La ultima ședință a Consiliului de Administrație al FRH, vicepreședintele forului, Sorin Dinu a solicitat președintelui Alexandru Dedu, directorului economic Mariana Cătuți, președintelui comisiei de cenzori Ujică Vladimir Laurențiu și auditorului independent Radu Titus Marinescu să prezinte un punct de vedere cu privire la înregistrarea eronată în contabilitate a unor operațiuni care au condus la raportarea unui excedent financiar nereal în anii 2014-2017.
La ședința din 2 octombrie 2019, Laurențiu Ujică s-a prezentat pentru a da explicații cu privire la efectuarea acestor înregistrări contabile. În urma reproșurilor că nu și-a îndeplinit datoria față de membrii afiliați care l-au ales, cenzorul Ujică a părăsit ședința, anunțând că își dă demisia.
Ședința a fost cu scântei. Președintele Dedu a suspendat ședința timp de 15 minute și a părăsit sala, motivând că Doru Manea, membru al C.A., a folosit un ton mai ridicat atunci când a adus reproșuri cenzorului și a solicitat ca discuțiile pe acest subiect, de pe ordinea de zi, să se poarte la următoarea ședință. „Cererea era corect motivată de faptul că secretarul general nu a respectat obligația regulamentară de a transmite tuturor membrilor C.A. cu 7 zile înainte de ședință explicațiile formulate în scris de cenzor”, ne-a precizat Sorin Dinu, vicepreședintele FRH.
După cum rezultă din informarea transmisă de cenzorul Ujică Vladimir către Consiliul de Administrație, dacă departamentul de contabilitate al FRH ar fi făcut înregistrările corecte și la timp în evidențele contabile, respectiv în anul 2014, FRH ar fi înregistrat un deficit de 2.730.996,50 lei. Acest deficit a fost înregistrat în contabilitate abia în anul 2019.
Membrii CA au respins propunerea ca acest subiect să se discute la ședința următoare, cu 10 voturi ”împotrivă” (Dedu, Luca, Bocan, Mateescu, Pavel, Bejinariu, Sâsâeac, Lupan, Kotecz, Teuțan) și 4 voturi ”pentru” (Tadici, Drăgănescu, Manea, Dinu). „În procesul-verbal s-a reținut că nu se impun alte discuții întrucât s-au adus suficiente clarificări pe acest subiect. Aceste clarificări nu au fost însă aduse și nu sunt reținute de secretarul general în procesul-verbal. În orice instituție serioasă, conducerea ar fi declanșat cel puțin o cercetare disciplinară pentru a identifica persoanele responsabile de această neregulă în contabilitate”, a mai spus vicepreședintele FRH.
În anul 2012, FRH a înregistrat în contabilitate la categoria ”venituri” suma de 3.885.992,11 lei, reprezentând contravaloarea unor facturi emise către Realitatea Media SA, în temeiul unor raporturi contractuale. La rândul său, Realitatea Media SA a facturat către FRH servicii în valoare de 1.154.995,61 lei. După ce Realitatea Media SA a intrat în insolvență, în anul 2012, FRH a formulat cerere de înscriere la masa credală cu suma de 3.885.992,11 lei. Cererea a fost respinsă de Tribunalul București prin Sentința civilă nr.7791/31.07.2012, iar recursul FRH împotriva acestei hotărâri a fost respins de Curtea de Apel București în noiembrie 2013. Începând cu anul 2014, FRH avea obligația legală să înregistreze în contabilitate suma de 3.885.992,11 lei ca și ”pierdere”. Această înregistrare nu era însă convenabilă întrucât în bilanțul contabil ar fi apărut un deficit consistent.
În aceeași ședința a CA, directorul economic trebuia să prezinte un punct de vedere în scris privind cheltuielile per sportiv de la Centrele de pregătire ale FRH. Acestea au fost în anul 2018 de peste 5 ori mai mari la Centrele Naționale Olimpice de Tineret de la Brașov și Iași decât la Centrele Naționale de Excelență de la Rm.Vâlcea și Brașov. Discuțiile au fost amânate pentru ședința următoare, întrucât secretarul general a comunicat informarea scrisă doar la momentul începerii ședenței CA și nu cu 7 zile înainte, cum este regulamentar. În acest caz nu s-a acceptat amânarea discuțiilor, fără a se mai supune la vot.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER