutină, AKG-ul tău poate să fie normal”.
„Este o intervenție de rutină. Succesul este de peste 95 la sută. Drăgulescu și Lichsteiner au suferit intervenții similare”
Doctorul Iulian Călin a explicat că George Țucudean nu va mai avea probleme după intervenție și că va fi apt de joc în cel mult o lună. „Este o intervenție de rutină. Se face, de rutină și în România, inclusiv la Cluj, unde este legitimat jucătorul și, practic, succesul acestei intervenții este de peste 95 la sută din cazuri. Practic, ea este scurt-circuitată și în condițiile unui atlet de performanță vorbim de câteva săptămâni, poate o lună de zile se impune un repaus”, a spus medicul cardiolog, care a dat și alte exemple de sportivi, care au suferit de același sindrom, iar apoi și-au reluat activitatea. „Nu știu dacă vă amintiți, acum doi ani a fost un caz similar, al unui jucător care era legitimat la vremea respectivă la Juventus Torino, Lichsteiner. Nu știu dacă avea exact același sindrom, dar tot o astfel de procedură i s-a făcut și într-o lună de zile jucătorul a fost în teren. Prognosticul, după această procedură este la fel cu al unui pacient care nu a avut această problemă. Am avut cazuri inclusiv cu sportivi. Marian Drăgulescu a suferit o intervenție la noi în spital și e foarte bine în continuare”, a povestit doctorul Iulian Călin.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER