Organizatorii turneului de la Wimbledon au decis să îi rețină australianului Bernard Tomic (26 ani, 96 ATP) premiul în bani aferent prezenței pe tabloul principal, considerând că australianul nu a dat totul pe teren în duelul din primul tur cu Jo-Wilfred Tsonga și că nu s-a comportat ca un profesionist. Francezul, calificat mai departe în turul trei și aflat în pregătirea unui duel tare cu Rafael Nadal, a luat imediat poziție și a anunțat că se simte la rândul său afectat.
Marți, în ziua a doua de întreceri de la All England Club, francezul Jo-Wilfred Tsonga a înregistrat cea mai rapidă victorie pe tabloul masculin din ultimii 15 ani la turneul londonez, 6-2, 6-1, 6-4 în 58 de minute în fața lui Tomic. Joi, organizatorii de la Wimbledon au emis un comunicat prin care anunță că australianul va fi sancționat cu amenda maxim posibilă – 45.000 de lire sterline, în baza raportului de meci oferit de arbitrul partidei.
Englezii au punctat că, în concordanță cu un paragraf al regulamentului turneelor de Mare Șlem, care se referă strict la conduita sportivilor în primul tur, Bernard Tomic este vinovat de faptul că nu a avut o prestație profesionistă. „Toți jucătorii trebuie să evolueze conform unui standard profesionist în fiecare meci de la Grand Slam-uri. În ceea ce privește regula First Round Performance, dacă arbitrul consideră că un jucător nu a evoluat conform standardului profesionist, el poate decide ca acel jucător să fie amendat cu o sumă ce poate ajunge până la valoarea premiului în bani alocat pentru prezența în primul tur. În acest caz, este opinia arbitrului că prestația lui Bernard Tomic în partida cu Jo Wilfred Tsonga nu s-a ridicat la standardul de profesionalism necesar, motiv pentru care el va fi amendat cu suma maxim posibilă – 45.000 de lire sterline, care va fi scăzută din premiul său în bani”, au transmis britanicii.
Decizia a stârnit un lanț de reacții vehemente, în condițiile în care, spun multe voci, apare un nou criteriu discreționar al organizatorilor care afectează sportivii și veniturile acestora. Reputatul jurnalist New York Times Ben Rothenberg a afirmat că acest lucru obligă consiliul jucătorilor la acțiune, pentru apărarea unor drepturi câștigate în ani de muncă.
Tomic e recidivist
Meciul în sine a iscat numeroase comentarii pe rețelele de socializare, fani și jurnaliști deopotrivă folosind cuvinte precum „rușinos”, „în slow-motion”, „dezinteresat” pentru a descrie jocul lui Bernard Tomic în fața lui Tsonga (în prezent locul 72 ATP, dublu finalist la Wimbledon).
In a truly BIZARRE encounter, Jo-Wilfried Tsonga obliterates a care free, effortless Bernard Tomic 6-2, 6-1, 6-4 in under an hour. Tomic”s body language attracted bronx cheers throughout the match and boos when he lost. #Wimbledon pic.twitter.com/E4SfsahzNR — Jedd Zetzer (@JeddZetzer) July 2, 2019
In a truly BIZARRE encounter, Jo-Wilfried Tsonga obliterates a care free, effortless Bernard Tomic 6-2, 6-1, 6-4 in under an hour. Tomic”s body language attracted bronx cheers throughout the match and boos when he lost. #Wimbledon pic.twitter.com/E4SfsahzNR
— Jedd Zetzer (@JeddZetzer) July 2, 2019
Tomic s-a plimbat pe teren, la pas, în multe momente, limbajul corporal apatic fiind și el extrem de sugestiv.
Cu o reputație de bad-boy similară cu cea avută de conaționalul Nick Kyrgios, Tomic a fost sancționat dur, după ce, în trecut, a mai fost acuzat de non-combativitate și inexplicabile trântiri ale meciurilor, așa cum s-a întâmplat în 2014, la Miami, când finlandezul Jarkko Nieminen îl învingea în doar 28 de minute, 6-0, 6-1, în cel mai scurt meci din istoria seriei Masters.
Lupta dată de forurile mondiale pentru a stopa meciurile ratate
Decizia de la Wimbledon 2019 vine în contextul în care tenisul profesionist a luat o serie de măsuri pentru a se asigura că spectacolul de pe teren este cât mai agreabil pentru spectatori.
În condițiile în care jucătorii aflați pe pozițiile inferioare în clasamentul mondial depind de cele mai multe ori, din punct de vedere al bugetului stagional, de prezențele pe tablourile principale de la Grand Slam-uri, care oferă premii în bani consistente, tentația de a lua startul în competiție chiar și în condițiile existenței unei accidentări a fost tot timpul mare. Pentru a proteja integritatea sportului, care se confrunta destul de frecvent cu abandonuri în primul tur după câteva game-uri, forurile mondiale au decis ca jucătorii și jucătoarele care au avut asigurată prezența pe tabloul principal să primească jumătate din premiul în bani rezervat învinșilor din primul tur în cazul în care se retrag între ziua de joi din săptămâna dinaintea startului turneului și disputatea primului tur. Totodată însă, sunt prevăzute amenzi pentru cei și cele care intră cu accidentări preexistente și nu pot juca la un standard minim.
Se acordă, astfel, șansa altor sportivi de a-și apăra șansele reale pe teren.
Premiile în bani oferite în turneele de Mare Șlem pentru învinșii din turul 1:
Tsonga se simte furat
Ajuns la 34 de ani, revenit în circuit la finele lui 2018 după o absență de aproape un sezon din cauza unei accidentări la genunchi, francezul Jo Wilfred Tsonga a fost unul dintre contestatarii deciziei organizatorilor, spunând că, astfel, îi este știrbită victoria din primul tur.
„Evident, Tomic a fost victima reputației lui. Este o problemă delicată, dacă faci așa ceva doar în cazul lui și cu alții nu. Dar eu spun că este aiurea și pentru mine, e ca și cum mi-ar spune că eu nu aș fi câștigat. E ca și cum eu aș fi aici și aș fi câștigat pentru că el nu a jucat suficient„, a spus Tsonga la conferința de presă.
Jo Wilfred Tsonga, finalist la Australian Open în 2008, a servit 21 de ași în meciul cu Tomic, a câștigat peste 80% dintre puncte pe ambele sale servicii și și-a adjudecat 78 de puncte în partidă, față de 47 ale adversarului său. În turul doi, Tsonga l-a învins cu 7-6(4), 6-3, 6-3 pe lituanianul Ricardas Berankis și se va duela în turul trei, sâmbătă, cu numărul doi mondial, dublu campion la Wimbledon, Rafael Nadal (care a trecut în primul tur, 3-0, de Sugita și apoi, 3-1, în turul doi, de Nick Kyrgios).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER