Asociația pentru Psihologia Sportului organizează, sâmbătă, începând cu ura 9:00, la Academia de Studii Economice din București, un curs despre cum să îți îndrumi corect copilul pe calea spre perfomanță în sport.
Intitulat „Parenting sportiv. Arta formării mentalității de învingător”, cursul pornește de la premisa că sportul juvenil reprezintă punctul de pornire în procesul de reconstrucție a sportului românesc. Psihologii sportivi Andreas Hniatiuc și Ioan Popoviciu, care au pus bazele Asociației, le propun participanților să obțină răspunsuri la întrebări precum: în direcție se îndreaptă tinerii sportivi?, Care sunt valorile după care își ghidează cariera?, Cum previi abandonul sau eșecul?.
„În teoria psihologică a pasiunii și a curajului, un prim pas în trimiterea copilului spre performanță îl realizează părintele. Dacă părintele a sesizat neastâmpărul copilului, agitația, faptul că acesta se mișcă, are energie, el a încercat să investească această energie în mod constructiv. 80% dintre sportivi au ajuns la sport din cauza acestei stări de excitație nervoasă. Atunci, în sport își găseau liniștea și aplicarea. Copiii aceștia au ajuns acolo fiindcă la nivel fiziologic au avut o nevoie de a consuma energia în mod constructiv. Pe parcurs, ei fiind fiziologic foarte buni pentru așa ceva, succesul reprezintă un fel de întăritor al acestui comportament. La fiecare competiție câștigată, creierul secretă dopamină, acest întăritor care duce la depedență. Copilul devine parcă dependent de performanța sportivă”, spunea Ioan Popoviciu într-un interviu pentru ProSport.
În acest nou curs propus de Asociația pentru Psihologia Sportului, părinții sunt invitați să învețe cum pot deveni un sprijin în plus în formarea corectă a viitorilor sportivi, care sunt pârghiile prin care pot ajuta întregul proces de antrenament al acestora și cum să evite capcanele cele mai des întâlnite.
Cursul de parenting, dedicat părinților preocupați de optimizarea performanței sportive a propriilor copii, într-o societate dinamică, în care latura psihologiei capătă o importanță din ce în ce mai mare.
„Pe copii, trebuie să îl ajutăm să își gestioneze emoțiile de la o vârstă fragedă. Creierul este o plastelină, are capacitatea de a fi remodelat și structurat. Cu cât intervenim mai devreme în circuitele esențiale – bune pentru focus sau depășirea situațiilor de dificultate – în loc să lăsam viața și experiența personală să creeze modele false de intervenție sau de adaptare la stres – cu atât reușim să prevenim situațiile respective și îl ajutăm să își creeze prin această educație și auto-educație adevăratul circuit care îl duce spre performanță. Decât să învețe prost și apoi să corectezi – îl înveți de la început bine.” Ioan Popoviciu, într-un interviu pentru ProSport
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER