Într-o perioadă în care handbalul românesc dă senzația că are nevoie de Update pentru a reveni la cel mai înalt nivel, Xavier Pascual, la Turda, și Alain Quintallet, la cursul Master Coach de la București, au venit în aceste zile pentru a oferi informații valoroase despre jocul modern.
Potaissa Turda, locul 2 în Liga Națională masculină, a găzduit marți și miercuri coferința națională „Potaissa Handball Conference”, prima ediție. Invitații de marcă s-au numărat Xavier Pascual Fuertes și Roger Font Ribas, antrenorul principal și preparatorul fizic de la Barcelona. Primul a fost timp de 2 ani și selecționerul României. Cei doi oficiali ai Barcelonei au vorbit despre diverse tactici de apărare și de atac, dar și despre modul de pregătire fizică la unul dintre cele mai mari cluburi din lume.
„Cred că cel mai important lucru în handbal e să ai pasiune pentru acest sport, apoi trebuie să te concentrezi și pe alte lucruri. Să fii mereu în priză, să stai multe ore în sală. Pentru mine, handbalul este pasiunea vieții”, a declarat Xavier Pascual.
De asemenea, în cadrul conferinței s-a vorbit și comunicarea din timpul unui antrenament (Leon Gomboș), despre recuperarea după accidentări (Claudiu Man), despre nutriție (Ioana Popa) și despre psihologia sportivă (Marius Crăciun).
Printre participanți s-au numărat: Florentin Pera (antrenor SCM Râmnicu Vâlcea), Gheorghe Tadici (antrenor SCM Zalău), Dragoș Luscan (fost preparator fizic al Simonei Halep), George Tăutu (antrenor CSM Oradea), Liliana Costea (prof univ Fac. Ed. Fizică și Sport din cadrul UBB), Mihai Rohozneanu (conf univ Eftimie Murgu Reșița), Gabriel Borodi (fost antrenor federal), dar și alți participanți din lumea handbalului și nu numai.
În paralel, la București, în aceste zile se desfășoară cursul Master Coach – Modulul 3. Iar printre lectori s-a numărat și Alain Quintallet, unul dintre personajele legendare ale naționalei Franței (masculin). Legenda Franței a câștigat nu mai puțin de patru titluri de campion mondial, dar și două titluri olimpice. Quintallet a fost unul dintre punctele de sprijin atât pentru Daniel Costantini, dar și pentru Claude Onesta.
„Cred că maniera de expunere nu ne-a oferit feedback din partea antrenorilor. Nu mi se pare că antrenorii de aici participă activ, să înțeleagă și să critice ce li se prezintă”, a tras o concluzie Quintallet după experiența din prima zi la cursul Master Coach.
Invitatul din Franța a transmis și un mesaj tuturor antrenorilor prezenți sau nu la curs: „Să se pună la curent cu metodele moderne ale pregătirii fizice. Pentru moment, în România și în multe alte țări se continuă pe o linie practică din trecut care nu corespunde handbalului modern, unui handbal de explozie, în viteză. Munca depusă în acest sens nu este pentru a merge în direcția menționată mai devreme”.
„La nivel tehnic, România a fost una dintre stăpânele handbalului european. Astăzi există o ușoară discrepanță pentru că s-au păstrat aceleași certitudini. România trebuie să se îndrepte mai mult către un handbal în viteză, de explozie, genul de handbal pe care îl vedem mai des în Europa de Vest”, a mai spus Quitallet. Din păcate, și la feminin, la Mondialul recent încheiat, România a dat senzația că are o viteză în minus față de adversari.
„În ceea ce privește partea fizică, să urmeze sistematic un program de întărire musculară pentru jucători în jurul științei handbalistice, în primă instanță. Să nu se mulțumească făcând doar antrenamente de handbal. Tehnica trebuie dezvoltată pe un suport fizic, iar asta este o muncă zilnică. Câte puțin în fiecare zi este mai bine decât o dată din când în când”, a fost sfatul cvadrupului campion mondial pentru antrenorii români.
Problemele handbalului românesc pleacă în primul rând de jos. „În știința handbalului, trebuie pornit de la transferul fizic, făcut cu mingea. Tinerii de azi de la CNOPJ București au undeva la 14-15 ani, sunt în perioada de creștere maximă, le lipsește puțin coordonarea, forța. Trebuie să se axeze pe viteză, întărirea musculaturii, au mult de muncă. Atâta timp cât corpul lor nu este pregătit, nu pot răspunde cerințelor handbalului modern”, a dezvăluit Quintallet.
Francezul este de părere că pregătirea fizică a sportivilor trebuie începută chiar de la vârsta de 12 ani: „Vorbim mai mult despre munca de întărire a musculaturii, care poate începe la 12 ani, desigur adaptată. Le trebuie un sprijin, altfel antrenamentul de handbal nu se va face corect”.
Participanții la cursul Master Coach de la București, foști mari sportivi ai echipelor naționale, vor juca vineri într-un meci caritabil. Evenimentul va începe la ora 18:15, la Sala Agronomia din București! Federația Română de Handbal a pregătit un meci cu totul special pentru Emilia Ghilezan, micuța campioană în vârstă de 12 ani care a suferit recent un accident cumplit de tren. Medicii au fost nevoiți să-i amputeze piciorul drept.
Cele două distribuții:
Suma strânsă pe biletele de intrare va merge către Emilia. Biletul de acces care costă 15 lei acoperă atât meciul caritabil, cât și partidele amicale pe care le vor susține naționalele de tineret în aceeași zi.
Program:
Romania vs Polonia – Tineret Masculin – 16.15
Meci Caritabil – Participanți Programul Master Coach – 18.15
România vs Cehia – Tineret Feminin 20.00
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER