19Viorel Moldovan a acceptat un dialog amplu cu ProSport, iar unul din punctele centrale ale discuției a fost fotbalistul român și fotbalul românesc. Fostul mare atacant a identificat principala problemă a celor care ne reprezintă astăzi și i-a luat cumva apărarea lui George Pușcaș după toată controversa care s-a creat în jurul acestuia în urma meciului cu Norvegia.
La 47 de ani, Viorel Moldovan a văzut și simțit multe. Fotbalist cu 25 de goluri în 70 de meciuri strânse în tricoul galben al naționalei, dar și cu patru turnee finale în palmares, actualul antrenor al Chindiei Târgoviște are toată autoritatea pentru a scana actuala compoziție a jucătorilor autohntoni.
ProSport: Viorel, când erai mic, cu ce echipă țineai? Am crescut cu Universitatea Craiova, cu echipa aceea senzațională, era Dinamo, era Steaua. Oscilam. Țineam cu fotbalul. Îmi plăcea să văd un derby Dinamo – Steaua, m-am bucurat enorm când Steaua a câștigat Champions League (n.r. – Cupa Campionilor) în ’86, mă bucuram pentru reușitele Craiovei Maxima. Dinamo, la fel, m-am bucurat pentru performanțele lor, că ajunseseră până în semifinalele Cupei Campionilor. Urmăream foarte atent, dar nu aveam o afinitate.
Dar ca atacant cine ți-a plăcut? Dudu Georgescu. Rodion Cămătaru.
Nu prea ești pe profilul lor fizic… Da, erau cu totul altceva. Pe Dumitrache l-am prins prea puțin, prea puțin. Eram prea mic. Dar din ce-am văzut, atacant deosebit, raritate! Iar la Bistrița acolo am crescut cu Bundesliga în cap. Visul meu era să ajung în Bundesliga. Unul dintre idolii mei a fost Rudi Völler. Îl iubeam! Am stat acum și m-am uitat la un video pe Youtube, la un moment dat parcă mă vedeam pe mine. Mă uitam la el și spuneam «Nu se poate, bă, e incredibil!». Mi-a plăcut Rudi Völler la nebunie și am crescut cu Bundesliga în cap: cu Klinsmann, cu Littbarski, cu Hoeness. Că acolo, la Bistrița, aveam mai mult acces și eram fan Germania.
Și n-ai jucat niciodată în Germania… N-am jucat! Când am avut ofertă – trebuia să mă duc de la Grasshoppers la Stuttgart, când era Joachim Löw antrenor – n-am putut să plec, că nu mi-au dat drumul, au cerut prea mult pe mine. Când puteam să plec, nu am mai vrut eu, că eram în Franța de patru ani și nu am mai vrut să schimb aerul și limba. Dar eu și acum iubesc Bundesliga și tot ce se întâmplă acolo: stadioanele, cultura, ce înseamnă un meci de fotbal, tot! Cu influența asta austro-ungară, germană, de sași acolo, la Bistrița, mi-a rămas în sânge.
Jean Pierre Papin, un atacant senzațional. Eu cred că înainte fotbalul avea mult mai mulți jucători de calitate. Rămân la opinia asta. Ok, alt nivel, altă epocă, poate alt ritm, alt fotbal, mai boem, dar ca și calitate individuală, pfaaai! Dacă te raportezi la România, erau echipe de de liga a treia, de liga a doua care aveau superfotbaliști în componență. Nu mai vorbesc la liga întâi, unde fiecare echipă avea cel puțin trei-patru jucători de mare, mare calitate. Iar fotbalul internațional, la nivel de echipă naționale, toți au jucători numai unul și unul. Mulți din generațiile astea tinere nu cunosc sau cunosc foarte puțin. Au fost niște fotbaliști monumentali, monștri! Nu avem acum. Mai sunt, dar nu la nivelul acela individual, erau mult mai multe individualități.
Jean Pierre Papin, un atacant senzațional. Eu cred că înainte fotbalul avea mult mai mulți jucători de calitate. Rămân la opinia asta. Ok, alt nivel, altă epocă, poate alt ritm, alt fotbal, mai boem, dar ca și calitate individuală, pfaaai!
Dacă te raportezi la România, erau echipe de de liga a treia, de liga a doua care aveau superfotbaliști în componență. Nu mai vorbesc la liga întâi, unde fiecare echipă avea cel puțin trei-patru jucători de mare, mare calitate. Iar fotbalul internațional, la nivel de echipă naționale, toți au jucători numai unul și unul. Mulți din generațiile astea tinere nu cunosc sau cunosc foarte puțin. Au fost niște fotbaliști monumentali, monștri! Nu avem acum. Mai sunt, dar nu la nivelul acela individual, erau mult mai multe individualități.
Unde crezi că s-a produs o schimbare în stilul fotbalistului? Din cauză că fotbalul a devenit mai fizic, că implică mult mai multă viteză și forță, crezi că s-a neglijat partea tehnică? Nu cred că s-a neglijat partea tehnică. Într-adevăr, fotbalul actual înseamnă forță și viteză. Tot ceea ce faci, inclusiv la nivel de tehnică se face în viteză. Tehnica în regim de viteză! Tehnica asta statică, pe loc, să aștepți mingea, când intri în posesia mingii să nu rupi ritmul, joc fără minge să nu fie… Și asta e tehnică. La noi totul e static. Când aud că fotbalistul român e tehnic, avem tehnică, suntem mingicari, suntem… Și ce realizăm? Ce facem? Avem o tehnică statică! Nu avem o tehnică în regim de viteză, productivă, spre înainte. Tot ce pasăm, pasăm în lateral sau înapoi. Ok, am mai progresat, s-au mai făcut progrese, dar jocul fără minge e inexistent încă, iar toate astea sunt carențe și deprinderi proaste de la nivel juvenil! De la modul în care sunt formați jucătorii. Că ei ajung la prima echipă și eu ca antrenor trebuie să pierd timpul cu ei la 18, la 19, la 20 de ani să-l învăț cum să facă o preluare pe direcția de atac, cum să strângă în teren, să-l învăț jocul fără minge. Lucruri care afară nu există! În fotbal, în ziua de astăzi, trebuie să-ți câștigi duelul cu adversarul direct. Unu la unu trebuie să faci diferența. Totul e agresiv, pe înainte, să rupi brazda când pleci de pe loc, iar la noi se întâmplă prea puțin acest lucru. Toți copiii ăștia care vin la primele echipe, vin cu mari carențe. Nu generalizez, că sunt și unii care învață și vin cu ABC-ul la zi. Dar tu, ca antrenor, când ești și constrâns de rezultate, trebuie să faci și rezultate și ai o anumită presiune, nu mai ai timp să-i crești.
Cum crezi că poate fi remediată problema asta? Din câte am înțeles, FRF a pus bazele unui astfel de curs pentru antrenorii care sunt la nivel juvenil. Trebuie educați, trebuie învățați, pentru că una e să antrenezi la seniori, alta e la copii. Și acolo e diferit, că una e să antrenezi la 12 ani, alta la 16 ani.
Băiatul meu vine, mă susține, dar nu este prea legat de fotbal. A jucat, dar nu i-a plăcut. Era stângaci, am zis că poate se face fotbalist. După ce ne-am întors acasă, l-am adus la Rapid când eram și eu jucător. A venit la un moment dat și mi-a zis: . Zic . Oricum, era doxă cu școala și e mai bine cu școala. După niște ani, mi-a spus că antrenorul lor de acolo îi înjura pe copii, le dădea palme după cap și șuturi în fund. . Cum să dai într-un copil? Cum să îl înjuri? Cred că mai sunt și acum astfel de cazuri. Îți vine să-i calci în picioare pe unii. Așa se dă încredere unui copil? Când am auzit, am rămas șocat”
. Cum să dai într-un copil? Cum să îl înjuri? Cred că mai sunt și acum astfel de cazuri. Îți vine să-i calci în picioare pe unii. Așa se dă încredere unui copil? Când am auzit, am rămas șocat”
Că tot vorbeai de mentalitate, hai să vorbim despre situația cu penalty-ul lui George Pușcaș. Cum vezi tu această situație, mai ales că ai fost atacant, știi cum e să vrei să dai gol cu orice preț? Sincer? N-aș vrea să comentez această situație. Aș putea spune că da, într-adevăr, sunt niște reguli și ele trebuie respectate. N-a fost cazul lui George, a luat mingea dintr-un exces de zel. A vrut săracul să dea gol. Poate a fost puțin gurmand, să zic așa. Dar acum nici nu putem să-l îngropăm și să-l băgăm sub pământ. Au mai fost altfel de situații și la nivel mai mare.
Sincer, și eu înțeleg greșeala făcută, dar mi se pare că i s-a dat prea mult în cap pe tema asta. Nu ți se pare? Am văzut și eu unii și alții în presă care îl condamnau, care îl îngropau. Am fost dezamăgit să văd ce a spus fostul lui antrenor (n.r. – într-un interviu oferit ProSport). Pușcaș trebuie ajutat, susținut, chiar dacă a greșit. A greșit, l-a luat valul, a vrut să facă mai mult decât trebuie. Bun, n-a ascultat de antrenor, n-a respectat o regulă, dar nici să-l bagi acum în pământ. Pe de-o parte, îl înțeleg și pe Contra că a fost supărat că nu i s-a respectat decizia sau ce au stabilit ei, dar nu vreau să comentez mai mult pentru că nu vreau să se interpreteze. Fiecare își gestionează situația în felul lui. La noi și așa se interpretează foarte repede, ți se pun și vorbe în gură, tot timpul se caută senzaționalul. La un moment dat nu mai poți să ai o opinie pentru că, vezi Doamne, deranjezi pe unul sau pe altul. Chiar dacă tu n-ai nicio intenție și nu ăsta e scopul, să deranjezi. Totuși, ai o opinie. La noi îți faci dușmani dacă spui anumite lucruri, toți o iau personal.
Ca să încheiem cu naționala, șanse mai sunt matematice, clar! Dar crezi că e realizabil să faci măcar un egal în Spania după ce trebuie să bați Suedia acasă? E greu, e complicat. De obicei nu sunt pesimist, sunt foarte optimist și încrezător, dar e destul de complicat. Însă e posibil, nu poți să știi niciodată. Fotbalul ăsta e așa de ciudat, că uneori zici că ești căzut, ești mort, atunci te trezești și învii.
De asta e frumos… Da, de asta e frumos. Sunt niște momente când lucrurile pot bascula în sens pozitiv incredibil. Uite și acum, puțin a fost să obținem victoria.
Și cum ar fi fost, nu? Da, dar vezi tu, eu mă ghidez în viață după niște chestii. Întotdeauna există o balanță în viață și un echilibru. Noi, România am egalat la Oslo tot așa, în prelungiri. Și am venit de la 2-0. Uite, de data asta, roata s-a întors și te-au egalat norvegienii pe finalul jocului. Nu există numai să iei, să iei, să iei și să nu dai nimic! Este o balanță, este un echilibru. Așa e ciclul.
În meseria de antrenor vreau să fac rezultate momentan. Ai rezultate, ești ofertat. Vreau să realizez cât mai multe, să mă bat și eu la campionat, să câștig trofee, vreau să joc în cupele europene. Și nu ascund: e normal ca vreau să ajung selecționer! Am fost acolo, știu ce înseamnă. Am fost într-o perioadă, zic eu, foarte ok. Și am avut ocazia să stau lângă un antrenor foarte hârșâit (n.r. – Anghel Iordănescu), cu mare, mare experiență, de la care am învățat foarte multe. Plus am avut un colectiv cu Daniel Isăilă, Ionuț Badea, antrenori de Liga 1, care au avut rezultate, au făcut și performanțe.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER