Perspectiva handbalului masculin la nivel de echipe reprezentative pare în continuare sumbră, dacă este să ne raportăm la „realizările” naționalelor din sectorul juvenil din ultima perioadă.
După ce România a retrogradat din eșalonul de elită în 2018 cu naționala U18 (generația 2000-2001), motiv pentru care nu mai poate ajunge la un Campionat Mondial U21 sau U19 cel puțin până în 2023, o altă generație propusă de sectorul masculin pășește cu stângul.
Zilele trecute, naționala U17 antrenată de Narcis Cîtu (jucători născuți în 2002-2003) a participat la un turneu amical în Grecia, alături de reprezentativele U17 și U19 ale țării gazde și Italiei U17. Rezultatele înregistrate au fost surprinzător de slabe. În trecut, problemele majore erau la promovarea juniorilor câtre seniori. Acum, rezultatele arată că problemele sunt și în altă parte, plecând de la bază.
Naționala U17 a pierdut toate cele trei jocuri la o diferență de cel puțin 9 goluri (!). Ori Italia și Grecia sunt națiuni care nu au contat până azi la nivel mondial nici în sectorul juvenil.
Rezultate:
Grecia U17 vs România 37-26
Italia U17 vs România 33-24
Grecia U19 vs România 39-28
După acest turneu, naționala U17 a jucat câteva partide de verificare și în compania reprezentativelor Turciei. În meciul, România U17 vs Turcia U17, disputat chiar în Ajun de Paște, adversarii s-au impus cu 21-16.
Rezultatele au fost în scădere, după ce naționala U17 a avut un turneu mai bun în decembrie 2018 în Ungaria, iar la Jocurile Mediteraneene din luna februarie a ocupat locul 4 din 16 echipe participante.
„La turneele din această perioadă am fost doar cu patru jucători care au evoluat la Jocurile Mediteraneene, în rest au fost alți 12 sportivi din țară. Rezultatele acestea sunt foarte oscilante, nu este normal să schimbi sportivii de la o etapă la alta. Prin linia metodică trasată, trebuie să vedem cât mai mulți copii, să le dăm șansa să se exprime în jocuri. Unii reușesc să-și câștige locul în echipă, alții mai puțin. Atunci, apar și rezultatele cu fluctuațiile acestea care sunt foarte mari”, ne-a relatat Narcis Cîtu.
Antrenorul naționalei U17 este deja la al treilea an când lucrează cu această generație și spune că echipa ar fi trebuit, în mod normal, să aibă deja un nucleu. „Pe lângă acest nucleu, să apară și alți sportivi, să vedem cum se integrează pe perioadă de pregătire, cum se antrenează pe perioada unor competiții cu caracter amical. Dar ni s-a cerut să rulăm tot timpul jucătorii. Eu, dar și colegii care sunt în staff cu mine nu prea suntem de acord cu acest lucru, pe alte generații nu am lucrat așa. Când s-a făcut selecția, s-a format treptat nucleul și apoi cei care au mai apărut pe parcurs am încercat să-i integrăm și să alcătuim un lot competitiv. Dacă dacă asta este noua linia metodică implementată, trebuie să facem așa”, a continuat Narcis Cîtu.
Chiar cu riscul de a înregistra niște rezultate de acest gen? „Ni s-a transmis că în acest moment nu contează rezultatele, ci doar ca ei să joace. Dar și rezultatele contează pentru moralul lor. Ca și grup, își pierd încrederea în ei și apar lucruri de acest gen. În decembrie, în Ungaria, la un turneu cu echipa gazdă, Polonia și Austria am luat locul 2, la Jocurile Mediteranereene am venit pe locul 4 din 16 echipe, iar acum ne-am întors numai cu înfrângeri”, a răspuns selecționerul.
Generația 2002-2003 are prima competiție de obiectiv în 2020, când va încerca să revină la nivelul categoriei A la un Campionat European. Tot cu Narcis Cîtu, generația 1998-1999 a promovat în 2016 în categoria A.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER