De ce Marian Drăgulescu a prins abia acum a cincea ediție a JO, nu a șasea. Andru Nenciu, despre „testul” din vara anului 2012

Redactor:
Andru Nenciu
De ce Marian Drăgulescu a prins abia acum a cincea ediție a JO, nu a șasea. Andru Nenciu, despre
Drăgulescu, regele săriturilor Foto: Mediafax - Dan Tăuțan
  • Publicat:
  • Actualizat:

Marian Drăgulescu (38 de ani) a obținut luni seara, în timpul Campionatelor Mondiale de gimnastică de la Stuttgart, la finele calificărilor de la sărituri, accesul la cea de-a cincea ediție a Jocurilor Olimpice din carieră, devenind membrul nr. 50 al delegației tricolore pentru balul celor cinci cercuri de vara viitoare. Indiferent de rezultatul din finala de duminică, din Germania (ora 14:00, TVR), sportivul de la Steaua (a șasea notă în lupta pentru intrarea în ultimul act) își poate configura planul de antrenament pentru Tokyo 2020.

„Secretul meu!? Hmmm… Pe lângă faptul că sunt și un tip foarte norocos, aș putea spune că am fost înzestrat cu un corp și cu o minte care au rezistat multor încercări. Dar ca să-ți răspund punctual la întrebarea pe care mi-ai adresat-o… Aș putea spune pasiune, dăruire, ambiție, perseverență, determinare și curaj”, puncta Drăgulescu, ieri, într-un interviu pentru ProSport.

Puțină lume știe însă că din puzzleul Jocurilor Olimpice din 2000 până azi, lui Marian îi lipsește o singură piesă: ediția de la Londra.

  • ProSport vă dezvăluie modul în care octuplul campion mondial a ratat competița din urmă cu șapte ani.

În iulie 2012, bucureșteanul avea 31 de ani, revenise după o accidentare și intrase în programul firesc de pregătire. Condusă de antrenorul Ioan Suciu, echipa masculină era calificată pentru Olimpiada de la Londra, însă Drăgulescu fusese sărit din schemă, deși evoluțiile din acea perioadă îl recomandau să fie inclus în teamul României. „Se detașează clar, din toate punctele de vedere, de colegii săi”, spunea pentru ProSport, în acea perioadă, o voce autorizată din gimnastică.

Comisia Tehnică a COSR, mereu sub tutela omului care tăia și spânzura – secretarul COSR, Ioan Dobrescu -, cea care validează loturile în urma unor discuții, nu s-a implicat într-o problemă acută în acea vreme și a pasat gălușca fierbinte în curtea Federației Române de Gimnastică. Deși triplul medaliat de la Atena 2004 solicitase expres ca forul olimpic să se implice, Comitetul Olimpic a pus batista pe țambal. Mingea a rămas astfel în terenul FRG, iar forul din strada Vasile Conta a apelat la o soluție cu un caracter îndoielnic pentru a-l testa pe Drăgulescu. A încropit ad-hoc, la sala din Complexul Lia Manoliu, o reprezentație a bucureșteanului în fața unui juriu. Pentru a transmite senzația de transparență, șeful FRG, Adrian Stoica, a lăsat ușile deschise, iar reprezentanții canalelor de sport din România au putut să vizioneze de la câțiva metri distanță prestația gimnastului născut în 1980.

Neîmpăcat cu ideea de a rata JO de la Londra, Drăgulescu a jucat cu cărțile pe masă, deși „indiferent ce ar fi făcut Marian atunci, nu ar fi prins echipa”, spune, azi, pentru ProSport, o gimnastă importantă din România.

Drăgulescu a prezentat, în verificarea făcută la sol, un exercițiu cu notă de plecare din 6.7 și o bară fixă din 5.9, iar la sărituri 7.0 și 5.4.

Verdictul: „Nu e pregătit pentru Jocurile Olimpice!”.

„N-a avut timpul necesar să acumuleze și să intre în echipă. Nu este însă o tragedie. Rămâne în continuare în pregătire, ferească Dumnezeu de ceva!, și vom vedea ce vom face până la plecare”, explica, în acea vară, pentru ProSport, antrenorul coordonator Ioan Suciu.

Imediat după ieșirea din infernul de la Lia Manoliu, Drăgulescu încerca să-și găsească echilibrul. Continua să-și exprime nedumerirea, dar arunca, deja, un ochi spre viitor. Într-un interviu acordat pentru ProSport „la cald”, gimnastul care a dat numele săriturii „Drăgulescu” spunea pe un ton apăsat: „Suntem prea puțini ca să avem orgolii mărunte!”. Iată, mai jos, interviul acordat în acel moment, pentru ProSport, de fostul component al clubului Dinamo, actual sportiv la CSA Steaua.

Marian, cum te simți?
Sunt extrem de dezamăgit pentru că simțeam că am o șansă reală de medalie, mai ales la sol. Am tras tare în aceste ultime săptămâni să îi prind pe colegi din urmă și apoi totul s-a dus.

Dar ce s-a întâmplat la verificare?
Nu știu. Mi-am făcut exercițiile cât am putut de bine, la sărituri nu a ieșit așa cum mi-am dorit, dar la sol și la bară fixă a fost bine. Am făcut același sol ca la Mondialele din 2011 cu care am obținut a doua notă în calificări, am avut aterizări fixe, nu am lăsat zecimi, deci nu știu ce s-a întâmplat.

Ce ți-au spus membrii Comisiei de evaluare?
După testare mi-au oferit două motive care, sincer, nu mi s-au părut obiective. Nu vreau să vorbesc despre ce mi s-a spus, pentru că nu vreau să lovesc în nimeni.

Cum vezi tu această situație?
Mi se pare nedrept că mi se ia o șansă, României i se ia până la urmă o șansă de medalie și nu e normal. Suntem prea puțini ca să avem orgolii mărunte sau să dăm cu piciorul la o șansă, ne tăiem singuri craca de sub picioare.

Spuneai că decizia de a fi lăsat în afara echipei fusese luată mai demult. De ce ai mai acceptat să dai acel ultim test?
Pentru că am sperat că se vor răzgândi și vor judeca numai după ceea ce pot face în sală. Într-o lună și jumătate de pregătire i-am ajuns pe colegii mei, iar acum, în teste, fără a fi răutăcios, mulți au făcut mult mai multe greșeli decât mine, de aceea mi se pare atât de frustrantă situația.

Ai mai trecut printr-o astfel de situație?
Da, la Europenele din 2004 de la Ljubljana, când Comitetul Tehnic nu a dorit să fiu în echipă. Atunci, tot așa, am ieșit public, mi-am spus punctul de vedere, s-au răzgândit și am venit de acolo cu patru medalii de aur, la individual compus, sol, sărituri și am ajutat și echipa.

Formată din Flavius Koczi, Cristian Bățagă, Marius Berbecar, Ovidiu Buidoso și Vlad Cotună, echipa masculină a României a ratat accesul în finala de la Jocurile Olimpice de la Londra. Unica performanță a fost înregistrată de Flavius Koczi, locul 7 în finalele de la sol (15.100), respectiv sărituri (15,633).

Cu trei șuruburi în picior, omul respectat de toată gimnastica mondială s-a lăsat pentru puțin timp, și-a pus treningul de antrenor și i-a învățat pe cei mici din Ghencea cum să-și cizeleze tehnica, apoi și-a construit, cot la cot cu muncitorii, o casă.

Drăgulescu n-a stat mult timp departe de concursuri, a revenit și mai puternic atunci când alții îi recomandau să se lase, și-a reluat antrenamentele și a urcat din nou pe podiumuri. A mers și la Olimpiada de la Rio de Janeiro, iar luni seara, calificarea la JO de la Tokyo 2020 a venit ca un balsam pe fruntea asudată în sala de gimnastică – mereu a doua lui casă.


  • Drăgulescu are în palmares trei medalii olimpice, toate cucerite în Grecia, un argint la sol și două de bronz, cu echipa și la sărituri.
  • Drăgulescu se va lupta în finala de peste patru zile (duminică, 14:00) cu Hakseon Yang (Coreea de Sud), Artur Dalaloian (Rusia), Hung Wai Shek (Hong Kong), Igor Radivilov (Ucraina), Tung Thanh Le (Vietnam), Nikita Nagornîi (Rusia) și Dominick Cunningham (Mare Britanie).
  • România a ratat prezența la JO 2020 și cu naționala feminină, dar și cu cea masculină
  • 1999 e anul în care Drăgulescu a debutat la o ediție a CM – Tianjin
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători.
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este ca…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×